Witajcie, dzięki za oceny i komentarze
Dzisiaj ostatnia z nowości brekiny, Skoda 706 RTO, długo wyczekiwany model kultowego i u nas autobusu.
Jak na razie najlepsza baza pod naszego Jelcza 043, ale niestety nie pozbawiona błędów :/, skąd to się wzięło ? Chciałem Wam w tym wątku
przedstawić swoją teorię, bo nie uważam że Brekina/Starline jest temu winna
Zanim powstał model w H0, Skodami i Jelczami od dawna się cieszyli kolekcjonerzy ( ja też ) skali 1/72, co dziwne modele te posiadały również
te same błędy co nasza Skoda, czyli; kierunkowskazy przednie i boczne umieszczone w niewłaściwych miejscach, otwory wentylacyjne w klapach
pionowe zamiast poziomych i w nieprawidłowej ilości, to są takie dwa szczegóły które trochę zaburzają pozytywny odbiór modelu.
Pamiętacie pierwszą biało-czerwoną Skodę 706 w skali 1/72 od Atlasa? Dokładnie ten autobus jest pierwowzorem modelu;
Grupa niemieckich pasjonatów odrestaurowała sobie taką Skodę nie do końca dbając o oryginalny wygląd, a osoby odpowiedzialne za przekazanie danych do wykonania formy przemierzyły sobie ten właśnie egzemplarz, zamiast na przykład tego(pomimo wersji z drzwiami pneumatycznymi);
I tak to poszło w świat
To jest oczywiście tylko moja teoria spiskowa, ale coś mi się zdaje że tak to było, a zmniejszyć to wszystko do H0 to już dla fachowców nie problem. Naklejenie kalek PKS lub numerów taborowych z przodu będzie wyglądało trochę "kulawo", Ci co mają czas i zdolności sobie poradzą,
reszta płaci i czeka w kolejce
Tymczasem cieszmy się tym co jest, bo za te pieniądze to jest piękny model, i mam nadzieję na następne wcielenia; mex, 021.