• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.149 65 5
A teraz, Adam, zrób zdjęcia na dworze z czynnym taborem. Wtedy będziesz mógł uznać, że to ostatnie :p :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Zrobiona druga barierka. Rzeka naniosła po wiosennych roztopach stare złamane drzewo. Baca część drzewa przygotował sobie pod daszkiem ;)

barierka.jpg dno.jpg drewno.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Brzozy to ja niedługo w masowej produkcji będę robić, żeby się odwdzieczyć choć trochę za piękny prezent, który niedługo na dioramie stanie :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Obiecane zdjęcia z prezentem (dzięki!) ...już mam na oku wagony pasażerskie w sam raz do tego Herculesa.

hercules 1.jpg hercules 2.jpg hercules 3.jpg hercules 4.jpg hercules 6.jpg

BTW moje łuki R2 na planowanej makiecie powoli zaczynają tracić sens...

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jaki duży i szybki! Zobaczysz, owce i krowy przestaną się nieść a kury dawać mleko i zostaniesz bez łoscypka w tych Alpach/Andach/Kordylierach/Tatrach! :p Przyjaźniej już Twój "złomek" wyglądał na tym torze ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Skład Herculesa będzie fajnie wyglądał na drugiej dioramie. Złomek w tle pod płotem na zarośniętym, zardzewiałym torze i nowoczesny diesel na pierwszym planie na betonowym szlaku :) Wariacja na temat upływającego czasu i bezwzględności technologicznych zmian...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
W oczekiwaniu na paczkę z Ostrawy (owieczki i turyści) zrobiłem sobie sesję korzystając ze słonecznego dnia:

diorama 1.jpg diorama 2.jpg diorama 3.jpg diorama 4.jpg diorama 5.jpg diorama 6.jpg diorama 7.jpg diorama 8.jpg diorama 9.jpg diorama 10.jpg diorama 11.jpg diorama 12.jpg

Wiem, że znaki turystyczne przeskalowane ale chciałem by go było widać (podobnie jak słupek hektometrowy), a takie malutkie mi się nie podobały. Kombinowałem z uzyskaniem taniej wody z wikolu. Nie udało mi się uzyskać odpowiedniej przeźroczystości. Odpuszczam i wezmę gotowy produkt. Dobrze, że nie próbowałem na dioramie :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
...oświetliłem (amatorsko) listwą samoprzylepną SMD dwa wagoniki pikolca. Metoda lekka, łatwa, przyjemna i tania (złotówka za mały wagon) chociaż pobór prądu na wózkach dwuosiowych na pewno będzie łatwiejszy.

oświetlenie.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Nie no bez przesady :) To już wyższa szkoła jazdy. Dla mnie kosmos :) Skupiłem się na dobrej jakości odbierakach prądu (użyłem tych z rozbitej BR 118) i ich dobrym dopasowaniu do wewnętrznej tarczy koła (na ośce mrugało wściekle)by ograniczyć "braki" zasilania. Nad tym bardziej profesjonalnym oświetleniem będę pracował na innych wagonach (czteroosiowych)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Pytam, bo sam kiedyś oświetliłem, ale 4 osiowca :) I mnie wyszła dyskoteka :D:ROFL:
A potem wysłałem do WITKOIM'a i już się w to babrać nie będę ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
...i ja też pewnie tak zrobię w przyszłości :) ...tylko nie wiem czemu ciągnie mnie do tej elektroniki jakoś. Chociaż w moim przypadku się to chyba ociera o masochizm... staram się tym nie bawić przy dzieciach bo z ust mi wyłazi wtedy starszy szeregowy...

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 10 0
Czteroosiowe wydają się łatwiejsze w montażu blaszek odbioru prądu, kondensator warto wstawić, nic nie mrugnie nawet ;) Niestety czasem ciężko znaleźć miejsce, pozostaje WC wagonu ;)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Czteroosiowe wydają się łatwiejsze w montażu blaszek odbioru prądu, kondensator warto wstawić, nic nie mrugnie nawet ;) Niestety czasem ciężko znaleźć miejsce, pozostaje WC wagonu ;)
Kondensatory elektrolityczne firmy Jacson -nie wiem czy poprawnie wpisałem nazwę , większa pojemność a ta sama obudowa co innego producenta z mniejszą pojemnością

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10