• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co byśmy chceli

Jaką lokomotywę około 1600zł bądź wagon( 350zł-400zł) kupił byś najchętniej

• SM30

Votes: 18 14,2%
  • SM41

Votes: 7 5,5%
  • SM42

Votes: 79 62,2%
  • EU05

Votes: 15 11,8%
  • EU07

Votes: 38 29,9%
  • Węglarka rosyjska

Votes: 4 3,1%
  • Wagon 43A

Votes: 26 20,5%
  • Wagon poczty Polskiej

Votes: 18 14,2%

• Ogółem głosujących
    127
Reakcje
1 0 0
Zdecydowanie numerem jeden jest SU45!!!!!Maszyna kultowa w Polsce tak jak brejlowiec w Czechach i na Słowacji.(Pierwasza i druga edycja Roco poszły "na pniu"- szykują się do trzeciej!-W Polsce producentowi "suczki" wróżę podobny sukces, byle się tylko ktoś odważył-Ech!) :LOL:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Suka to SU46, a Fiat to SP/U45, zawsze tak było, może coś się zmieniło.
Cała ta ankieta jest dziwna, bo nie rozumiem. Skoro producent w plastiku, to musi być forma, a ta tania nie jest, a nakład tylko 100 szt???
Lepiej na pierwszy ogień zrobić wagon, a Gags to byłby dobry pomysł.
Więcej w tym temacie głosu nie zabieram.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.400 17 2
cała tajemnica jest taka, że płacę tylko za materiał i za formę za usługę już nie.
A 100 sztuk dlatego, że Gdzie ja sprzedam nawet tą sektę nieznanej nikomu firmy? Jak udowodnię, że model jest przyzwoitej jakości? Na razie dostałem tylko próbkę ABS-u nie wiem na co?

Z modelami jest tak, że jak go nie mam to wszyscy go chcą, a jak się pojawi to kupować nie ma komu?

Załączniki

Reakcje
1 0 0
To zależy gdzie.W rejonach gdzie się "obracałem" tzn.Skarżysko, Rozwadów, Tarnobrzeg,Lublin,Przeworsk SU46 nigdy nie było, przynajmniej nic o tym nie wiem.Trakcja była opanowana przez gagariny i SU45, na którą to mówiono suczka, suka, bardzo rzadko Fiat.A że pamięć jest zawodna, to proszę mnie poprawić jeśli pobłądziłem.Pozdrawiam

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Popowe, napiszę Ci wprost- ja za 350-400 zł wagonu nie kupię, bo dla mnie jest za drogi.
Za taką kwotę można zorganizować niekiepski wyjazd. Zauważyłem też dziwną rozbieżność, wagon za ok.400, a lokomotywa za ok.1600.
Ale nic, działaj. Szczerze kibicuję, bo jeśli zrobisz ładny model, to są ludzie w tym kraju, którzy kupią te 100szt.

Reakcje
1 0 0
Popowe!Myślę ,że jeśli to będzie popularny model- to znaczy często spotykany na szlakach PKP, do tego jak piszesz przyzwoicie wykonany to się sam obroni.Byle nie wymyślać jakichś "niszowych" jak Ty5 Roco!Moim zdaniem SU45 sama się nasuwa na myśl, bo nikt takiego modelu nie robi/robił(odlewów bud nie liczę).Jeśli ktoś ma SM42 EFC to Twojej nie kupi.Gagariny chyba mają już wszyscy!ET22 i ET21 są zapowiadane, tak że będzie konkurencja. EU07...itp. SU45 to chyba nikt na sprzedaż nie robił.Pozdrawiam

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
Do SU/SP45 przymierza się przynajmniej dwóch producentów. Więc po co być tym kolejnym?
Za to o EU/EP05 czy SM/SP30 nie słychać nic, by ktoś to miał robić. Więc to lepszy pomysł. A SM30 to z wielu względów naprawdę dobry pomysł.

Reakcje
2 0 0
CoCu napisał(a):
Do SU/SP45 przymierza się przynajmniej dwóch producentów. Więc po co być tym kolejnym?
Za to o EU/EP05 czy SM/SP30 nie słychać nic, by ktoś to miał robić. Więc to lepszy pomysł. A SM30 to z wielu względów naprawdę dobry pomysł.
To zależy co kto lubi. Mnie osobiście interesuje np. SU45 lub SM48 a nie EU05 czy SM30, więc to kwestia indywidualna. No tak ale na razie tylko "przymierza się" ,a niektórzy już od paru lat obiecywali wykonanie tego modelu i jak dotąd tylko na obiecankach się kończy. Miejmy nadzieję, że jednak ktoś w końcu go zrobi.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
piokar, wszystko racja co piszesz. Jednak...
Masz rację, że kto co lubi, ale ja piszę o modelach jakie znalazły się w ankiecie. Oczywiście są inne, także ciekawe.
Powstanie modelu to długi proces. Skoro przynajmniej dwóch producentów przymierza się do tego samego, to po co również i trzeci ma się przymierzać? Niech się przymierza do czegoś innego. Chyba że ten trzeci będzie tak szybki, że ubiegnie wszystkich, a w konsekwencji zabierze tamtym nabywców ewentualnych.

W sumie, to cały ten temat to takie tam gdybanie, bez większego sensu.
popowe, nie że sobie kpię, ale tak jest. A jak nie wiesz co zrobić, to porozglądaj się trochę. Chyba widać prosto bez ankiet co ludzie chcą najbardziej. Czyli to co polskie i czego jest najwięcej. Bo im więcej osób widzi oryginał, tym więcej osób pragnie mieć tego model.

Załączniki

Reakcje
1.230 52 6
CoCu napisał(a):
Do SU/SP45 przymierza się przynajmniej dwóch producentów.
A można coś więcej w temacie, kto? Bo jak dla mnie argument, ze nikt tego modelu jeszcze nie zrobił, a była/jest to lokomotywa już z pewną historią w naszym kraju, przemawia wystarczająco. Lokomotywy elektryczne są wporzo, zastanawia mnie ich popularność u nas, bo przecież jazda elektrykiem po niezelektryfikowanym szlaku wygląda kuriozalnie ( rozumiem, że nie wszyscy jeżdzą, ale na pewno ci co jeżdżą pod drutem na makietach, są w mniejszości. SU45 napewno juz by się ukazała, chociażby z pracowni K&W, gdyby nie trudny do odtworzenia przód tej lokomotywy.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
Nie kształty są problemem, a moce przerobowe naszych producentów.
A kto chce zrobić nie mogę napisać, bo nie były mi te informacje przekazane jako do rozpowszechniania.