• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z internetu

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
To będziemy mieli taki swojski Wunderland, zobaczymy już kilka takich miało być, jak choćby ta ze stolycy co kraj objeżdżała, a teraz gdzieś ukryta pozostaje. Megalomania to nasza narodowa cecha, wszystko musi być wyklęte, największe i co najważniejsze poświęcone.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
677 6 0
Borówiec, też niby mini Wunderland, a na mnie marne wrażenie zrobiło, zapuszczona, zaniedbana, ruch na makiecie też taki jakiś lichy no i statyczne lotnisko.
Także zobaczymy co kolega pokaże.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.595 51 2
Kolejna wieść informacji o kolejach dużych prędkości w Chinach, o stacjach widmach, przeinwestowaniu, o tym które odcinki sieci na siebie zarabiają oraz o sumie długów tego typu kolei sięgającej 856 miliardów dolarów.
Jako ciekawostkę podam, że to mniej więcej tyle samo co tegoroczny PKB naszego kraju.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Dwa 'węgorze" po japońsku:

N-Scale Japanese Bullet Trains racing at full throttle on The "Grand Mesa" Model Railroad layout.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Nie wiem czy ktoś wie (a ja dowiedziałem się przed chwilą z korespondencji z producentem modeli SAR), że w RPA jeżdżą dwa pociągi medyczne Transnet - Phelophepa:

transnet_phelophepa.jpg

Każdy pociąg składa się z kilku wagonów a każdy z nich podporządkowany jest określonej specjalności: stomatologia, okulistyka, psychologia i dostarczanie leków za pośrednictwem pokładowej apteki. Projekt jest wspierany przez F Hoffmann-La Roche od początku istnienia czyli od 1994 roku.

Źródło zdjęcia: Nomad Afrika

A tak zupełnie już z naszego podwórka. Nie pociągiem ale też na kołach. A wszystko w w książce: "Ambulans jedzie na wieś. Śladami wędrownych wyrwizębów". Ciekawe, że po wojnie też mieliśmy medycynę mobilną prawie do końca lat 60 XX wieku. teraz to już tylko gdzieniegdzie przemyka autobus z poborem krwi.

Dzieci-oczekujace-na-badanie-dentystyczne-przed-au.jpg

Może samochodowcy pomyślą o kalkomanii na takiego SANa.

Źródło: Stanisław Moroz / PAP

Ostatnio edytowane: