• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Volanbusz może i nie jest idealny, ale w malowaniu węgierskiego przewoźnika to pierwszy raz widzę miniaturkę w naszej skali. Świetny unikat zagościł w Twojej kolekcji. (y)
Brekinowe zapewne lepiej zrobione, ale ten Volanbusz-owy model przypomina mi młode lata i podróże na Węgry, gdzie takie autobusy spotykało się na każdym kroku.
Zasadniczo nie przykładają się do wysokiej jakości, ale mają za to wszystkie wersje Ikarusów (bo to ich duma), ponadto kilka Manów i Volvo,
w tym Mana w malowaniu z MPK Poznań.
https://www.naumann-online.de/shop/artikeldet.php?proid=4768&sid=0fe6446cb55afa13dcf55a4698c7ceaf

Ja osobiście poluję na Ikarusa 415, ale ogólnie bardzo ciężkie do dostania.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Witam,
dzięki za komentarze i docenienia, dziś model który może nie wzbudzi dużego zainteresowania, i kupiłem go ze względu na firmę która go
wyprodukowała, a już nie istnieje.
Kembel , został swego czasu wykupiony przez VK Modelle i słuch o nim zaginął, a szkoda bo robił bardzo staranne modele, i nie szedł na uproszczenia jak teraz rietze , migacze były z tworzywa, a nie malowane jak dziś. Gwiazda Mercedesa była również wypukła, a nie w formie
nadruku. Jedyne co kilkanaście lat temu kulało, to techniki tampodruku modeli, co widać na zdjęciach w porównaniu z "berlińczykiem" z rietze.
Zasadniczo gdyby kembel był staranniej pomalowany, to by wygrał to porównanie.
Dzisiaj Mercedes Benz O 405 N2, a jak mi się kiedyś uda zgromadzić, to zrobię porównanie O 405 Kembel/Wiking/Rietze.
DSC_0006.JPG
DSC_0007.JPG
DSC_0008.JPG
DSC_0009.JPG
DSC_0013.JPG
DSC_0015.JPG
DSC_0014.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Ciekawy ten Mercedes.
Nawiasem mówiąc to VK modelle też już chyba nie istnieje, a modele które robili były naprawdę dokładnie zrobione.
No właśnie coś się tam dzieje nie tak, bo ciekawe zapowiedzi z ich katalogu poznikały, a jednocześnie wydali piękny ciągnik siodłowy Scania
i bardzo ładne trilexy.

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Witajcie ;)
dzięki za wizyty i wpisy:), jest wiele modeli które posiadamy wspólnie, staram się unikać wrzucania fotek za innymi, aby sobie spokojnie
pozbierali gwiazdki :)
Ale jako że poprzedni post dotyczył MB O 405 N2, postanowiłem że się "wystrzelam" z posiadanych modeli.
Dziś wóz z Gdańska który większość z Was ma, w linku zdjęcie z tą samą linią, tylko w przeciwnym kierunku w stosunku do tego na modelu;

http://phototrans.eu/14,935533,0,Mercedes_Benz_O405N2_2720.html

Rietze odrobiło dobrze lekcje, mogli dać jeszcze "blachy", ale mimo wszystko jest jeden błąd w każdym z 405 wydanym przez Rietze,
w wersji trzydrzwiowej.
Zadanie dla spostrzegawczych, gdzie ?, nie chodzi mi o oznaczenia przewoźnika. W linku jest wystarczająco wyraźne zdjęcie oryginału.

Pozdrowienia z Podbeskidzia dla Gdańszczan ;)
DSC_0326.jpg
DSC_0327.jpg
DSC_0328.jpg
DSC_0331.jpg
DSC_0332.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Witam, dzięki za oceny i komentarze, nikt się nie pofatygował, albo nikomu nie chciało się odpisać na zagadkę jaki błąd robi rietze
przy modelu MB O 405 N2 w wersji trzydrzwiowej:(, dolna listwa pomiędzy drugimi drzwiami a tylnim nadkolem powinna być na tej samej wysokości co jej krótszy odcinek pomiędzy nadkolem a trzecimi drzwiami.

Dziś kolejny O 405 N2, tym razem już w malowaniu przewoźnika świadczącego usługi na terenie Hamburga, PVG Pinnenberg.
Tradycyjnie link do oryginału;

http://www.hamburger-fuhrparklisten.de/26.busbilder/6500pvg0150/slides/0168-22,PVG,JH.html

oraz model wydany niedawno przez Rietze;
DSC_0160.JPG
DSC_0161.JPG
DSC_0162.JPG
DSC_0164.JPG
DSC_0165.JPG
DSC_0166.JPG
DSC_0167.JPG

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Witam,
dziękuję za docenienia i komentarze, dzisiaj pora na kolejny rarytasik z mojej kolekcji;)
Scania-Vabis BF76-59, autobus podmiejski produkowany w latach 1964-68.
Na początek zdjęcie skradzione z internetu przedstawiające oryginał;

01030416scanialb76bahnbwn5.8293.jpg

i model wykonany przez firmę One87, jak na razie najszczegółowiej wykonany model jaki posiadam;

DSC_0236.jpg
DSC_0237.jpg
DSC_0238.jpg
DSC_0239.jpg
DSC_0240.jpg
DSC_0241.jpg
DSC_0242.jpg

Na zakończenie porównanie z siostrzanym modelem CF76 wykonanym w skali 1/72, ma on swój odpowiednik w H0, jednak zdobyć go
graniczy z cudem, niemniej jednak mam nadzieję Wam go kiedyś pokazać:)
Wesołych Świąt ;)

DSC_0165.jpg
DSC_0166.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
MB O305 albo MANem NL też by nie pogardził. :p Bo o Ikarusa serii 400 to raczej ciężko w tej skali. Powodzenia! ;)
305, 305G, citaroK i conecto Cię zadowoli ?;), na mana mam dawcę bo dopiero teraz wyszedł trzydrzwiowy.
Ikarus 412 i 415 pozostanie chyba niespełnionym marzeniem, ale jako tako dawcy są (Wumm modell), więc może...
Największym problemem będzie przekonać Michała żeby znów pokochał robić autobusy :/

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4