• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Auto Service z PRL-u - warsztat Adama

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
To skala 1:87 ?
Jest szansa na odkupienie z tych śmieci ramy podwozia, kół i kabiny ?
Niestety nie. Wszystkie destrukty idą na przemiał i do śmieci. Tak na początku postanowiłem i się tego trzymam. Do klientów dociera tylko kompletny, wykończony model.

To gdyby był kiedyś jakiś na zbyciu, to chętnie bym taki nabył ;)
To jeszcze długa droga do gotowego modelu. Informacje o pracy nad kolejnym pojazdem publikuję tylko dlatego, że bardzo często koledzy z forum są w stanie wypatrzeć błędy i dysproporcje których ja z racji ciąglęgo przesiadywania nad projektem mogę nie wyłapać. A jak juz zrobię formy, to będzie po ptakach.

Jeżeli model będzie na sprzedaż to w pierwszej kolejości poinformuję stałych klientów, następnie w moim wątku i w dziale giełda na forum. Jeśli coś zostanie to napisze na fanpage AutoservicePRL na FB. Najpierw jednak muszę skończyć zaległe Syreny R-20 bo jest mi wstyd że ten temat ciągnie się aż tak długo.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
W tej chwili pracuję nad oprzyrządowniem ramy do Stara 25.

Renifer jest już w zasadzie skończony. po powtórnym przeanalizowaniu dostępnych zdjęć, zdecydowałem umieścić żaluzje na drzwiczkach agregatu po obydwu stronach pojazdu. Pojawiło się też koło zapasowe pod tylną częścią ramy i zbiornik sprężonego powietrza.

Star25 ROBOCZY po 25grudnia v96c.jpg
Star25 ROBOCZY po 25grudnia v96d.jpg

Wersja skrzyniowa też już jest na ukończeniu. Muszę tylko dorysować kratkę z kanistrami na benzynę.

Star25 ROBOCZY po 25grudnia v96a.jpg
Star25 ROBOCZY po 25grudnia v96.jpg

W międzyczasie wracam też do pierwotnego pomysłu zrobienia pożarniczego Jelcza 003. To będzie nadwozie nr.3

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.985 387 20
Kapitalne te projekty. (y) Jestem pod wrażeniem. Trzeba będzie szykować oszczędności, bo z chęcią widziałbym u siebie takie miniaturki.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Witam Panowie

Są pewne duże postępy w temacie Starów ale o tym następnym razem. Dziś chciałbym powrócić do konwersji Skody RTO na Jelcza 043.
Na razie udało mi się skończyć pierwszy z trzech zaczętych autobusów. Malowanie autobusu socjalnego Huty Stalowa Wola.

Najpierw może przedstawię listę detali które nie podobają mi się w modelu Brekiny i które chciałbym poprawić w moim modelu.

-tragicznie wyglądający chromowany gril
-umiejscowienie wszystkich kierunkowskazów
-zdrowo przeskalowane wycieraczki odlane razem z przednią szybą
-paskudne, łatwe do złamania lusterka
-nieprzezroczyste okienka dachowe
-brak bagażnika dachowego
-nieprawidłowe wytłoczenia na dachu
-nie do końca proporcjonalny „kuper” (zdecydowałem że tego nie będę przerabiał, zbyt dużo zachodu)
-klapy bagażników otwierają się w nieprawidłową stronę.
-nieprawidłowe umiejscowienie niektórych klap
-nieprawidłowe żaluzje w niektórych klapach
-zbyt płaskie reflektory
-światła obrysowe
-brak lini poszycia
-nieładne klamki

Na pierwszy ogień poszły ryfle na dachu i otwory wywietrzników dachowych.

1 (3).jpg

Klapy bagażników
Zdecydowałem się zrobić je od nowa z blaszek fototrawionych. Żeby przykleić zamienniki konieczne było wydłutowanie plastiku.

1 (3a).jpg
1 (3b).jpg

Dodatkowe linie akcentujące krawędzie poszycia blach. Materiał: paski wycięte ze zwykłego papieru ksero i zaimpregnowane klejem CA

1 (3c).jpg

Nowe, fototrawione klapy bagażnika, wlew paliwa i klamki:

1 (6).jpg
1 (7).jpg

Bagażnik dachowy
Miał być lutowany z drukowanym odeskowaniem, jednak o wiele ładniej i delikatniej wyglądał fototrawiony

1 (8).jpg

Przednie reflektory to wydruk 3D

1 (9).jpg

Pierwsze szlify po nałożeniu podkładu:

1 (11).jpg
1 (12).jpg

Taki kolorek wybrałem dla pierwszego "Ogórka"

1 (14).jpg

Wywietrzniki dachowe miały być odlewanie. Niestety reakcja żywicy epoxy i barwnika spowodowały to, że elementy nie do końca chciały mi się utwardzić. Zastosowałem jednak wydruk pomalowany transparentną, niebieską farbą.

