• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Ciężarowe - lyntog

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
Zanim zaprezentuję kolejną Fuldę bardzo chciałbym się pochwalić odratowanym przeze mnie modelem Mercedesa :) Już myślałem, że buda będzie do kasacji, bo jak kupiłem ten model to wyglądał on tak:

s-l1600 (92).jpg

Oprócz wieśniacko sklejonej osłony przeciwsłonecznej, przedniej szyby ze śladami kleju, połamanego grilla wóz miał także pożółknięte przednie lampy i ogólnie wyglądał nieciekawie. Jednak któregoś wieczora go rozebrałem, poczyściłem, delikatnie podkleiłem lub wymieniłem uszkodzone elementy, podmalowałem przestrzeń pod grillem na czarno i obecnie model tak się prezentuje:

IMG_6235.jpg

IMG_6236.jpg

Wydaje mi się, że było warto go ratować :)

W gratisie jeszcze dwie fotki samej okolicznościowej naczepy:

IMG_6238.jpg

IMG_6239.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.801 387 20
Bardzo fajnie, że ratujesz model, bo naprawdę jest tego wart. Szkoda tylko, że oryginalna naczepa stoi w tzw. krzakach i "ruda" ją zżera...
Całkiem dobrze Ci to wyszło. Przynajmniej na tych zdjęciach nie widać pęknięć. (y)

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
Bardzo fajnie, że ratujesz model, bo naprawdę jest tego wart. Szkoda tylko, że oryginalna naczepa stoi w tzw. krzakach i "ruda" ją zżera...
Całkiem dobrze Ci to wyszło. Przynajmniej na tych zdjęciach nie widać pęknięć. (y)
A w ogóle z jakiej okazji był ten ciekawy zestaw?

Na żywo też nie widać pęknięć, nawet prawie nie widać śladów kleju na górnej części kabiny ;-)

Jak sobie poradziłeś z żółtymi lampami?
Niestety jedyne co można z nimi zrobić to wymienić na nowe. Mnie się akurat trafiło zupełnie przypadkiem trochę części luzem, wśród nich właśnie lampy i zasłona przeciwsłoneczna, stąd inspiracja do naprawy :)

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Stary, dobry "marmurek". Trochę przykro że ktoś go tak zaniedbał, ale dobrze, że udało Ci się go uratować. Model naprawdę warty posiadania.

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
W ostatnich dniach z warsztatu zjechało także kilka innych modeli. Jednym z nich jest MAN F2000 8x4, zainspirowany prawdziwym wozem kursującym po Wrocławiu :) Wzorem oryginału model nie ma świateł przeciwmgłowych i ma zderzak "połówkę", charakterystyczny dla wersji budowalnych. Ma także dodane koła z kołpakami, bo F2000 bez kołpaków, to nie F2000 :p Trochę się narobiłem, żeby to wszystko estetycznie podocinać, ale chyba fajnie wyszło.

W planach jeszcze wymiana tłumika na taki, jaki powinien tu być, tylko muszę zdobyć oryginalną podstawkę z butlami powietrznymi :)

IMG_6666.jpg
IMG_6667.jpg