W Gdyni od jakiegoś czasu chodził Mi po głowie temat bocznicy do 65 Dywizjonu Rakietowego Obrony Powietrznej. W końcu wczoraj wracając od okulisty zatrzymałem się przy Lidlu na skrzyżowaniu ul. Morskiej z ul. S. Okrzei i w drogę. Bocznica nie była długa ok 1400 m.
Na mapie zaznaczyłem przebieg bocznicy pierwsza mapa z 2005 a druga z 2019 r. tak dla porównania jak się zmieniło
Zamazana cześć zdjęcia to Jednostka Wojskowa
Ul. S. Okrzei przy lidlu widok w bramie na zakład PKP Energetyka i w kierunku torów dalej się nie pchałem.
Tu widok w kierunku ul. Morskiej i JW
dochodzę do ul. Morskiej i po przejściu wchodzę na ul Kalksztajnów gdzie tory skręcały w lewo ...
...przecinały ul. Komandorską i Bronisława Dembińskiego tory biegły miedzy słupem oświetleniowym a czerwonym samochodem. Widok w kierunku ul. Morskiej.
Widok w kierunku JW za słupem energetycznym tory biegły w wąwozie do przejazdu na ul. Antoniego Donimirskiego
Tu widok słaby w kierunku ul. Morskiej z ul. A. Donimirskiego
Wyjazd z wąwozu na ul. A. Donimirskiego (kierunek ul. Morska)...
... oraz widok w kierunku JW
Na skarpie widoczne duże ilości podkładów kolejowych spełniające funkcję muru oporowego. W dole widoczna ul. Krzysztofa Mrongowiusza
Jak widac podkładów jest sporo dalej widać betonowy mur oporowy który ma ok 10 m wysokości.
Między budynkami przechodziły tory. Wszystko zagrodzone wiec schodzę w dół przy betonowym murze
Przy jednostce nie ma żadnych torów wszystko zlikwidowane . Nie robiłem zdjęć bo jakiś cieć się kręcił na bramie i czort wie jaka była by jego reakcja. A miał karabin
.
Wracam zdjęcie wykonałem po wejściu w wąwóz z ul. A. Donimirskiego
c.d.n