• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co byśmy chceli

Jaką lokomotywę około 1600zł bądź wagon( 350zł-400zł) kupił byś najchętniej

• SM30

Votes: 18 14,2%
  • SM41

Votes: 7 5,5%
  • SM42

Votes: 79 62,2%
  • EU05

Votes: 15 11,8%
  • EU07

Votes: 38 29,9%
  • Węglarka rosyjska

Votes: 4 3,1%
  • Wagon 43A

Votes: 26 20,5%
  • Wagon poczty Polskiej

Votes: 18 14,2%

• Ogółem głosujących
    127

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
e-lektryk, a zatem nic już nie stoi na przeszkodzie, by model wykonać.
Lokomotywa nie miała, jak widzę na posiadanych fotkach, żadnych napisów na pudle, poza kilkoma tabliczkami, które są opisane w książce.

Jakby co, mam też fotkę z wnętrza kabiny.

Jakie ja widzę problemy przy wykonaniu modelu?
Nitowana konstrukcja wózków i pudła, co zapewne stanowi problem z odwzorowaniem nitów. Do tego dach - to elektryk, więc trochę "śmieci" tam jest.

Ogólnie zaś pudło czy wózki nie powinny dla Ciebie być jakimś problemem. Napęd już tak.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
CoCu napisał(a):
Jakby co, mam też fotkę z wnętrza kabiny.
Ta fotka też jest w omawianej książce. Nawiasem mówiąc, wydawca tej broszury oferował komplet szczegółowych rysunków lokomotywy w skali 1:25, wykonanych przez autora, p. Edwarda Pokropińskiego na podstawie fabrycznej dokumentacji. Wprawdzie było to 15 lat temu, ale wydawnictwo wciąż istnieje (wydają m.in. "Świat kolei"). Jeżeli ktoś jest naprawdę zainteresowany, może warto spróbować?

E

e-lektryk

Gość
CoCu napisał(a):
e-lektryk, ....Jakie ja widzę problemy przy wykonaniu modelu?
Nitowana konstrukcja wózków i pudła, co zapewne stanowi problem z odwzorowaniem nitów....
Jasny gwint !!!, właśnie to miałem napisać!! :D :D

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Niestety w tej cenie to nie za bardzo. Chociaż trzeba docenić Twoją inicjatywę.
SM30 byłby na pewno ciekawą ofertą. SM42 też. EU07 - z jednej strony TOLO, a zdrugiej prostsza inicjatywa.
Wagony - jaka rosyjska węglarka [ po co nam właściwie?], tak samo jaki pocztowy? Od 43A ze względu na kszłt czoła łatwiejszy jest 101A/102A.
Tak jak pisałem w wątku o zapowiedzianym 101A. Proponowałbym wagony pospieszne 1A-7A i towarowe 3W/4W/11W, 401W czy 401K.