Witajcie, dzięki za oceny i komentarze
Ikarus jeszcze długo w naszym kraju będzie wywoływał emocje, szkoda że ta wspaniała marka nie przetrwała czasów transformacji, tak jak
i nasze krajowe
i nie tylko, Tatra z kabiną Dafa, ciężarowej Skody-Liaz już nie zobaczymy w nowych wcieleniach, Karosa to Irisbus,
Sanos, TAM i Ikarbus jeszcze coś tam na Bałkanach tworzy, ale nasze znikające PKS-y już ich nie kupią.
Całe szczęście że powstały grupy pasjonatów ratujące te konstrukcje sprzed lat i coś tam dla potomnych zostanie, no a my kolekcjonerzy i
modelarze z byłego bloku RWPG mamy na szczęście kilku cudotwórców i to na tym forum, no i w brekinie poszli po rozum do głowy
i zrozumieli że oldtimery to nie tylko Bussing, Henschel, Krupp itp...
Koniec rozmyślań
Dzisiaj zrobię wyjątek i pokażę jeszcze raz modele które już były, tym razem sfotografowane trochę lepiej niż poprzednio chociaż to jeszcze
nie jest to co chciałem osiągnąć.
Drugim powodem jest logiczny ciąg prezentowania pojazdów jednej marki, a trzecim typowanie kolejnej serii Ikarusa jaki Brekina może nam sprezentować po wyczerpaniu serii 200. Myślę że szanowni moderatorzy mi to wybaczą
Ikarus 556 i 620, seria 556 i 180 była bardzo popularna w NRD, 620 już tak nie, bardziej 630 czyli jego międzymiastowa wersja,
i tylko boję się żeby nie zrobili modelu 31/311 u nas praktycznie nie znanego.
Prezentowane modele w wykonaniu; 556 BEKA/Michał, 620 SAW/Michał