• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Adamie, patent z różową gąbką - fantastyczny(y) A niedawno robiłeś swój pierwszy "moduł półkowy" ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dzięki panowie. Jak tak dalej pójdzie to prędzej złożę modułową makietę z tych półek. Właśnie mi sąsiedzi dali parę ładnych drzwi od szafki... i są już pomysły...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Adamie, może spróbuj cyjanoakrylowy klej? Kosztuje grosze, a klei solidnie drobne druty. Jak się ją umiejętnie nałoży, tworzy fajnie wygładzoną spoinę bez konieczności szlifowania. Mikromodelarze okrętowi na tym jadą z bardzo skomplikowanymi i filigranowymi konstrukcjami masztów i rei. Sam kleiłem żyłkę 0.08mm rzadkim klejem za 6pln nakładając go punktowo drucikiem 0,1mm.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
I bardzo dobrze(y)

Łezka w oku mi się zakręciła, jak zobaczyłem te spoiny:rolleyes:. Dawniej też uważałem, że jak dam więcej kleju to element będzie się mocniej trzymał, a i dziś mam pokusy do nakładania za dużej ilości cyjanoakrylu;) Adamie następnym razem daj połowę kleju - i najlepiej rzadszego. Wadą rzadkiego kleju test to, że wiąże natychmiast i nie ma możliwości korekty ułożenia elementów względem siebie, ale za to unika się zgrubień na łączeniach, co daje efekt zbliżony do lutowania:cool:

PS: Obiecuję, że to moje ostatnie mądrzenie się... no przynajmniej w kwestii kleju;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Miałem tylko w żelu, a to tu akurat problem. Jeszcze kilka zrobię zanim zamontuje na stałe. Danielu jeszcze nie wiem jaki kolor. Pooglądam zdjęcia takich barierek.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Zrobiłem ją jeszcze raz. Trochę ją sobie przyrdzewiłem (docelowo będzie szary lakier z rdzawymi miejscami) Jak już rdzewiłem barierkę to już z rozpędu uśmierciłem stary wagonik PIKO, który ma być częścią następnej dioramy.

barierka 1.jpg wagon zardzewiał.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Kilka zdjęć w lepszym świetle. Przy okazji na tor załapały się wagoniki do uśmiercenia na kolejną dioramę. Przy barierce chyba trochę przesadziłem z jej zużyciem (chropowatością)...tyle że boję się jej szlifować :confused:

barierka 2.jpg barierka.jpg rdza.jpg wagoniki.jpg

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wracając na chwilę do kwiatków z myjki, ciekaw jestem jak to się zachowa w dłuższym okresie czasu. Kiedyś - ale to było naprawdę bardzo dawno bo pod koniec podstawówki - robiąc makietę na lekcję ZPT zrobiłem z białego drutu i gąbki brzozę; ponieważ kupienie posypki graniczyło z cudem (wyłącznie w CSH produkcji NRD, albo za granicą) rozdrobniłem intensywnie jasnozieloną gąbkę toaletową. Miałem okazję obserwować jak w ciągu następnych 10-15 lat blaknie do bladoseledynowej, niemal białej, podczas gdy posypki użyte na budynkach PIKO które sklejałem w tym samym czasie do dziś "trzymają kolor". Jeśli to ma być makieta "na długie lata" lepiej unikać przygodnych tworzyw sztucznych o nieznanej trwałości.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Szkoda, że nie wrzuciłeś tej informacji w Technikach Modelarskich gdzie dałem przepis na kwiatuszki. Cała nadzieja moja w tym, że fiksatywa zapobiega utlenianiu się barwnika ze zwykłej gąbki.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Cały składzik mi zardzewiał. Wstawiłem też rozbite szyby do jednego wagonu. Reszta już na nowej dioramie ale to za jakiś czas. Na razie trzeba na gotowo skończyć tą :)

zardzewiały pociąg 1.jpg zardzewiały pociąg 2.jpg zardzewiały pociąg.jpg zardzewiały pociąg 3.jpg

Docelowo mają się jeszcze na nim pojawić graffiti, wyrastająca z okna brzózka (specjalnie dla @hugwa), mchy etc.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dokładnie tak. Pod betonowym płotem na zakończonej betonowym kozłem oporowym bocznicy równoległej do jednotorowego szlaku na betonowych podkładach. No taki jest plan :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10