• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki i ciekawe obiekty

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wczoraj przeleciałem się po ulicy biegnącej wzdłuż rampy kolejowej w Siedlcach; na jednym z podwórek trafiłem na piętrowy "galeriowiec" ze starymi komórkami "lokatorskimi". Urzekła mnie różnorodność drzwi. Na fotkach budynek i drzwi do większości komórek na parterze. Od tyłu ściana jest ślepa na całej wysokości (ostatnie zdjęcie).

Załączniki

Pt47-106

Znany użytkownik
Reakcje
589 11 5
Teraz troszkę z innej beczki to też już rzadki widok przy drodze drewniane słupy telefoniczne
Obraz 204.jpg
Obraz 205.jpg
Obraz 206.jpg
Obraz 207.jpg
Obraz 211.jpg
Obraz 234.jpg
Obraz 235.jpg
Obraz 236.jpg
Obraz 237.jpg

Chłopowo Zachodniopomorskie
Obraz 288.jpg

Choszczno Zachodniopomorskie

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
I drugi rząd komórek - parterowych - zlokalizowanych "za plecami" tamtych. I znów cała galeria drzwi... i każde inne... tego żaden producent modeli nie przewidział! :D

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No to jedziemy dalej, ale po kolei. Do podwórek jeszcze dzisiaj wrócimy na chwilę :)

Może tak dla ogólnej orientacji zacznę od szkicu sytuacyjnego. Zorientowany jest niemal prawidłowo,linia na Warszawę biegnie prawie dokładnie w kierunku na zachód, a na Terespol - na wschód.
Tory stacyjne biegną na nasypie, droga wznosi się na ich poziom dopiero na wysokości rampy po prawej stronie. Budynki które fotografowałem lub mam zamiar to zrobić ponumerowałem i pokolorowałem; pozostałe są zaznaczone symbolicznymi białymi prostokątami bez dbałości o dokładną ilość, wielkość i ustawienie.

"Legenda":
1 - komórki piętrowe wrzucone dwa posty wyżej,
2 - komórki parterowe wrzucone w poprzednim poście. Komórki zamalowałem na kolor fiołkowy.
3 - kamienica (na planie kolor błękitny) obok komórek (widoczna jest już na ostatnim zdjęciu z pierwszej serii). Nie ma do niej dobrego podejścia dlatego poniżej tylko jeszcze jedno jej zdjęcie.
4 - ciąg trzech starych kamienic (na planie kolor żółty), które pochodzą z jednego okresu, ale stopniowo od lewej do prawej są coraz bardziej odnowione; widać wyraźnie jak zatracają swój pierwotny wygląd. W drugim poście (tu już się nie mieszczą) końcu fotki środkowej z nich (z bramą przejazdową) od strony podwórka.

Dalszy ciąg "legendy" będę dopisywał w kolejnych postach, w miarę zamieszczania zdjęć.

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dokończenie poprzednich kamienic od podwórza.

Kolejny punkt:

5 - gorzelnia (kolor pomarańczowy).

Obszar oznaczony na planie numerem 5 to teren siedleckiego Polmos-u. Na terenie zakładu jest dużo różnych budynków, w większości pochodzących z okresu socjalistycznego ale zdecydowanie niezbyt ciekawych a z drugiej strony niezbyt dostępnych dla fotografa. Natomiast elewacja od strony torów wzdłuż ulicy Kolejowej jest warta obejrzenia. Od tej strony zachowały się przedwojenne budynki administracyjne i magazynowe o ceglanych fasadach. Ostatni segment z lewej strony jest dobudowany współcześnie i również średnio ciekawy, pominąłem go więc, dwa kolejne mają nadbudowane piętra przy zachowaniu charakteru budynku natomiast parte i cały ostatni segment z prawej strony są w stanie pierwotnym.
[DOUBLEPOST=1427701805,1427701398][/DOUBLEPOST]6 - domy mieszkalne (kolor zielony).

