Witam Panowie
Są pewne duże postępy w temacie Starów ale o tym następnym razem. Dziś chciałbym powrócić do konwersji Skody RTO na Jelcza 043.
Na razie udało mi się skończyć pierwszy z trzech zaczętych autobusów. Malowanie autobusu socjalnego Huty Stalowa Wola.
Najpierw może przedstawię listę detali które nie podobają mi się w modelu Brekiny i które chciałbym poprawić w moim modelu.
-tragicznie wyglądający chromowany gril
-umiejscowienie wszystkich kierunkowskazów
-zdrowo przeskalowane wycieraczki odlane razem z przednią szybą
-paskudne, łatwe do złamania lusterka
-nieprzezroczyste okienka dachowe
-brak bagażnika dachowego
-nieprawidłowe wytłoczenia na dachu
-nie do końca proporcjonalny „kuper” (zdecydowałem że tego nie będę przerabiał, zbyt dużo zachodu)
-klapy bagażników otwierają się w nieprawidłową stronę.
-nieprawidłowe umiejscowienie niektórych klap
-nieprawidłowe żaluzje w niektórych klapach
-zbyt płaskie reflektory
-światła obrysowe
-brak lini poszycia
-nieładne klamki
Na pierwszy ogień poszły ryfle na dachu i otwory wywietrzników dachowych.
Klapy bagażników
Zdecydowałem się zrobić je od nowa z blaszek fototrawionych. Żeby przykleić zamienniki konieczne było wydłutowanie plastiku.
Dodatkowe linie akcentujące krawędzie poszycia blach. Materiał: paski wycięte ze zwykłego papieru ksero i zaimpregnowane klejem CA
Nowe, fototrawione klapy bagażnika, wlew paliwa i klamki:
Bagażnik dachowy
Miał być lutowany z drukowanym odeskowaniem, jednak o wiele ładniej i delikatniej wyglądał fototrawiony
Przednie reflektory to wydruk 3D
Pierwsze szlify po nałożeniu podkładu:
Taki kolorek wybrałem dla pierwszego "Ogórka"
Wywietrzniki dachowe miały być odlewanie. Niestety reakcja żywicy epoxy i barwnika spowodowały to, że elementy nie do końca chciały mi się utwardzić. Zastosowałem jednak wydruk pomalowany transparentną, niebieską farbą.
Wnętrze
Podrasowanie ograniczyłem do minimum.
Kierunkowskazy i kalkomania:
Na koniec gotowy model. Żeby nie dublować, więcej zdjęć umieszczę w mojej kolekcji autobusów
http://forum.modelarstwo.info/threads/autobusy-z-czasów-dzieciństwa-kolekcja-adama.37887/page-5