• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Auto Service z PRL-u - warsztat Adama

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.985 387 20
Powalasz na kolana swoimi pracami Adasiu. :oops:o_O Ciężko się pozbierać oglądając Twoje poczynania z miniaturami. :eek: Aż odechciewa się modelarstwa, bo ja tak po prostu nie potrafię i zazdroszczę umiejętności. (y) Jestem pod ogromnym wrażeniem. Pięknie się zapowiada ten Jelcz.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.223 69 0
Pięknie "poprawiasz fabrykę"(y)(y), przyczepa ma zasadniczo dwie wady, koła tej samej wielkości co w autobusie (powinny być mniejsze),
oraz zbyt wąskie drzwi, a co za tym idzie szyby, w drzwiach i na przeciwko:(
A gdybyś miał dylemat gdzie nakleić kalki, to na tym zdjęciu widać że można i tak, i tak;
141868ab49f05870.jpg

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Pięknie "poprawiasz fabrykę"(y)(y), przyczepa ma zasadniczo dwie wady, koła tej samej wielkości co w autobusie (powinny być mniejsze),
oraz zbyt wąskie drzwi, a co za tym idzie szyby, w drzwiach i na przeciwko:(
A gdybyś miał dylemat gdzie nakleić kalki, to na tym zdjęciu widać że można i tak, i tak;
Zobacz załącznik 887590
Dzięki Tomku za podpowiedzi. Kolega jak zwykle czujny;)

Różnicę w drzwiach a w zasadzie przeciwległym okienku, wyłapałem przy montażu wywietrznika na dachu.
Ta przeróbka nie wchodzi w grę. Nie rzuciło mi się to w oczy tak bardzo jak np. wywietrzniki dachowe albo wytłoczenie z przodu. Chcąc poszerzyć drzwi trzeba by było przesunąć słupki okienne a co za tym idzie oryginalne oszklenie Brekiny możnaby wyrzucić do kosza. Jeśli zmieniłbym szyby w przyczepie to również nieodzowne byłaby wymiana okien w autobusie a to już mija się trochę z celem. Model wylądowałby w szufladzie i prawdopodobnie nigdy nie doczekał się kontynuacji.
Co do kół to tego nie wyłapałem ale to nie powinien być duży problem żeby zmienić. Nie wiesz przypadkiem jak duża była ta różnica?
Napis PKS i miałem zamontować obok drzwi. Nie pamiętam tego dokładnie ale u nas raczej na drzwiach nie były naklejane. Jak wziąłem model Brekiny do ręki to optycznie coś mi nie pasowało z tym znaczkiem na drzwiach.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.223 69 0
Rozmiar opon w ogórku 11.00 R 20
Przyczepa PO-1 8.25 R 20 tylnia oś na bliźniakach ;)

Ja niestety nie jestem modelarzem, ale obserwując prace kilku z Was, czasami próbuję się wcielić w to co robicie.
Niedawno rozmyślałem o tym jak załatwić sprawę tego okna i przyjąłem trochę inny sposób niż Ty, a czy jest sensowny?, oceń sam;)

Potrzebujemy dwa autobusy i jedną przyczepkę, z jednego Jelcza bierzemy okno z pierwszych drzwi oraz trzecie z lewej, resztę autobusu przeznaczamy na Jelcza PR 04, wykorzystując nadwozie będące w ofercie GPM wraz z jelczem 315, bądź jakiegoś skrzyniowego.
jelczpogtechn.jpg

Przyczepkę przecinamy na pół, na wysokości środka drzwi, pozwoli nam to uniknąć odtwarzania obrysu drzwi oraz promieni w rogach okien.
Robimy przymiarkę okien, i wiemy jakiej grubości wstawkę z np. hipsu trzeba zrobić, potem szpachla, szlif, odtworzenie listew, itd.
Tak jak pisałem, modelarzem nie jestem, ale w ten sposób bym to zrobił gdybym nim był...

Ostatnio edytowane:

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
141 13 0
Przyczepkę przecinamy na pół, na wysokości środka drzwi, pozwoli nam to uniknąć odtwarzania obrysu drzwi oraz promieni w rogach okien.
Robimy przymiarkę okien, i wiemy jakiej grubości wstawkę z np. hipsu trzeba zrobić, potem szpachla, szlif, odtworzenie listew, itd.
Tak jak pisałem, modelarzem nie jestem, ale w ten sposób bym to zrobił gdybym nim był...
Ale taka wstawka z automatu wydłuży przyczepę i nie będzie trzymała wymiarów.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Te informacje na pewno przydadzą się innym kolegom którzy zabiorą się za te konwersje. Zarówno przyczepy jak i autobusy są już pomalowane i ma szans żebym zabrał się za poszerzanie okien i drzwi. Teraz mam wybór albo dokończę je mając świadomość tej niezgodności z oryginałem albo wylądują w koszu. Jest prawie pewne że wybiorę tę pierwszą opcję. Wiem też że nigdy więcej nie zabiorę się za nie.

