• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co byśmy chceli

Jaką lokomotywę około 1600zł bądź wagon( 350zł-400zł) kupił byś najchętniej

• SM30

Votes: 18 14,2%
  • SM41

Votes: 7 5,5%
  • SM42

Votes: 79 62,2%
  • EU05

Votes: 15 11,8%
  • EU07

Votes: 38 29,9%
  • Węglarka rosyjska

Votes: 4 3,1%
  • Wagon 43A

Votes: 26 20,5%
  • Wagon poczty Polskiej

Votes: 18 14,2%

• Ogółem głosujących
    127

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Witam.
Ankieta ma charakter informacyjny
Na jej podstawie nie wykluczone, że coś powstanie przy współpracy z firmą zajmującą się wytwarzaniem elementów plastikowych

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.963 122 22
To na koniec odrzuć EU07, bo to robi Tololoko, oraz alternatywnie jeszcze ktoś, oraz SM42, bo to czasem robi EFC.
I chociaż oba modele nie są dostępne od ręki i nie należą do najtańszych, to ale chyba bardziej warto się zabrać za coś, czego nikt jeszcze nie robi, niż powielać.

Inna zaś sprawa, że jeśli chodzi o firmę od elementów plastikowych, to jeśli masz na myśli budy, to jest to dopiero nieduża część sukcesu. Bo największy problem to napęd. Nie jeden się już przekonał.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
CoCu napisał(a):
To na koniec odrzuć EU07, bo to robi Tololoko, oraz alternatywnie jeszcze ktoś, oraz SM42, bo to czasem robi EFC.
I chociaż oba modele nie są dostępne od ręki i nie należą do najtańszych, to ale chyba bardziej warto się zabrać za coś, czego nikt jeszcze nie robi, niż powielać.
Zapewne masz rację COCU. ale z EFC nigdy nic nie wiadomo A jak pokazuje przy najmniej ta ankieta ludzie esmke by brali. Fakt z napędem jest problem. Adaptacja raczej nie wchodzi w grę.
Zobaczymy co będzie. A nuż widelec się uda.

D

Dariusz

Gość
CoCu napisał(a):
Inna zaś sprawa, że jeśli chodzi o firmę od elementów plastikowych, to jeśli masz na myśli budy, to jest to dopiero nieduża część sukcesu. Bo największy problem to napęd. Nie jeden się już przekonał.
Ja mysle, ze napedy to najmniejszy probloem. Firma NWSL robi wszelkiego rodzaju napedy (silniki, trybiki, waly kardana, urzadzenia mocujace, podstawy wozkow, miniaturowe srubki etc...)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.963 122 22
Tu w naszym kraju, dla większości budujących modele największym problemem jest właśnie napęd. Budę sklecą i nie wiedzą co dalej z nią zrobić.
Może ktoś próbował zamówić przez internet napędy, jakie w całości są wykonywane na zamówienie wedle określonych parametrów (z dostępnych możliwych), ale nikt się niczym takim jeszcze chyba nie chwalił, a ceny też do małych nie należą.
Nikt tu nie ma dostępu (znaczy się pod ręką odpowiedni sklep), z takimi elementami jak jakieś ramy, zestawy kołowe, trybiki, kardany, silniki i tak dalej.

Zresztą, problem jest ze wszystkim. Nie ma ogólnie, łatwo i szybko dostępnych miejsc, gdzie zrobią Ci dobre odlewy, dobre kalki, dobrą elektronikę...
Nawet jak już ktoś coś robi, to czeka się czasem latami. Dosłownie. Znam nie jeden przykład. Spytajcie zresztą naszych "producentów".

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.963 122 22
A co do SM42, to czy kogoś dziwi, że w tej ankiecie jest najwyżej?
To jest taka maszyna, że niemal każdy chce mieć jej model. Nic nadzwyczajnego.
Tylko jeden producent to robi, co kilka lat po parenaście czy kilkadziesiąt sztuk. Cena nie do zaakceptowania dla wielu chętnych. A i tak więcej chętnych niż modeli wykonywanych.
Wykonasz taniej? To rób. Jak nie, to trochę to bez sensu.

Dlatego twierdzę, że lepiej się brać za coś, czego nie robi nikt.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Myślałem też o szynobusie tylko, że nie wiem jak on się nazywa. Jaki by model nie był jak dojdzie do skutku to i tak to będzie krótka seria Max 100 sztuk

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
Z powyższych - to może poczta - zielona w 4-tej epoce. Albo któraś z manewrówek ale nie SM42 bo juz mam Nie głosowałem. Czemu na tej liście nie ma Gags-a?

E

e-lektryk

Gość
Dariusz napisał(a):
CoCu napisał(a):
Ja mysle, ze napedy to najmniejszy probloem. Firma NWSL robi wszelkiego rodzaju napedy (silniki, trybiki, waly kardana, urzadzenia mocujace, podstawy wozkow, miniaturowe srubki etc...)
Darku, takich firm jest więcej ale te w stanach robią napędy do ichnich lokomotyw ,znajdż mi napęd na trzy osie o rozstawie w oryginale 1750mm i z kołami o średnicy 1250mm w oryginale a więc w przybliżeniu trzy osie o rozstawie 20,1mm(no na 20mm też się nie obrażę)z kołami o średnicy co najmniej 14mm.
Wątpię czy jakiś hamerykancki tabor ma koła w oryginale 1250mm :D

D

Dariusz

Gość
e-lektryk napisał(a):
Darku, takich firm jest więcej ale te w stanach robią napędy do ichnich lokomotyw ,znajdż mi napęd na trzy osie o rozstawie w oryginale 1750mm i z kołami o średnicy 1250mm w oryginale a więc w przybliżeniu trzy osie o rozstawie 20,1mm(no na 20mm też się nie obrażę)z kołami o średnicy co najmniej 14mm.
Wątpię czy jakiś hamerykancki tabor ma koła w oryginale 1250mm :D
Z kolami sie zgodze ale o ten rozstaw zapytam na targach za 3 tygodnie. Podeslij mi na PW co konkretnie cie interesuje. Nic nie obiecuje ale na pewno pogadam z paroma firmami.

OSA

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 1 0
Podrzucę jeszcze w tym temacie: napęd jakiego szuka e-lektryk może zaadaptować z BR119/219/229 Brawy, ewentualnie Guetzold'a? Ztcp rozstaw osi w wózku jest bardzo zbliżony do tego z ET22. Rozstaw 1-2 oś ok 21mm, 2-3 rozstaw 20,5mm, więc już jakaś baza jest (BRAWA)..Dokładniej pomierzę wieczorem rozstaw oraz średnicę kół. Zresztą sądzę, że dostępność u-boot'a z Brawy bądź Guetzold'a jest dużo lepsza niż tych napędów, ale to takie moje ciche przemyślenia ;) .Pozdrawiam :)

E

e-lektryk

Gość
Już pisałem średnica kół w BR119 to 1000mm
pasuje też z BR V300 ale tam średnica kół to jescze mniej , chyba 980mm
Cocu znam tą stronę, napedy marzenie ale ceny :(