Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zdjęcia są mojego autorstwa tylko wrzucone na TrucksFoto ponieważ tam wstawiam większość swoich pstryków. Poza tym jestem nowym użytkownikiem i jeszcze nigdy nie słyszałem aby ktoś miał z tego powodu problemy...
Im starsze zdjęcie tym ciekawsze. Czy ktoś zauważył po czym te autobusy jeżdżą? Dość często to są kocie łby lub bezdroża.
A jak ktoś nie może zawrócić zostaje takie cudo:
Mnie nie. Tak się złożyło, że w sierpniu byłem w Wuppertalu. Ta obrotnica jest już używana tylko sporadycznie, do okazjonalnych przejazdów zabytkowych trolejbusów. Właśnie taka impreza miała miejsce 11 sierpnia, a że akurat przejeżdżałem tamtędy, udało mi się zrobić parę fotek.
Jakiś czas temu linię trolejbusową przedłużono, ale, co ciekawe, nie wydłużono sieci trakcyjnej. Na linii zastosowano przegubowe trolejbusy hybrydowe, wyposażone dodatkowo w silnik spalinowy. Ciekawie rozwiązano opuszczanie i podnoszenie odbieraków prądu - odbywa się to bez wychodzenia kierowcy zza kierownicy.
A w ten sam weekend po Wuppertalu jeździł też zabytkowy autobus.
I jeszcze jedna uwaga, Niemcy nadal mają swoje znaki H jako przystanki a w Polsce obowiązuje znak międzynarodowy D - 15. A kiedyś były przecież takie Nasze np PKS.
Nie tylko w Niemczech zachowano stare przystanki. Powiedziałbym, że w większości krajów (zjednoczonej Europy, żeby nie było wątpliwości), jakie miałem okazję odwiedzić, są ciągle stosowane tradycyjne znaki przystankowe.
Dzisiejsze autobusy może i maja wszystkie systemy bezpieczeństwa i fajny wygląd ale brakuje im takiej duszy które miały autobusy , które wyszły już z obiegu tak jak np. zdjęcie autobusu w Niemczech pod przystankiem w Wuppertalu