Budynki mieszkalne (pozycja 6) o małomiasteczkowym charakterze zasygnalizowałem na razie tylko jednym zdjęciem. Może kiedyś do nich wrócę, na razie nie są tak pilne jak inne, położone wśród gęstych zarośli i drzew, których o ile nie zdążę sfotografować w ciągu najbliższego tygodnia, to nie będę miał potem możliwości aż do późnej jesieni...

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jeszcze jedno zdjęcie gorzelni, pokazujące lepiej lewą stronę fasady, której kolejność na powyższych fotkach trochę umyka.

I kolejne punkty.

7 - budynek na zboczu (kolor brązowy). Ulica Kolejowa wspinając się ku górze na poziom rampy powoduje że budynek ten wygląda jak położony na skarpie - wejście od strony poprzecznej ulicy (od zachodu) leży prawie o kondygnację niżej niż poziom gruntu od strony wschodniej. Na razie nie ma go na zdjęciu, nie fotografowałem go bo to mniej pilne - uzupełnię przy okazji.
8 - zespół dwóch niewielkich budynków wielorodzinnych (kolor szary), z których jeden, większy (położony na północ) ma bardziej klasyczną prostopadłościenną bryłę, natomiast drugi, mniejszy, jest rozczłonkowany wieloma przybudówkami i uzupełniony dodatkowo o komórki na placu. Jego dziedziniec leży nieco poniżej poziomu ulicy, tak że na komórki (dwa małe szare prostokąty) widok jest z poziomu ich dachu. Nie do wszystkich elewacji jest dobry dostęp ze względu na gęstość zabudowy i zarośnięty obszar dookoła, ale coś tam udało mi się uchwycić.

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dokończenie. Komórki widoczne na zdjęciu, zdewastowane i już nieużywane (bez drzwi) to ostatni rząd (na planie przy "prawym dolnym" narożniku posesji).

9 - "domek kolejowy" (na planie kolor czerwony).

Za czasów świetności PKP wybudowało dla swoich pracowników kilka stylowych, ceglanych bliźniaczych czy też szeregowych parterowych domków o bardzo spłaszczonych dwuspadowych dachach i drewnainym detalu architektonicznym. Po drugiej stronie torów (ulica Składowa) postawiono identyczne, obrócone vis a vis tych, ale tamte choć są w lepszym stanie technicznym, są zarazem w większym stopniu przekształcone przez późniejsze remonty. Przy ulicy Kolejowej natomiast zachował się jeden z nich w stanie pierwotnym. Jeszcze kilka lat temu były dwa ale wschodni wyburzono. Zachodni - ten na zdjęciach - może przetrwa, właściciele zaczęli w niego także inwestowć, wymianioną ma większość okien - ale zapewne on również straci wówczas swój pierwotny charakter i surowe piękno.

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dokończenie. Widok z boku i rzut oka na tylną elewację. Na zapleczu widać również piętrowe komórki (górne dostępne tylko przy użyciu drabiny); tym razem wszystkie ich drzwi są tak samo pomalowane, podobnie jak detale elewacji i płatwie dachu samych domów - na czarno. Wnosząc po liczbie komórek i zróżnicowaniu niektórych elementów wykończenia budynki są podzielone na znacznie więcej mieszkań - są to w istocie takie mazowieckie wersje kolejowych "familoków".

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Teraz inna ulica, ścisłe centrum Siedlec, ale za plecami kamieniczek drzemie trochę komórek i zapomnianych budynków gospodarczych. Dwie bramy były dostępne, więc do części z nich mogłem się dostać. Jaśniejszymi odcieniami na mapce oznaczyłem główne, piętrowe kamienice, ciemniejszymi - parterowe przybudówki do nich. Obiekty niefotografowane (najczęściej współczesne) pozostawiłem białe. Nieznane krawędzie budynków, płoty itp. oznaczyłem linia przerywaną. Schematycznie przedstawiony układ drogowy w dolnej części rysunku to ulica Kilińskiego na odcinku od ulicy Pułaskiego po lewej do ronda zwanego Placem Tysiąclecia po prawej. Numeracja kamienic rzeczywista.

