• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co byśmy chceli

Jaką lokomotywę około 1600zł bądź wagon( 350zł-400zł) kupił byś najchętniej

• SM30

Votes: 18 14,2%
  • SM41

Votes: 7 5,5%
  • SM42

Votes: 79 62,2%
  • EU05

Votes: 15 11,8%
  • EU07

Votes: 38 29,9%
  • Węglarka rosyjska

Votes: 4 3,1%
  • Wagon 43A

Votes: 26 20,5%
  • Wagon poczty Polskiej

Votes: 18 14,2%

• Ogółem głosujących
    127
OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
Cayenne zostawiłem z racji osiągów. Sprzedałem Patrola z 2005 podrasowanego do Off-road-u
Został mi jeszcze Terrano II, Sorento,i Jeep A więc na formę nie zabraknie ;-)

Reakcje
2 0 0
garcia ramirez napisał(a):
CoCu napisał(a):
Do SU/SP45 przymierza się przynajmniej dwóch producentów.
SU45 napewno juz by się ukazała, chociażby z pracowni K&W, gdyby nie trudny do odtworzenia przód tej lokomotywy.
Na pewno by się ukazała gdyby pracownia K&W wzięła się serio za lokomotywy PKP i najpierw zrealizowała w końcu zaległe zamówienia na SU46 i SP47 zamiast rozdrabniać się np. na modele pogłębiarek itd. Przód nie jest dla nich wcale problemem. SU45 miała byc juz conajmniej rok temu.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
Myślę, że jeden model pogłębiarki wykonany na zamówienie jakiejś firmy, to zarobek wynoszący tyle, ile ileś tam naszych SU46. Więc nie powinno to dziwić.

Ale.. co by nie było. Nie wnikam w interesy wawrica. To jego prywatna sprawa co robi, a i tak chwała mu za to, że coś i dla nas robi. Nikomu do porfela nie zaglądam, ani nie uczę robić modele, czy zarabiać na życie.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Wg mnie powinna się w ankiecie pojawić ET24 ( w końcu to polska myśl konstrukcyjna siostra lub brat EU09). Troche wyobraźni, fantazji (projektów 3D) i można porzerobić EU09 NA ET24. CiekaiwE by się prezentowała na makiecie z dłuuugim składem towarowym... Choiaż nie wykluczone, że się pojawi w bliżej nieokreślonej przyszłości... :D

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
Re: Co byśmy chcieli

Byłem, pogadałem, chyba załatwiłem.:) Panowie z **** chcą na pierwszy ogień wziąć SM30.
Dlatego proszę jak ktos ma o podsyłanie wszelakich materiałów technicznych na jej temat.
może być na vitara1@tlen.pl

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.082 33 1
Co z tego,że ogół się wypowie- jak nikt tego i tak nie weźmie na serio. Ponieważ ile głosów w ankiecie tyle różnych propozycji. Ja z tej listy osobiście chciał bym SM41 ,ale jak napisał Zbyszek
Łęgowski nie za takie pieniądze-po prostu nie stać mnie na to aby wydać tak duże pieniądze za model :( .Natomiast jak kiedyś wypowiedział się kolega Jarek (co też zresztą udowodnił tu na forum)zawsze pozostaje opcja wykonania sobie modelu w własnym zakresie czy to kartonówka,odlew żywiczny,lub polistyren....
I zawsze jest ta opcja,że jak model wyjdzie fajnie można się nim pochwalić przed światem, jak się go "skopie" najwyżej pretensje ma się tylko i wyłącznie do samego siebie a nie musi sobie człek pluć w brodę ,że wydał kasę na model z którego nie jest zadowolony.
Proszę mnie nie zrozumieć źle nie neguję w żaden sposób tych którzy mając pieniądze kupują modele z tak zwanej "górnej półki" bo ich na to po prostu stać ale ja nie wydał bym tak dużych pieniędzy na model ,który ma zasuwać po makiecie..
Jak pisałem wyżej marzy mi się SM41 ale nie za takie pieniądze jak był kiedyś w sprzedaży, bo nawet nie był wart tych pieniędzy. Ale jak to mówią -Jak się nie ma co się lubi ,to się lubi co się ma więc postanowiłem ,że model SM41 zrobię sobie sam

Załączniki

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
hehe podoba mi się odpowiedź Corwina na argument popowe, że sprzedał samochód i kupi (zamówi) za to formę wtryskarską.
Tak się składa, że mój znajomy jest projektantem form wtryskowych. I powiedział mi, że projekt + wykonanie prostej formy typu koszyk na zakupy to są dziesiątki tysięcy złotych. A porównajcie teraz stopień skomplikowania takiej formy w porównaniu do formy na model lokomotywy, kiedy to nie tylko dokładność musi być większa, ale też forma musi być kilkuczęściowa (podczas otwierania się formy coś się musi przesuwać, chować itp.).
Zatem kolego popowe - powodzenia przy sprzedaży kolejnych aut (piszę to bez złośliwości - taka jest rzeczywistość).

