• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Auto Service z PRL-u - warsztat Adama

mzk804

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Od dłuższego czasu obserwuję wątek i mogę powiedzieć tylko, że kawał genialnej roboty.
Na kolejny projekt bym proponował Autosana H9-20/21. 3x na tak, a może i pisałbym się na trzy :)

Reakcje
22 5 0
Mój Stal dotarł powiększy flotę Łączności.
Dzięki jeszcze raz Adamie za piękny model.
No i oczywiście wielkie dzięki dla Macieja za błyskawiczna wysyłkę.
20200214_163859.jpg
Co do przyszłych projektów to podobnie jak przedmówcy Autosan H9 chętnie przygarnę.
Choć przyznam szczerze iż San 100 lub 27 sprawił by mi większą radość.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.078 387 20
Zarówno San jak i Autosan to modele, których brakuje, także jak dla mnie, kolejność nieistotna, ważne żeby powstały obydwa.

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Dziękuję za wszystkie komentarze. Cieszę się że koledzy są zadowoleni z modelu

Przepraszam za zaśmiecanie, ale dojechały i moje Stale.
Parę fotek na szybko z większym rodzeństwem.
Gdyby tylko tak mi wszyscy koledzy "zaśmiecali" wątek to byłbym szczęśliwy. Bardzo ładne zdjęcia. Marku @Kempol Czy mogę je pokazać na FB (oczywiście z podaniem autora zdjęć)?

Po moim ostatnim wpisie większość z Was opowiedziała się za H9.

Teraz zrobię jak mój idol z lat dzieciństwa czyli nieodżałowany Adam Słodowy.

- tak się pięknie składa, że w międzyczasie znalazłem w szufladzie model H9
Photo 2020-02-12, 11 37 43 AM.JPG
Photo 2020-02-12, 11 37 52 AM.JPG

Tak słodko jednak raczej nie będzie.
Kilka miesięcy temu bawiłem się z rzeźbieniem Autosana we wczesnej wersji, ze świetlikami w dachu. Po wstępnym wyprofilowaniu "pra-matki" zrobiłem formę oraz odlewy jako kopię bezpieczeństwa i test, jak w żywicy wyjdzie nieco dłuższy niż zwykle odlew.
Również bardzo chciałbym Autosana w swojej kolekcji, ale zobaczymy jak to wszystko się potoczy? Nakręciłem się tym autobusem ale na spokojnie przeanalizowałem wszystkie detale i pracochłonność w jakości jaką chciałbym osiąnąć. Obawiam się że cena byłaby zbyt wysoka jak na polskie realia. Same szyby byłyby sporym wyzwaniem.
Zrobię go na pewno i to w dodaku zupełnie od nowa w 3D a czy na sprzedaż to nie jestem jeszcze pewien?
Ze względów praktycznych jednak większe szanse mają Stary 20/25. Jak skończę prototyp R-20 to zdecyduję, co będzie następne.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.224 69 0
Mam nadzieję że nie zarzucisz tematu, bo paru chętnych pomimo ceny się znajdzie, Star 20/25 już zasadniczo jest, chociaż w Twoim wykonaniu też
by był mile widziany.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Stale fantastyczne(y), więc czekamy na zmaterializowanie się kolejnych Twoich pomysłów. I jestem przekonany, że Autosan w Twoim opracowaniu i wykonaniu będzie najlepszym modelem tego autobusu w naszych kolekcjach. Nie mam wątpliwości, że przynajmniej kilkunastu jak nie kilkudziesięciu z nas zdecyduje się na zakup takiego rarytasu.
Bo pomijając już walory wizualne i merytoryczne to będzie to polski autobus wyprodukowany w Kanadzie:)
Czas już zacząć oszczędzać na zakupy. Bo znając Twój rozmach to pewnie na jednym malowaniu się nie skończy;), więc wydatek jednostkowy się zwielokrotni:(
Adamie dzięki za już i czekamy z niecierpliwością na efekt końcowy.:p

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Od ponad dwóch miesięcy nic mi nie przybyło w prywatnej kolekcji. Przyczyną jest permanentny brak czasu oraz praca nad nowy modelem.

Ten nowy model to, tak jak dawno temu obiecałem Syrena R-20. Mój pierwszy model czyli stopiątka w 90% powstał ręcznie, drugi w 90% w 3D, na komputerze a trzeci będzie kompromisem 50/50.

IMG_20200223_222256.JPG

Tak jak wspominałem wcześniej, baza do wszystkich następnych Syrenek została poprawiona. Żmudna robota. Tylko naprzemienne szpachlowanie i szlifowanie ale jeżeli moje pomysły sprawdzą się w praktyce, to R-20 powinna być o wiele ładniejsza niż 105.

Photo 2020-02-16, 8 46 21 PM.JPG
Photo 2020-02-17, 9 08 30 PM.JPG
Photo 2020-02-17, 11 19 44 PM.JPG
Photo 2020-02-17, 12 54 56 PM.JPG

Po kilkunastu (a może nawet kilkudziesięciu) godzinach pracy powstał model matka do zrobienia form (kolor zupełnie przypadkowy).

IMG_20200223_221811.JPG
IMG_20200223_221828.JPG
IMG_20200223_221928.JPG

A tak dla rozrywki zabrałem się za dwa modele od kolegi z forum. Jak dla mnie są Mega i zdecydowanie biją na głowę prawie wszystkie czeskie resinówki. Celowo nie pokazuję na razie kabiny. Zgadnijcie co to za samochody?

IMG_20200229_214718.JPG

Jeszcze informacja dla wszystkich, którym obiecałem Syrenę 105 a jeszcze jej nie otrzymali. Mam już zrobioną formę na brakujące podwozia i jak się tylko zrobi nieco cieplej w moim garażu, to zabiorę się za ich odlewanie i montaż modeli.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
Mi się wydaje, że 660, fajna kabina Waryńskiego.. Syrena MEGA FAJOSKA. Wiesz, Adaś, dla mnie parkę od razu poproszę :D

OP
OP
adamwyt

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Przez weekend popracowałem trochę przy detalach.

Tak prezentuje się poprawione podwozie wraz z rurą wydechową.
2019 wrzesien Syrena R-20 POPRAWNY DO OBROBKI v28.JPG

A tak nowa deska rozdzielcza. Każda Syrenka będzie miała fabrycznie zamontowane radio "Safari";)

2019 wrzesien Syrena R-20 POPRAWNY DO OBROBKI v24.JPG
IMG_20200301_194219.JPG

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.847 32 2
Super, nie widziałem jeszcze modelu w tej skali który by miał tak oddaną deskę rozdzielczą. I na tą bosto też chętnie bym się zapisał. Będę miał niedługo nową serię Jelczy i Żuków.

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
A może krótką limitowaną partię w takiej wersji?
To jedna z kilku odmian gaśniczych Syrenki zbudowanych w FSM na potrzeby własnej straży pożarnej.
syrena2g.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 15
W robocie 29
W robocie 67
W robocie 116
W robocie 7