• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czy ten parowóz...?

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
To ja może dokładnie wyjaśnię o co mi chodziło...

Zawsze byłem i jestem pod wrażeniem prac Daniela. Staram się podpatrzeć jego warsztat i metody by wykorzystać na swojej makiecie. Daniel potrafi stworzyć ładny klimat i oglądając jego prace ma się wrażenie że obserwujemy pewien wycinek rzeczywistości. Chodzi o to niepowtarzalne wrażenie że przenosimy się do innego świata. Jedną z opcji jest to że przedstawione realia są produktem wyobraźni i bardziej chodzi o stworzenie klimatu niż oddanie tego co kiedyś było i już nie wróci. Moje odczucie wtedy jest takie: "fajnie by było do takiego świata wstąpić i w nim trochę pobyć ale on jest jakiś taki... nie mój". Drugą opcją jest próba stworzenia makiety z zachowaniem realiów (mimo wszelkich modelarskich kompromisów) gdzie wrażenie jest takie: "O ja! Tutaj wsiadałem do pociągu! Pamiętam ten zakręt! Pamiętam ten most! To wygląda jak prawdziwe!". Osobiście lubię bardziej to drugie odczucie ale nie gardzę tym pierwszym :).

Dyskusja jest podobna do wyższości realizmu nad puentylizmem. Jedno i drugie ma arcydzieła i jedno i drugie służy swemu przeznaczeniu. Daniel spytał czy taka lokomotywa jeździła w oznaczeniach PKP? Wiekszość ludzi którzy ufam mają stosowną wiedzę wskazała na to że nie. Czy model jest ładny? Tak - ta lokomotywa ma ładny i klimatyczny kształt i konstrukcję ale nie trzeba niczego tworzyć na siłę :oops: Tylko o to mi chodzi.

Uważam że Daniel przy swoich umiejętnościach i możliwościach jest w stanie stworzyć taką makietę w realiach PKP o jakiej się jeszcze nikomu nie śniło!

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.788 13 0
Już wstałem, przeczytałem i TEGO parowozu nie będzie w polskich oznaczeniach....;) Los jest okrutny....:mamdola:.......[DOUBLEPOST=1388637148][/DOUBLEPOST]Na razie czekam na BR89 od Brawa , bo akurat temu nie podaruję przeróbki na TKh3.....:gwizd:

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Mam pytanie, czy oryginał tego modelu jeździł kiedykolwiek na PKP. Jeśli tak to jakich przeróbek by wymagał?

Zobacz załącznik 164895
Tak, jako TKp11, który był odpowiednikiem austriackiej serii 178. Na PKP przed I Wojną Światową mieliśmy ich 20 kilka, po II Wojnie Światowej 2 sztuki wycofane we wczesnych latach 50. Zdjęć z czasów eksploatacji powojennej nie znam.

Zakładam, że do konwersji na PKP bardziej nadawałaby się wersja z dwudzielnymi drzwiami dymnicy, typu austriackiego. Brawa wypuściła też taką wersję.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
komu się nie spodobał to nie spodobał ,dla mnie to do dziś najlepsza oferta zachodnich firm w dziale ,,polski parowóz,,
Oczywiście masz rację Fenix, też tak uważam. Bardziej chodziło mi o to, że mieli problem ze zbyciem. Co do kontroli jakości, to najlepsza nie była a koła to ........ Było na co narzekać w tym względzie.

Reakcje
423 3 0
Zobatrz do watku Daniela lok-makiety i moduly:) On sie ostatnio w takiej Austriaczce zakochal;) tylko ten tu na zdjeciu ma niemieckie detale;)
Tak byłem nawet przy tym jak Daniel ją kupował, co nie oznacza, że wolę wiedzieć czy ona na pewno jeździła na PKP. Daniel lubi konwertować na PKP nie zawsze to co ma wspólnego z PKP:)
Zakładam, że do konwersji na PKP bardziej nadawałaby się wersja z dwudzielnymi drzwiami dymnicy, typu austriackiego. Brawa wypuściła też taką wersję.
Niestety nie znalazłem austriackiej wersji z dwudzielnymi drzwiami, czy aby na pewno ją wypuścili?

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.788 13 0
Tak, to cudowny model... A jak jeździ:love:...cichutki, bezszelestny i w analogu "liczy podkłady"... zawieszenie kół tak wykonane ,że bez względu na "krzywizny" toru, każde z kół ma zawsze kontakt z szyną...:)[DOUBLEPOST=1389160743][/DOUBLEPOST]Zastanawiam się tylko czemu ten parowóz ma z jednej strony większy silnik, a z drugiej mniejszy...:rolleyes:

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
164 13 0
O ile dobrze kojarzę, to silnik sprzężony, w którym para rozprężała się najpierw w tym większym, a później w mniejszym.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Ostatnio edytowane: