• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy TomekM

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Dzisiaj autobus ikona z podwójną historią. General Motors firma znana każdemu, przez długie lata miała dużo do powiedzenia na rynku autobusów i samochodów ciężarowych, dopóki MCI nie zadomowił się na dobre na amerykańskich szosach to GM właśnie był głównym dostarczycielem floty Greyhound. GM PD4104,"Highway Traveller", autobus który wszedł do produkcji w 1953r. i wywołał niemały szok w tamtejszym świecie. Pierwszy model z zawieszeniem pneumatycznym, konstrukcja samonośna bez ramy a co za tym idzie bardzo duża przestrzeń bagażowa, w połączeniu z aluminiowym poszyciem
przełożyła się na duże oszczędności w spalaniu, a jankesi pieniądze zawsze umieli liczyć. To w tym modelu zastosowano pierwszy raz skośne szyby,
które na długie lata zagościły w innych konstrukcjach, to na bazie tego modelu skonstruowano rok później scenicruisera, a w 1959 legendarnego
fischbowla którego już pokazywałem w wykonaniu rapido, ostatnim z tej linii był "buffalo", którego pokażę jako następny model ;)
To ta generacja autobusów dała początek serii "New Look", tą starszą czyli "Old Look" też kiedyś pokażę.
Autobus miał ksywkę "highway traveller", dzisiejszy model o numerze taborowym M-5051 jest limitowaną edycją wydaną z okazji 60-tej rocznicy pewnego smutnego wydarzenia, 4 maja 1961 ten właśnie autobus wiozący uczestników ruchu "freedom riders", czyli białych i czarnych amerykanów
protestujących przeciwko segregacji rasowej na dworcach, poczekalniach oraz w autobusach został obrzucony kamieniami i podpalony w Alabamie,
przez członków KKK, na szczęście nikt nie zginął, ale wielu zostało rannych:(
Autobus doczekał się muralu oraz został odbudowany.
https://www.parkrangerjohn.com/freedom-riders-national-monument/
A2 (1).jpg
A2 (2).jpg
A3.jpg
DSC_1154.jpg
DSC_1155.jpg
DSC_1159.jpg
DSC_1161.jpg
DSC_1163.jpg
DSC_1165.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Witajcie, dzięki za oceny i komentarze ;)
Dzisiaj GM PD4107, młodszy brat pokazywanego wcześniej 4104 oraz scenicruisera 4501, bardzo wdzięczny model o ksywce "buffalo"
wprowadzony do oferty w 1966 roku, a więc 13 lat po premierze serii.
Garść ciekawostek, autobus miał w środku trzy pokłady, długość 35 stóp, ale miał też wersję czterdziestostopową 4903 która jako pierwsza
posiadała instalację 24 volt, w niektórych stanach autokary o takiej długości i przy dwóch osiach nie były dopuszczane do ruchu, więc w tej wersji
GM zastosowało taki myk z opuszczaną osią która była zasłonięta klapą bagażnika.
Na pierwszej fotce zdjęcie oryginału o numerze 7906
na drugiej fotce numer 7906 zaadoptowany na potrzeby serialu "ulice San Francisco", ale to tak naprawdę jest model 40ft 4903
na trzeciej ten myk z tą osią, a reszta to moje zabawki ;)
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
DSC_1069.jpg
DSC_1071.jpg
DSC_1073.jpg
DSC_1074.jpg
DSC_1170.jpg
DSC_1171.jpg

OP
OP
Tomek M.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.008 68 0
Autobusy - cudnej urody brzydale. Zazdroszczę i podziwiam. Twoje wprowadzenia techniczne i historyczne tło - doskonałe. Doceniam. Szanuję.
Dzięki Maćku, jak widzisz każdy ma swojego zajoba, greyhond, albo lepiej, motoryzacja zza wielkiej wody zawsze mi po głowie chodziła, obejrzało się w młodości Konwój, Pojedynek na szosie etc. i bakcyl został połknięty, w kolekcji dawałem temu upust tylko w ciężarowych, bo autobusy to głównie miejskie zbieram, pochodzę z regionu Polski gdzie jeździło najwięcej serii i typów Ikarusa, ostatni sprowadzony Ikarus przed upadkiem fabryki trafił do Bielska-Białej, więc trudno żeby było inaczej....
Aż pewnego dnia pomyślałem, "może bym se jakiegoś geyhounda kupił:niepewny:, jeden nie zaszkodzi i tak się nie zarażę"
Tworki albo lobotomia, nie wiem co mnie uratuje, tym bardziej że znowu to zrobiłem:sick:, kupiłem kolejnyo_O

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4