Pierwsza seria zdjęć to elewacje kamienic od Nr 13 do Nr 7 (na pierwszym zdjęciu elewacja Nr 13 od strony kościoła, na kolejnych zdjęcia robione z przeciwnej strony ulicy Kilińskiego).
[DOUBLEPOST=1427713264][/DOUBLEPOST]Ciąg dalszy (podwórka) nastąpi...

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wchodzimy na podwórze kamienicy nr 9 przez lewą z dwóch oznaczonych czarną strzałką na planie bram.

Po lewej mało ciekawe parterowe przybudówki (oglądając je na chwilę spoglądamy za siebie w stronę bramy), po prawej nowoczesna elewacja dodatkowego skrzydła, ale detale (zwłaszcza przybudóweczka we wnęce przy samej bramie oraz charakterystycznie podcięte skośnie narożniki budynku i bramy) zdradzają że to także było pierwotnie stare budownictwo (od strony podwórka nr 11 wygląda zresztą zupełnie inaczej, jak wkrótce zobaczymy). W głębi nienumerowany budyneczek mieszkalny, po którego prawej stronie w miejscu które przed wojną było zabudowane (ściana budynku od tej strony jest ślepa) znajdują się znów komórki lokatorskie.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Komórki i budyneczek w głębi - kilka uzupełniających ujęć.

Przechodzimy do pierwszej bramy kamienicy Nr 11. Pierwsze zdjęcie dla orientacji jest zrobione z najdalszego zakątka tego podwórza (stoję oparty plecami o mur "błękitnej" kamienicy Nr 13) w kierunku bramy, a potem rozejrzawszy się w lewo i w prawo wracam pod bramę, coraz bliżej, aż do szczegółów drzwi wejściowych na klatkę schodową, które zachowały pewne detale wyglądające na świeżo po- a może i przedwojenne, np. ręcznie wykonane numery mieszkań. Jeszcze zachowały. Bo lokalni zbieracze (czytaj : złodzieje) antyków poszukują takich staroci. Kilka podobnie pisanych bardzo zabytkowych szyldów rzemieślniczych z lat 50. znikło mi niemal sprzed nosa, kiedy dwa lata temu wybrałem się aby je sfotografować...

Załączniki

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Trzy ostatnie zdjęcia zrobione już po wyjściu z podwórza. Półokrągłe wrota znaczą trzecią "bramę" (drugą - po prawej - w kamienicy nr 11), natomiast dwa ostatnie zdjęcia stanowią rzut oka na przeciwległą stronę ronda, w górny prawy róg mapki, gdzie wzdłuż prostopadłej ulicy dwupasmowej (Sienkiewicza) i na zapleczu za nią przycupnęło najwięcej starych sklepików, komórek, garaży i przedwojennych, pożydowskich kamienic, które w części są już przeznaczone "na odstrzał".

Załączniki

Pt47-106

Znany użytkownik
Reakcje
589 11 5
CAM00846.jpg
CAM00847.jpg
CAM00848.jpg

Ustowo Zachodniopomorskie
100_5277.JPG
100_5279.JPG

Trzęsacz Zachodniopomorskie
CAM00358.jpg

Rewal Zachodniopomorskie
CAM00527.jpg

Niechorze Zachodniopomorskie
100_5358.JPG

Pogorzelica Zachodniopomorskie

OP
OP
viator

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No i wygląda na to, że jednak pogoda i przedświąteczny brak czasu uniemożliwi mi dalsze dokumentowanie siedleckich drobnych staroci i pozostaną mi na razie tylko kamienice śródmiejskie (dla mnie osobiście jednak mniej przydatne na makiecie od podmiejskich i wiejskich).

Na razie więc kontynuuję temat od innej strony i niniejszym zmieniam aparat na ołówek zapraszając do "szkicownika Viatora", o tutaj ;)