• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Niewiem od czego to zależy, ja natomiast mam stary wypust gützolda (Br119), gdzie oświetlenie zrobione jest oryginalnie, na płytce, diody, jednak zasada działania ta co u ciebie w samoróbce i efekt ten sam, też mruga na złączeniach. Natomiast zminimalizowałem to znacznie czyszcząc koła lokomotywy :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Zabawa z oświetleniem spowodowała, że sama diorama leżała odłogiem. Cięcie torów to nie łatwa sztuka ... ta partia trochę zepsuta ale już tak zostanie. Dojdą łubki i kable to się trochę zamaskuje. Przygotowałem też miejsce do przylutowania zasilania. W każdym odcinku toru po jednym. Wydrążyłem też przepływ spływającej z gór wody. Jutro w cienkim styrodurze pobawią się z jego ścianami. ...w skale suszą się ... diody ;)

łączenie torów 1.jpg łączenie torów.jpg przepływ.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Oświetlenie działa z przodu i z tyłu (czerwone). Lokomotywy już nie otwieram - to moja ostatnia zabawa z elektroniką w jakiejkolwiek lokomotywie. Dobrze, że to tani modelik był :) Będzie jeździł w jedną stronę bo nie znalazłem sposobu na wyeliminowanie "mrygania". Na tylnią szybę trafią imitacje osłon przeciwsłonecznych ale jak znajdę zdjęcie takowych w sieci. Tor zelektryfikowany.

łączenie torów 2.jpg łączenie torów.jpg oświetlenie br118 1.jpg oświetlenie br118.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dokończony przepust. Z drugiej strony też już jest. Szpileczki znikną oczywiście.

przepust wody.jpg

Jeszcze dostanie odbarwień od glonów ale to jak już się zielenią i wodą zajmę.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Zabrakło materiałów więc na razie w ramach wątpliwego relaksu wyprowadziłem włącznik oświetlenia chałupki na zewnątrz. Jest teraz powiązana z elektryką torów. Zrobiłem też porządek z kabelkami pod dioramą.

1421090394469.jpg 1421090485995.jpg

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Rozumiem, że kable są od dołu dioramy? Jak ją stawiasz np. na stół? Jakieś nóżki, czy opiera się to na kablach? :)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
To są klimaty które naprawdę lubię. Budowanie od podstaw:love: Adamie, tak 3maj(y)
@hugwa Hubert, a ja się zastanawiałem, gdzie kupić szpeje meblowe... a wystarczyło ciebie spytać:cool:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10