• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny AWL/Lima - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii ED250

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.422 136 1
Najnowszy unboxing. Nieco ponad 2 godziny materiału. ;)
UNBOXING ED250
Po obejrzeniu materiału Kolegi @JRobert, muszę stwierdzić, że model ED250 prezentuje się naprawdę bardzo dobrze (brawo dla firmy AWL za właściwe odwzorowanie polskiej wersji)(y) Do tego, jak na model siedmiowagonowy praktycznie nie miał żadnych problemów z jazdą po dość trudnej makiecie Roberta. Plus profesjonalnie wykonane opakowanie.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 64 2
Jak można było zauważyć na jednym z filmów ( kilka postów wyżej ) mój egzemplarz nie jeździł płynnie na trzech pierwszych krokach prędkości.
Postanowiłem go rozebrać, rozmontować napęd i krok po kroku szukać problemu. W pierwszej kolejności sprawdziłem silnik z odłaczonymi wałkami kardana - pracował równo. Następnie podłączyłem jeden z wózków - było ok, bez zacięć. W kolejnym kroku podłączyłem drugi wózek i problem wrócił - wiadomo gdzie szukać. Wózek rozebrałem, sprawdziłem zębatki pod kątem uszkodzenia i ewentualnych ciał obcych - wszystko ok.
Sprawdziłem czy jest opór bez założonego dekielka, który zakrywa przekładnię ślimakową - nie występował
Podczas składania wszystkiego do kupy górną pokrywkę ( zaznaczona na zielono ) wpiąłem za słabo, tylko z jednej strony wskoczyły zatrzaski na klik co zauważyłem po chwili ale w takim stanie nie dochodziło do zacięć. Postanowiłem testowo wyjąć taki sam dekielek z przeciwnego członu - tego bez napędu i podmienić. To był strzał w 10.nModel jeździ jak należy. Nie zagłębiałem się już co było z tym dekielkiem, który powodował problem, na oko wyglądał normalnie. Jak się okazało usterka banalnie prosta ale nie taka oczywista.
1757099142032.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.088 582 30
Nie zagłębiałem się już co było z tym dekielkiem, który powodował problem, na oko wyglądał normalnie.
A może jednak warto byłoby obejrzeć dokładniej ten felerny dekielek? Zwłaszcza ustalić, czym się różni od tego, który problemu nie powoduje - bo czymś się musi różnić, skoro z jednym jest OK, a z drugim nie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 12
Tabor 13
M
Tabor 20