• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dawniej i dziś

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Powinna być ocena jestem ******ony.
No bo super że pokazujesz i możemy coś zobaczyć ciekawego, ale reszta to w przypadku takich jak ja nie służy zdrowiu.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Przejście przez tory na ul.Sobolowej w Łodzi, autorem zdjęcia jest chyba Piotrek, nie ma opisu a jest wśród moich, ale ja go nie robiłem.
Myślę że było zrobione przed 2005 rokiem.

skan20210318064416_001.jpg

A to z dzisiejsze, oczywiście jak wychodzę z pracy i jadę gdzieś na foto, to musi padać śnieg.

P1270927-crop.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Teraz chyba bardziej bezpieczne (chociaż na ludzką głupotę szlabany nie pomogą) ale to z 2005 takie klimatyczne
Zdaje się że tak, nawet podczas mojej krótkiej bytności w tym miejscu zadziałały rogatki i przemknął Ełkolino.
Klimatyczne to prawda, no i są szyny, biorąc pod uwagę że po drugiej stronie torów bariera zamykająca jedną z ulic jest zrobiona z rosyjskiej szyny, tu też mogły być ciekawe i wartościowe cechy.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.157 38 4
Do szału mnie doprowadza graffiti na takich budynkach, nie mam nic przeciwko graffiti na tzw. "hall of fame", no ale bez przesady aby na takich budynkach malować.... A sam budynek piękny, uwielbiam tego typu architekturę i czerwoną cegłę.(y)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.157 38 4
Ja rozumiem całe to zjawisko bo sam maluję od ponad 25 lat (!) ale ja głównie zlecenia, a w pierwszych latach zalegalizowaliśmy kilka ścian i tam sobie robiliśmy. Ale zabytek? Lub chociażby okazale wyglądająca kamienica (przecież nie musi być wpisana jeszcze do rejestru) czy taki dworzec? Proszę Państwa, zjawisko graffiti powszechnie uważane jest za wandalizm, ale w takim razie nawet u wandali jest etyka. Tu akurat mówię o ludziach którzy zajmują się sztuką, ale wykonują ją tą samą techniką. Prowadziłem swego czasu warsztaty "Graffiti-sztuka czy wandalizm" w szkołach w Iławie, tej samej gdzie wystawa makiet. Ja rozumiem potrzebę adrenaliny, i nawet jestem w stanie przeboleć jak malują po SKM czy WKD, czy gdziekolwiek współczesny tabor, tego nie da się zatrzymać niczym, ale jak np. ktoś niszczy zabytkową infrastrukturę czy bodaj pomniki - parowozy które czasami są już w ostatnim egzemplarzu na świecie to już przesada i godne potępienia/ścigania.
Temat rzeka, trochę to dlatego bo nikt nie wpajał młodzieży zamiłowania do historii, kiedyś się obudzą tacy z ręką w nocniku jak z zabytków zostanie zamek w Malborku i kilka miejsc, a reszta będzie kompletnie zdewastowana. Akurat u mnie w rodzinie wojskowo/historyczne tematy były chlebem powszednim i to wyuczyło szacunku.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Do szału mnie doprowadza graffiti na takich budynkach, nie mam nic przeciwko graffiti na tzw. "hall of fame", no ale bez przesady aby na takich budynkach malować.... A sam budynek piękny, uwielbiam tego typu architekturę i czerwoną cegłę.(y)
bW Japonii czegoś takiego nie widziałem. Mówiono mi, że kary sa tak dotkliwe, że wszystkim graficiarzom się odechciało. Da się? Da.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Kto będzie je egzekwował, Ci co biją dziewczyny czy Ci co chronią gnoma, a może Ci co gnębią restauratorów, a może Ci co nawet na służbie nie trzeźwieją
Od tego jest u nas SOK. U nich dochodzi jeszcze inny poziom świadomości i dyscyplina. W Japonii teraz niemal każdy nosi maskę nie dla tego, że są takie przepisy, ale dla tego, że cesarz uznał to za słuszne.