Jeśli nie chcesz przeliczać na kartce prędkości to masz plik Excela...
Spotkałem się z opinią w necie, że mniej kroków to lepsze sterowanie.
W starych silnikach 3-polowych, często występuje efekt szarpania na niskich napięciach. Zdarza się to często przy starych lokach bez kół zamachowych. W takim przypadku, rzeczywiście najprostszym rozwiązaniem jest ustawienie 14 kroków prędkości i wybrania CV2 takiego, od którego zaczyna ruszać płynnie. Lokomotywa wydaje się działać płynniej niż na 128 krokach, gdzie warto już dokładniej przyjrzeć się parametrom, a nawet pokusić się o ustawienie tabeli prędkości. Przy tabeli zaczyna być widać mocną różnicę w płynności ruszania i nie ma widocznych gwałtownych przyrostów prędkości.
Przykład:
Silnik nie rusza płynnie do napięcia 3V, widać szarpanie, słychać brzęczenie.
W tym przypadku przełączenie dekodera z 14 na 128 kroków powoduje, że w początkowej fazie lokomotywa nie rusza płynnie, a chwilę później może gwałtownie przyspieszać. Przy 14 krokach szybciej przekracza granicę 3V, a wynika to z mniejszej dokładności, a co za tym idzie większych skoków napięcia.
Przy założeniu, że silnik pracuje od napięcia 0-12V:
14 kroków = 0,86V/krok - 4 kroki do przekroczenia 3V z powyższego przykładu.
128 kroków = 0,09V/krok - 34 kroki do przekroczenia 3V z powyższego przykładu.
Warto więc wszystko ustawiać ze spokojem, zapisywać, na pewno nie spieszyć się. Poznaj możliwości swoich dekoderów i połączonych z nimi silników, wypróbuj różne ustawienia.
Mam nadzieję, że jasno napisałem