• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
No tak do końca mi tego pani nie wyjaśniła bo czekają na mieszalnik i zrobią większy zakup. Powiedziała, że czasami podbiera pracownikom do swoich celów :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Przeróbka oświetlenia chałupki. Jak już wspominałem podpięcie do głównego napięcia powodowało, że po postawieniu na szyny lokomotywy migotanie lampki zanikało. Chałupka dostanie więc osobne źródło światła w wygodnym do wymieniania baterii zasobniku. Włącznik pozostaje z tyłu dioramy. Pozostało zakupic już tylko ledowy znicz bo poprzednia lampka mi się spaliła podczas eksperymentów z napięciem.

oświetlenie chałupki.jpg

Co ciekawe w poszukiwaniu sposobów na imitację ognia znalazłem mnóstwo skomplikowanych jak dla mnie układów z procesorami i innymi bajerami, a znicze świecą tak samo bez tych wszystkich tajemniczych elementów elektroniki. W poprzednim zniczu migotała niereguralnie sama dioda na małe bateryjki. Zgłupiałem...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Wikolowanie wody: cienkie warstwy

Woda na makietę.jpg Woda na makietę 1.jpg

Po wyschnięciu:

Woda na makietę 2.jpg Woda na makietę 3.jpg

Po usunięciu powierzchniowego matu:

Woda na makietę 4.jpg

Tu trochę zawaliłem bo chciałem Wam jeszcze przed świętami pokazać i ostatnia warstwa nie wyschła do końca, a już odmatowiłem powierzchnię (mleczne placki) Da się to jednak naprawić.

pozdrawiam i życzę wszystki wesołych Świąt.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Nie jestem niestety zadowolony z kolejnych wartstw. Z tego co widzę woda z wikolu wygląda najlepiej na góra 3 lub 4 wartstwach. Przejrzystość wtedy jest wg mnie idealna. Każde następne warstwowanie psuje pierwszy efekt. Głębsze miejsca trzeba by było najpierw wypełniać silikonem szklarskim (przeźroczysty po wyschnięciu, sanitarny mętnieje) ale to znów zwiększało by cenę wody. Wtedy użycie jej zamiast wody modelarskiej traci sens.

Przeprowadzę jeszcze jeden test z wikolową wodą i jeśli efekt mnie nie zadowoli temat odpuszczę bo nie ma sensu go wrzucać do technik modelarskich gdzie mamy idealnie odwzorowaną wodę z pomocy żywicy przez kolegę @Baldwin: http://forum.modelarstwo.info/threads/woda.4868/page-7#post-432538

Diorama 1.jpg Diorama 2.jpg Diorama 3.jpg Diorama.jpg Diorama 4.jpg

Diorama prezentuje się mimo to całkiem całkiem (jak to określiła moja piękniejsza połowa). Jadą już do mnie nóżki chromowane, które są ostatnim elementem tej pracy.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Czy każdy strumyczek, rzeczka, oczko, stawik itp itd musi mieć kryształowo czystą wodę jak w kranie po przefiltrowaniu? W naturze tak nie ma .... popatrzcie na górski potok po obfitym deszczu, na leniwie płynącą rzekę nizinną, na staw hodowlany...
Moim zdaniem wyszło całkiem dobrze:)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dotarły nóżki.

Diorama nóżki.jpg Diorama nóżki 1.jpg

Dno przepustu już częściowo poprawione. Jeszcze kolorki potrzebne by uwydatnić głębsze miejsca. Wody z wikolu będzie bowiem mniej niż ostatnim razem.

Diorama nóżki przepust.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Wydaje mi się, że skończona na tip-top. Korzystając z pięknego kwietniowego słońca zrobiłem małą sesję:

Diorama górska.jpg Diorama górska 1.jpg Diorama górska 2.jpg Diorama górska 3.jpg Diorama górska 4.jpg Diorama górska 5.jpg Diorama górska 6.jpg Diorama górska 7.jpg Diorama górska 8.jpg Diorama górska 9.jpg Diorama górska 11.jpg Diorama górska 10.jpg

Chciałem podziękować wszystkim za wsparcie wiedzą i czasami lepszym okiem. Autor bowiem często nie zwróci uwagi na elementy, które nie grają. Lubię rzeczową krytykę bo pobudza do działania i nawet jeśliby to miało się wiązać ze sporą przebudową to często warto posłuchac bardziej doświadczonych kolegów :) Od początkowego konceptu finalny efekt sporo się różni właśnie dzięki Waszym opiniom. I chyba wyszło mu to na dobre.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Najważniejszy jest progres. W sensie warsztatowym wykonałeś bardzo duży krok naprzód. Gratuluję(y)
Jedynie wodę bym zrobił bardziej przeźroczystą, zwłaszcza przy dioramie o tematyce górskiej:cool:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10