• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Autobusy dawniej i dziś

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
13.427 57 0
Ogórek robiony z dwóch.Z oryginału ocalało tylko podwozie, reszta była spalona.Super im to wyszło, szkoda tylko że z tylu kiedyś wyprodukowanych sztuk nie zachowało się więcej.

wujcik

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zgadza się.W Polsce za późno się obudzono i wiele wspaniałych pojazdów poszło w niepamięć.Chwała tym,którzy odbudowali tego Jelcza 021.Wrażenia z jazdy zarówno nim jak i Sanem,niezapomniane.

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
513 18 0
Cieszyłbym się gdym potrzebował tylko dwóch....
Niemniej podwozie jest cale oryginalne. do tego obrotnica pałąk, drugie drzwi, zderzaki przód i tył, część oświetlenia.
Wszystkie wytłoczki zewnętrzne są fabrycznie nowe, tyle tylko, że nigdy wcześniej nie zakładane .

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Skoro się tak chwalimy... jeżdżące zabytki z Gdyni, w kolejności starszeństwa:
533287.jpg
Saurer ST4 TIIM, rocznik 1957
544051.jpg
Skoda 9Tr20, rocznik 1975
562714.jpg
dwa autobusy imprezowe, dwie konkurujące firmy: MAN SL200, rocznik 1982 i Mercedes 0307, rocznik 1980
624499.jpg
Ikarus 260, rocznik 1985, www.kultowyikarus.pl
Zdjęcia z TWB, mam nadzieję, że będzie mi wybaczone :cenzura:

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Masz rację, podobne są jak bliźniaki. Przyczyną nie jest jednak pokrewieństwo producentów, ani nie licencja, tylko niemiecka skłonność do ujednolicania wszystkiego, co się da. Przedstawiciele dużych spółek komunikacji miejskiej w RFN powołali wspólną komisję, która wypracowała bardzo szczegółowe normy, jakim odpowiadać miały nowoprodukowane autobusy - jak widać na załączonym wyżej obrazku, znormalizowano nawet kształt przedniej szyby! Podobnemu ujednoliceniu poddano nieco wcześniej wagony tramwajowe.

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.049 165 2
W Top Gear ostatnio testowali tego brzydala.
Jedno z fajnych rozwiazań to kamera, która pokazuje górny pokład... pełno ludu, to nie idę i się nie pcham na górę.

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Takie kamery to w angielskich autobusach standard. Nie wiem kiedy wprowadzony, ale były już gdy wyjechałem do UK w 2006. Kamery są rozlokowane po całym autobusie, i co kilkanaście sekund obraz na monitorach się zmienia. Kiedyś wyświetlały jeszcze jakieś zagadki w przerwach widoków kamery, ale teraz częściej są wyłączone. Tak przynajmniej jest w Travel West Midlands.
Mercedesy Orbisu:
orbiss.jpg

wujcik

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Biało czerwony to licencyjna wersja Mercedesa O 302,ma nawet napis na przedniej ścianie.Poza tym czym się różniły nie mam pojęcia,ale jakością wykonania napewno tak.

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
513 18 0
Ci co chcą to wiedzą. Trzeba dodać, żę Autosan jest jedną z nielicznych firm, która otrzymała dopuszczenie po spełnieniu niezwykle wymagających wyspiarskich warunków.
A swoją drogą fajnie wyglądają autobusy dla dzieciaków z pięcioma siedzeniami w rzędzie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 0
Skala 1:1 4
Skala 1:1 4
Skala 1:1 26