Ja nie rozumiem tylko jak taka poważna firma jak Brekina tworząc nowy projekt może zrobić tyle baboli? Zdaję sobie sprawę że niektóre spowodowane są uproszczeniem czy dostosowaniem do masowej produkcji ale większość z nich wygląda na ignorancję. Przy takiej liczbie odrestaurowanych egzemplarzy to trochę pojechali po bandzie.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.223 69 0
Nie wyrzucaj, efekt i tak będzie jak zawsze genialny(y)
Jako wzorzec modelu przyjęli chyba ten błędnie odrestaurowany przez Niemców pojazd, on posiada wszystkie błędy które musiałeś w ogórku poprawiać, klapy, kierunkowskazy i żaluzje;
Screenshot 2021-09-18 at 13-18-20 Bus-Skoda 706 RTO (Karosa Stockfotografie - Alamy.png

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Witam kolegów po kolejnej długiej przerwie.
Modelarstwem zajmuję się na tyle, na ile pozwala mi czas, czyli ostatnio prawie wcale.:(
Wielu kolegów czeka jeszcze na zamówione Syrenki R-20. To jest sprawa honorowa i priorytetowa, więc jedyne czym się ostatnio zajmowałem to dokończenie drugiej partii "rolniczek". W tej serii zrealizuję wszystkie zamówienia złożone do sierpnia 2020.

Jak widać na poniżej załączonym zdjęciu pomimo braku mocy przerobowych, udało mi się zapełnić parking Polmozbytu. Wszyscy posiadacze "asygnat" zostali już poinformowani o możliwości odbioru długo wyczekiwanego auta.

Pozostałe zamówienia zostaną zrealizowane w trzeciej, ostatniej serii. w razie pytań, to niestety nie przyjmuję już zamówień na ten model.

syrenki druga partia.jpg

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Witam kolegów po kolejnej długiej przerwie.
Modelarstwem zajmuję się na tyle, na ile pozwala mi czas, czyli ostatnio prawie wcale.:(
Wielu kolegów czeka jeszcze na zamówione Syrenki R-20. To jest sprawa honorowa i priorytetowa, więc jedyne czym się ostatnio zajmowałem to dokończenie drugiej partii "rolniczek". W tej serii zrealizuję wszystkie zamówienia złożone do sierpnia 2020.

Jak widać na poniżej załączonym zdjęciu pomimo braku mocy przerobowych, udało mi się zapełnić parking Polmozbytu. Wszyscy posiadacze "asygnat" zostali już poinformowani o możliwości odbioru długo wyczekiwanego auta.

Pozostałe zamówienia zostaną zrealizowane w trzeciej, ostatniej serii. w razie pytań, to niestety nie przyjmuję już zamówień na ten model.

Zobacz załącznik 899586
No to został mi tylko rynek wtórny;)

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Ponad 2 lata temu zacząłem projektować swóją pierwszą ciężarówkę od zera.
Brak czasu spowodował to że dopiero teraz złożyłem pierwsze cztery pełnowartościowe prototypy Stara 25. Jednocześnie pracowałem nad dwoma wersjami, czyli długą skrzynią i chłodnią "Renifer".
Cały czas staram się wycisnąć ze sprzętu maksimum jego możliwości i oddać w modelu jak najwięcej detali. Może nie widać tego na pierwszy rzut oka ale każdy kolejny z tych prototypów ma sporo zmian w stosunku do poprzednika.
To jest mój pierszy model który powstał całkowicie w 3D jednak technika wykonania ostatecznych modeli będzie mieszana: wydruki, odlewy plus elementy fototrawione.

Więcej zdjęć zamieszczę w "moich kolekcjach"

01.jpg
03 (1).jpg
03 (3).jpg
04 (1).jpg
04 (2).jpg
05 (2).jpg
05 (3).jpg
05 (4).jpg
05 (5).jpg
05 (6).jpg
05 (7).jpg
05 (8).jpg

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 23 0
No normalnie kopara opada!:eek::love:
Jedyne, co mi się "nie widzi", to profil opony. Coś za płaska jest.
Poza tym, to CUDO, Panie CUDO!!! I już się na to piszę, tylko jeszcze (głupio) spytam: czy w zestawie będzie kluczyk do tej kłódeczki?:D:cool:

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
No normalnie kopara opada!:eek::love:
Jedyne, co mi się "nie widzi", to profil opony. Coś za płaska jest.
Poza tym, to CUDO, Panie CUDO!!! I już się na to piszę, tylko jeszcze (głupio) spytam: czy w zestawie będzie kluczyk do tej kłódeczki?:D:cool:
Dzięki za dobrą uwagę. (y)To mogę jeszcze spokojnie zmienić a teraz jak przeglądam zdjęcia, to rzeczywiście powinna być trochę bardziej "wybulona" na boki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 15
W robocie 29
W robocie 67
W robocie 116
W robocie 7