• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Auto Service z PRL-u - warsztat Adama

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Raz na kilka miesięcy wypada dać jakiś znak życia.

Od ostatnich wpisów zero modelarstwa dla zabawy. Jak tylko znajdę wolną chwilę to popycham do przodu drugą serię Syren R-20. Jeszcze z miesiąc temu to miałem nawet nadzieję że może skończę przed świętami. Nie ma jednak szans.

Są też chwile, kiedy patrząc na Syrenki zaczynam dostawać problemów żołądkowych. Wtedy muszę mieć jakąś odskocznię.
Takim przerywnikiem w ostatnim czasie jest porzucony ponad rok rok temu projekt Jelcza003 i Stara 25.

Zacząłem od poprawek i wyczeszczenia projektu ze wszelkich śmieci. Było tego całkiem sporo:

Po pierwsze to zmieniłem podział kabiny. Nadkola będą osobnym elementem. Ułatwi to ewentualne malowanie ich w innym kolorze niż kabina.
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v87c.jpg

Zmieniłem nieco przednie reflektory, skorygowałem dach
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v87d.jpg

Przez pomyłkę w poprzedniej wersji zrobiłem błędne wytłoczenia tyłu kabiny. Teraz są jak należy.
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v87e.jpg

Narysowałem całe całe oprzyrządowanie ramy i silnik

Star25 po wyczyszczeniu przez format step v72a.jpg
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v65a.jpg
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v87a.jpg
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v87b.jpg
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v81.jpg
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v81a.jpg

Chociaż z tym silnikiem to nie wiem czy nie za bardzo odjechałem? On i tak nie będzie zbytnio widoczny.
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v64.jpg
Star25 po wyczyszczeniu przez format step v72.jpg

Wcale nie jest tak prosto upchnąć to wszystko zgodnie z oryginałem

Star25 po wyczyszczeniu przez format step v64b.jpg

Zdaję sobie sprawę że mogą być jakieś niezgodności z oryginałem lub dysproporcje. Nie miałem do niego żadnej dokumentacji i wszystko robiłem na oko tylko na podstawie zdjęć z neta.

Jeżeli macie jakieś uwagi i sugestie to proszę o podpowiedzi.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
A tak to wygląda w zmaterializowanej formie. Proszę nie zwracać uwagi na jakość wykończenia i malowania kabiny. To wszystko to jest na razie nieobrobiony przedprototyp.

Skala oczywiście 1:87

Dopiero teraz trzymając w ręku model można tak naprawdę przystąpić do poprawek.

DSC_1297.jpg
DSC_1300.jpg
IMG_20211211_115913.jpg
IMG_20211211_120005.jpg
IMG_20211211_141147.jpg
IMG_20211211_141219.jpg
IMG_20211211_141252.jpg
IMG_20211211_141303.jpg
IMG_20211211_141334.jpg

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Matko, piękny ten Star.
Już widzę wersję gaśniczą.
Straż pożarna miała być pierwsza ale widziałem że ktoś to już robi więc na początek postaram się wybrać jakieś inne zabudowy.
Już na tym etapie wygląda bardzo dobrze, kabina składa się z dwóch części?
Tak sobie to wymyśliłem. Plus oczywiście fotele kratka i inne detale.
Pięknie, nie mogę się napatrzeć(y)(y)(y)

Adam jakie planujesz zabudowy?
Na pewno otwarta paka, bo to podstawa. Co do innych wariantów to rozejrzę się czego tam inni nie robią. Jak zaczynałem rysować tego Stara to w skali było tylko Tololoko. Teraz ma go przynajmniej 4. Czy 5. producentów.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.416 31 1
Straż pożarna miała być pierwsza ale widziałem że ktoś to już robi więc na początek postaram się wybrać jakieś inne zabudowy.

Tak sobie to wymyśliłem. Plus oczywiście fotele kratka i inne detale.

Na pewno otwarta paka, bo to podstawa. Co do innych wariantów to rozejrzę się czego tam inni nie robią. Jak zaczynałem rysować tego Stara to w skali było tylko Tololoko. Teraz ma go przynajmniej 4. Czy 5. producentów.
Było by fajnie jak by powstała taka wersji Stara 25 ;) Nie wiem czy jeszcze ale robił to kiedyś Tololoko.
star_20_hp3_dzwig_zuraw_bielsko_biala_2.jpg
zdjęcie zapożyczone z tej strony

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Adam nie chcę się powtarzać, ale już kilkukrotnie mówiłem, że przy Twoich pracach brakuje mi słów. Nie inaczej jest i tym razem. Kapitalna praca(y) Mam tylko pytanie czy zdejmując pokrywę zaworów z tego silnika zobaczymy dźwigienki zaworowe?:)

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Dzięki za komentarze. Ale mi Panowie nasłodziliście. Muszę częściej coś publikować;).

Adam, nikt nie robi wersji strażackich 003 i 028. A strażacki 002 od Tololoko też praktycznie niedostępny.
Ja tu czekam na twoje produkty :)
Jak mówią: "weź moje pieniądze" :)
Wydawało mi się że widziałem u kogoś strażaka 1:87 z wydruku? To nie przypadkiem firma "Modellen", czy coś takiego?
Ja nie mam parcia na szkło. Staram się robić coś czego jeszcze nie ma w naszej skali albo jest nieosiągalne.
Strażak kiedyś tam powstanie, jeżeli nawet nie komercyjnie to chociażby w jednym egzemplarzu do kolekcji.
SUPER, ta dbałość o szczegóły powala !
Pamiętaj Adam że jak będziesz robił strażaka to on ma dłuższą ramę, jak poszperam w kompie to może odnajdę zdjęcia z warsztatu gdzie taki stał .
Czy jesteś pewien z tą ramą? Tak porównując że zdjęciami to wychodziło mi że rama była standardowej długości jak w Starze 25L. Przydłużenie czy skrócenie ramy to jest w zasadzie kosmetyka.
Było by fajnie jak by powstała taka wersji Stara 25 ;) Nie wiem czy jeszcze ale robił to kiedyś Tololoko.
Zobacz załącznik 860128
zdjęcie zapożyczone z tej strony
Nie mówię kategorycznie nie ale bawiam się że tej wersji raczej nie będę robił. Jest masę takich które chciałbym ugryźć. Tego żurawia nawet nie przypominam sobie z ulic. W okresie który pamiętam z dzieciństwa Stary 25 to były już niedobitki i przeważnie można było zobaczyć je u prywaciarzy wożące np płody rolne albo pustaki. No i oczywiście Strażaki.
Adam nie chcę się powtarzać, ale już kilkukrotnie mówiłem, że przy Twoich pracach brakuje mi słów. Nie inaczej jest i tym razem. Kapitalna praca(y) Mam tylko pytanie czy zdejmując pokrywę zaworów z tego silnika zobaczymy dźwigienki zaworowe?:)
Problem w tym że tego silnika to prawie nie będzie widać w modelu. Ktoś podsunął mi pomysł żeby dołączać taki silnik jako ładunek na pakę.pomyślę o tym, bo całkiem fajnie wygląda na żywo.
No to teraz tylko drobne korekty kształtu kabiny i masz przedwojenną ciężarówkę PZInż. 713 ...
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.ne...nGQZnjc-Nga5GDUB2KLXvNIogJ_bkTknw&oe=61E11A0B
To nie jest już epoka która mnie kręci. Kabinę i tak trzeba by było robić od nowa. Jednak wolę w takim przypadku zrobić alternatywną uproszczoną kabinę do Stara.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 15
W robocie 29
W robocie 67
W robocie 116
W robocie 7