1 (16).jpg

Wnętrze
Podrasowanie ograniczyłem do minimum.

1 (17).jpg

Kierunkowskazy i kalkomania:

1 (18).jpg

Na koniec gotowy model. Żeby nie dublować, więcej zdjęć umieszczę w mojej kolekcji autobusów http://forum.modelarstwo.info/threads/autobusy-z-czasów-dzieciństwa-kolekcja-adama.37887/page-5

DSC_1326.jpg

Załączniki

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Jelcze 043

Przyszła kolej na dwa pozostałe ogórki.
Obydwa postanowiłem zrobić w malowaniu PKS Stalowa Wola. Żeby nie były identyczne, to jeden będzie granatowy z kremowym dachem a drugi niebieski z białą górą.

IMG_9073.jpg

Skoro ma być PKS to grzechem by było nie dołączyć do nich przyczep P-01. W piątek przyszła przesyłka z dawcami. Byłem trochę zaskoczony, bo po obrazkach wydawało mi się że kupiłem biało-czerwone a przyszły PKS Zgorzelec. Aukcja była po niemiecku i nie doczytałem. Niby nie robi różnicy ale jakoś tak żal mi było rozpruwać gotowe PKSy.

IMG_9097.jpg

Przy okazji mogłem zrobić delikatne porównanie ile daje konwersja tych modeli.

IMG_9102.jpg

Żebym przypadkiem się nie rozmyślił, bezzwłocznie zabrałem się za demolkę. W przyczepach będzie mniej przeróbek niż w autobusach ale znalazłem kilka charakterystycznych różnic.

Zacząłem od wycinania otworów na świetliki dachowe.

IMG_9103.jpg

Zauważyłem że przyczepy miały bardzo charakterystyczne wytłoczenia z przodu, których niestety zabrakło w modelu.
Niby taka drobna rzecz a schludne wyrzeźbienie tego potrafi zdrowo zirytować.

IMG_9106.jpg
IMG_9107.jpg

Teraz kąpiel.
I tutaj spora niespodzianka. W autobusach które wcześniej zmywałem farba zeszła rewelacyjnie w alkoholu 99%. Z PKSem nie poszło tak słodko. Góra zmyła się bez problemu, natomiast granatowa warstwa to już inna bajka.
Co ciekawe, to nie dał jej rady również zmywacz z Gunze. Plastik już zaczynał reagować a farba była prawie nietknięta.
Dopiero kilkugodzinne namaczanie w alkoholu i kilkukrotne mycie w myjce ultradźwiękowej spowodowały najpierw pęknięcia powłoki a później zmycie farby. Uwaga! „Nie próbujcie tego w domu” Alkohol w myjce bardzo szybko się nagrzewa i jest ekstremalnie łatwopalny. Pomiędzy każdym użyciem musi ostygnąć.
Jednak bardziej polecam próbować z dłuższym namoczeniem albo inną chemią niż iść w moje ślady.

IMG_20220331_205839.jpg
IMG_20220331_205921.jpg
IMG_20220331_210449.jpg

Na szczęście udało się usunąć farbę bez śladu i uszkodzenia plastiku.

IMG_9109.jpg
IMG_9118.jpg

Przy pierwszym ogórku klapy wywietrzników zrobiłem niebieskie. Takie też widziałem chyba we wszystkich konwersjach i modelach w innych skałach. Z dzieciństwa coś mi się jednak przypomina, że trafiały się też turkusowe czy tam zielone.
Po zaprezentowaniu pierwszego Jelcza jeden z kolegów zwrócił mi uwagę że pamięta zielone. W takim wypadku to nie mogło mi się wydawać. W jasnoniebieskim zainstaluję zielone wywietrzniki.

IMG_9126.jpg

Tak jak i wcześniej w autobusach, w przyczepach również zmieniłem wytłoczenia na dachu.

IMG_9128.jpg

A na koniec dorobiłem kolejny charakterystyczny element. Wywietrzniki dachowe.

IMG_9131.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 15
W robocie 29
W robocie 67
W robocie 116
W robocie 7