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
Żadnych jak do tej pory postów nie traktuje jako kpin itp. Zakładając tą ankietę wiedziałem, że tego typu wpisy będą, Bo wiem,że wielu próbowało i mało komu coś wyszło.
Mimo iż w firmie **** mają wolne moce robocze Nie oznacza, że model wyjdzie. To że jest powiedziane, że będzie to SM30 nie oznacza, że uda się go wypuścić.
Jeżeli chodzi o finanse które co niektórych nurtuje i o obiekt za który pozyskałem Parę złotych to jak napisałem w postach wyżej sprzedałem Nissana Patrola przygotowanego do zawodowego Off-road-u. Auto praktycznie nowe a więc i cena 90 000zł nie powinna dziwić. ;)
Reszta aut nie jest na sprzedaż. czymś trzeba jeździć ;)

Reakcje
1 0 0
Życzę Ci jak najlepiej ale uwierz, że 100000 pln nie wystarczy na wyprodukowanie modelu nawet w ilości 100 szt. Nie dziw się więc wypowiedziom ludzi, którzy modele robią. POLICZ WSZYSTKIE KOSZTY WŁASNE. Przy takiej ilości tylko stracisz kasę, a i nie masz do końca pewności, że wszystkie sprzedasz. Więc albo stracisz dużo albo bardzo dużo! Szkoda było sprzedawać autko.....Chyba, że będziesz je (modele)robił własnoręcznie i nie masz innych perspektyw to potrwa pare lat zanim osiagniesz setke.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
Biorę taką możliwość pod uwagę. jak mi koszty wyjdą za duże to projekt się zarzuci i w domowym warsztacie się coś odleje parę dla siebie i coś na handelek.
Bo dotacji chyba nie dostane z Unii :D

A

Adam-H0

Gość
Nie bede tym co psuje nastroj ;)
zycze szczescia moze znasz jakies tajne bajery, ktore mnie sa nieznane :(
i moze bedziemy razem w klubie producentow z PLASTIKU !!!!!

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
popowe napisał(a):
Żadnych jak do tej pory postów nie traktuje jako kpin itp. Zakładając tą ankietę wiedziałem, że tego typu wpisy będą, Bo wiem,że wielu próbowało i mało komu coś wyszło.
Mimo iż w firmie **** mają wolne moce robocze Nie oznacza, że model wyjdzie. To że jest powiedziane, że będzie to SM30 nie oznacza, że uda się go wypuścić.
Jeżeli chodzi o finanse które co niektórych nurtuje i o obiekt za który pozyskałem Parę złotych to jak napisałem w postach wyżej sprzedałem Nissana Patrola przygotowanego do zawodowego Off-road-u. Auto praktycznie nowe a więc i cena 90 000zł nie powinna dziwić. ;)
Reszta aut nie jest na sprzedaż. czymś trzeba jeździć ;)
Co do kosztów formy to 90,000 starczy powiedzmy na platforme ewentualnie węglarke (jakości ROCO, Marklin i to podejrzewam bedzie ciut mało). Do lokomotywy (nawet tak małej jak SM30) to cena bedzie około 180 000zl. Do tego trzeba jeszcze wyłożyć pieniądze na wyprodukowanie pakowanie itp. Jest Jeszcze jedna sprawa , a mianowicie, kto w Polsce podejmie sie zrobienia takiego "cacka" (chodzi tu głównie o doświadczenie). Ja osobiście nie zleciłbym tego firmie, która nigdy wcześniej nie miała do czynienia z modelami.
Pozdrawiam

A

Adam-H0

Gość
i juz psujesz zabawe :?
ja dwa miechy szukalem firmy zeby mi w formie wygrawerowali lasrem siatki :cry:
dopiero 3 firma jaka znalazlem za ciezkie pieniadze sie tego podjela i jeszcze nie sa gotowi z caloscia zamowienia - ponad miesiac obsowy :(

ale kazdy musi sprobowac - jedyna rada

ZADNYCH ZALICZEK bez obejrzenia chociaz zaczetej roboty - bo to stracone pieniadze :|

i tak na marginesie 150 tys na lokomotywe tez malo - wiem z wlasnego doswiadczenia :roll:
na wagon to moze starczy :?

milego wieczoru i jak ktos chce zaczac produkcje to chetnie pomoge w Polskim asortymencie jest taka dziura ze miejsca jest dla wielu

Adam

Reakcje
1 0 0
Przeróbka modelu fabrycznego w/g krajowych modelarzy z tego co się orientuję w cenach wygląda tak:

Dostarczasz model gotowy z napędem:

1. 1300 pln w zwyż dla tendrzaka
2. 1800 pln w zwyż dla parowozów z tendrem.

To tylko koszty przeróbek gotowych modeli.
Czas poświęcony modelowi to średnio 250-300 godzin.

na resztę pytań @popowe sobie odpowiedz sam

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Przepraszam, ze zepsułem humor. Mogę tylko dodac tylko to, ze bez zaliczki nikt sie tego nie podejmie ponieważ koszty materiału na formę (na loka) to polowa wartosci samochodu Nissan Patrol. :( .