• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dawniej i dziś

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Zrobiłem trochę porządku, bo faktycznie odbiegliśmy od tematu wątku. Kolegę Hoarta proszę o podanie informacji o miejscu, przedstawionym na archiwalnych i współczesnych zdjęciach portu, jakie zamieścił wyżej. A przy okazji, wydaje mi się, że to nie w Polsce, a mamy przecież dział "Koleje innych krajów". Jeżeli miałoby być więcej takich porównań "dawniej i dziś" za granicą, to może warto założyć tam równoległy wątek?

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.042 6 0
To miejsce , które przedstawiłem na fotografiach czarno białych i kolorowych to Weehawken w New Jersey , do lat pięćdziesiątych u.w. największy terminal towarowy ,woda to rzeka Hudson.Zdjęcia(czarno białe) z norweskiego archiwum wykonane w NY przedstawiają moment załadunku na statki norweskie w USA parowozów Ty246 . Dziś w tym miejscu na ocalałych trzech pirsach znajdują się komercyjne apartamentowce ,parkingi , restauracje.
Na pierwszym od góry zdjęciu czarno białym w jego centrum widać sylwetę Empire State Building i obok dużo mniejszy Starrett Lehigh ( na dachu kuliste wywietrzniki) na współczesnym Empire jest zasłonięty srebrnym drapaczem a Starrett widać tuż przy samej prawej krawędzi zdjęcia.
Odnalazłem to miejsce z wielkim abstrakcyjnym sentymentem , ponieważ w swojej małej kolekcji artefaktów kolejowych posiadam dwie tabliczki z trumanów , które to tabliczki na takich lokomotywach "przechodziły" przez to miejsce.

Ostatnio edytowane:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.204 216 0
Port w Koźlu rok 1927.
Port_rzeczny_Kozle_1038881_Fotopolska-Eu.jpg

Port w Koźlu rok 2020.
5BAFF7A5-9FB0-49B9-9E4E-EB277CA80FB9.jpeg

Szkoda, że dopiero po moim powrocie z Koźla znalazłem stronę ze zdjęciami archiwalnymi. Wrócę tam jeszcze dla lepszego kadru.
Zdjęcia archiwalne pochodzą ze strony: https://fotopolska.eu

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.118 26 1
Szkoda, że dopiero po moim powrocie z Koźla znalazłem stronę ze zdjęciami archiwalnymi. Wrócę tam jeszcze dla lepszego kadru.
Zdjęcia archiwalne pochodzą ze strony: https://fotopolska.eu
Jeszcze w latach osiemdziesiątych była tam spora stacja towarowa Koźle-Port a po drodze do niej była duża grupa odstawcza, na której stała cała masa zakonserwowanych parowozów dla wojska, jak to wtedy mówiono,- w razie "W".

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.204 216 0
Wróciłem do portu w Koźlu, dla lepszego kadru. Port w Koźlu, 1927 rok.
48D1D2E8-E606-41FB-8C19-1FB1C58257C1.jpeg

Port w Koźlu, sierpień 2020.
42F28B69-2C91-4063-9C04-8B1154BFF6C9.jpeg

Dziewięćdziesiąt trzy lata różnicy, tak jakby mniej barek było. ;)

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.175 29 2
Dziewięćdziesiąt trzy lata różnicy, tak jakby mniej barek było. ;)
Miałem dziś okazję oglądać zdjęcia lotnicze z lat 1940 - 1960 wykonane nad Śląskiem i szokuje minimalna ilość drzew. Powyższe piękne porównanie idealnie wpisuje się w moje spostrzeżenie. Nawet w centrach wielkich aglomeracji były wszechobecne uprawy rolne, a ilość drzew minimalna. I wszystko niebywale uporządkowane.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.670 65 3
Port w Koźlu w zasadzie już przestał pełnić swoją funkcję. Jeszcze jakieś 25 lat temu była tam duża stacja kolejowa. Teraz to już tylko krzaki i zarośla. Tory chyba zostały rozebrane.

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.042 6 0
Port w Kożlu nadal pełni swoją funkcję , zmieniło się tylko w ewolucji to ,że z wody wyszło się na ląd..
zdjęcie z sieci , siedziba dzisiejszego potentata floty Kożla , w prawym górnym rogu widać fragment Śluzy Kożle na rzece Odra

Reakcje
78 1 0
Do połowy lat 80-tych istniał w tym miejscu zapas parowozowy ,otoczone wysokim parkanem stało ponad 30 maszyn Ty45 niestety maszyny skończyły na złomowiskach ,choć według starszych maszynistów wiele odstawianych tam parowozów było po naprawach. Jeszcze do niedawna były tam resztki wysokiego płotu i w wysokiej trawie można było spotkać porzucone kołpaki i inne parowozowe części.