-szkoda ,że ledwo co widać, ale coś tam od biedy na tym starym rysunku koncepcyjnym można dojrzeć , w sumie całkiem ładna sylwetka tego Okusa, a jaki numer tej serii będzie ?-"50"?- ciekawie Tobie to wyszło i bardzo interesującym jest to ,że odszedłeś od Oelkowatości ,- zaczął się rysować nowy styl nowego parowozu i to tendrzaka ,
- z tymi Belpaierami to ciekawa sprawa, w latach 50-tych już nigdzie na świecie tego typu stojaków nie budowano , a tu renesans pewnej konstrukcji i pewnie jeszcze w całości spawane ? , -a nie miało być czasami tak,że ZISPO w Poznaniu miało wyprodukować maszyny z tymi Belpaierami a FLFD w Chrzanowie bez , z klasycznymi kotłami- coś mi takiego świta w pamięci - no ale to przecież Ty najlepiej będziesz wiedział, poszukaj w swoim archiwum , może coś więcej będziesz miał jeszcze na ten bardzo ciekawy temat
- a teraz coś mojego ,-otóż niedawno udało mi się dotrzeć do pewnej kolekcji znaczków pocztowych ,które nie weszły nigdy do emisji z różnych przyczyn i w tym zbiorze znalazłem znaczek pocztowy na którym jest niespodzianka - i to jaka! , -znaczek był przewidziany do emisji w 1948 roku - ilustracją tego znaczka jest skrót organizacji pomocy i odbudowy dla dalekiego wschodu z motywem lokomotywy parowej i wszystko na to wskazuje ,że jest to SEF2 -monster , na tej ilustracji niewiele widać szczegółów , ale co do tej lokomotywy na znaczku nie mam wątpliwości ,że to jest właśnie potwór
foto dzięki uprzejmości confacollection JKH
- nigdzie na znaczku nie ma informacji którego producenta miała być ta lokomotywa , mnie się wydaje ,że produkowane te potwory miały być w największej wytworni ,której specjalnością były lokomotywy przemysłowe- wiesz , która to wytwórnia ?