• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj drugi następca fischbowla. Generalnie model fischbowla był w Kanadzie produkowany kilka lat dłużej niż w USA.
Autobus powstawał w zakładach General Motors Diesel Division (GMDD) taka kanadyjska filia GMC, no i im generalnie nie przypadł do gustu
pokazywany w poprzedniej prezentacji TMC-RTS, więc w 1982 roku skorzystali z innego projektu opracowanego przez GMC nazwanego potocznie
TC-40 102A Classic. Przez pierwsze pięć lat produkcja odbywała się w zakładach GMDD potem cały projekt i prawa autorskie sprzedano firmie MCI.
Kanadyjczycy stworzyli nawet krótką serię autobusów przegubowych gdzie przednia ściana była już classic ale reszta jeszcze fischbowl (fot1)
Model w barwach OC-Transpo Ottawa.
A1.png
A2.jpg
DSC_1058.jpg
DSC_1059.jpg
DSC_1060.jpg
DSC_1062.jpg
DSC_1063.jpg
DSC_1064.jpg
DSC_1111.jpg
DSC_1117.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Tego z Nowego Jorku miałem w planach kupić, ale nie przekonywał mnie zbytnio. Na Twoich zdjęciach widać jednak że warto. Bardzo ładny model.
Z tym iconic to jest tak że trudno się przekonać, bo w sumie metalowiec za cenę porządnego plastiku, ale jak się już człowiek z tym upora to jest z górki:LOL:, mam jeszcze co nieco zamówione tylko czekam ąż dotrą do europejskich sklepów, no i pozostaje polowanie ne te które już się wyprzedały w sklepach a człowiek chciałby mieć, a tu z cenami bywa już różnie;)

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Brekina w swojej najlepszej formie jeżeli chodzi o wykonanie scenicruisera(y). Na tapetę wzięli ostatnią serię produkcyjną, a więc z silnikiem V8,
o czym świadczy pojedyńcza żaluzja w tylniej klapie, oraz nitowane nadkola. Dlatego radzę Wam nie kupować modelu 61300, najstarsze malowanie nie pasuje do tego pudła, do tego brak numeru taborowego, chyba właśnie po to aby puryści się nie czepiali ;)
Tą wersję prawidłowo wykonało tylko CMW, w brekinie mi brakuje nazwy operatora na burcie (fot 8), CMW i Iconic Replicas to robią.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, fotki porównawcze z modelem CMW, obaj nie mają się czego wstydzić.
DSC_1450.jpg
DSC_1452.jpg
DSC_1453.jpg
DSC_1454.jpg
DSC_1455.jpg
DSC_1457.jpg
DSC_1460.jpg
DSC_1461.jpg
DSC_1462.jpg
DSC_1464.jpg
DSC_1467.jpg
DSC_1468.jpg