Zdjęcie S.Bufe z 1968 r. ,na którym jest pokazany maleńki fragment ogromnej stacji (wówczas rozrządowej) Wrocław Brochów ,
- to zdjęcie pojawiło się również w zeszycie "Śk"nr4/2001 w artykule P. Terczyńskiego i R. Witkowskiego o parowozach serii Ty4
( reprodukcja z "Śk" nr 4/2001)
- ten sfotografowany fragment stacji nie dawał mi spokoju , gdzie to jest - było ? Na pewno zdjęcie wykonane z kładki , ale który to fragment tej stacji ?
Trud i mozół szukania tego miejsca w końcu został nagrodzony odkryciem, ale niestety klimat tego miejsca sprzed ponad pół wieku okazał się być -szokiem! Totalnie inne wszystko, coś niesamowitego jak się wszystko zmieniło..
Tak dziś wygląda to miejsce ( fotohoart 10 stycznia 2021)
Do momentu totalnej przebudowy tej części stacji , która miała miejsce chyba na początku lat osiemdziesiątych , dokładnie ten fragment posiadał jeszcze stary poniemiecki układ i ilość torów , było ich siedem , dziś na tym kawałku jest czternaście torów, ja dziś stałem po między torem trzecim i czwartym , mniej więcej w tym samym miejscu w 1968 roku Bufe fotografował tamten Brochów , w miejscu składu z kontenerami , stały różne zbudowania , magazyn(?) dalej Nastawnia(?) i jeszcze jakiegoś przeznaczenia budynek .
Oczywiście kładka nad tą częścią stacji to również nowy twór, tyle tylko ,że zbudowana prawie w tym samym miejscu.