Stal 158
Wszystkie modele są już w Polsce i pierwsi klienci mają już "elektryki" u siebie. Nie przewiduję reedycji tego modelu, więc kto zamówił, ten będzie miał.
Syrena 105
Zrobiłem inwentaryzację części. Jest ich całkiem sporo ale podwozi to by zabrakło dla ponad połowy osób, którymś kiedyś obiecałem. Zwodziłem dosyć długo i skoro obiecałem to nie mam wyjścia, muszę dorobić formy. Co do możliwości zakupu to nic się nie zmienia, lista jest już
zamknięta.
Syrena R-20 i kolejne Syrenki (Bosto, 104, 103....... a może nawet Sport)
Plany ambitne ale życie definitywnie weryfikuje wszelkie zamiary. Jeżeli wyjdzie jedna Syrenka rocznie, to i tak będzie przyzwoicie.
Zabrałem się ostro za R-20. Powinienem pewnie napisać, że brzydzę się nowych technik i nie będę robił wszystkiego w 3D, na komputerze po to żeby model miał duszę. Nie lubię takiego "artystycznego" bełkotu i szczerze przyznam się gdzie jest pies pogrzebany.
Prawda jest jednak taka, że to nie jest łatwy kształt do narysowania i pewnie bym ją zrobił, ale zajęło by mi to szmat czasu. Zrobiłem całkiem niezłe błotniki ale maska po 4. próbach od zera dalej mnie nie zadowala. Kopiowanie i skanowanie 3D stanowczo odpada więc...
Zdecydowałem że jednak zamiast całkowitego 3D będzie to hybryda. Podwozie, wnętrze i paka będą narysowane w 3D a wszystkie obłe kształty powstaną na bazie zmodyfikowanej i wyrzeźbionej od nowa bryły "Syreny Matki". W tym tygodniu doszlifowałem jeszcze kilka dysproporcji które wyłapałem w 105.
Tak z grubsza prezentuje się jeszcze nieociosana baza do kolejnych Syrenek. Mamy większe okna boczne, cieńszą skorupę, poprawione proporcje, wymiary i kąty, wyprofilowane tylne błotniki. W tej chwili czekam na zastygnięcie pierwszej formy bazowej.
W R-20 obiecałem sporo detali w podwoziu. Staram się pogodzić szczegółowość z wytrzymałością. Pod kabiną będzie podłoga z zarysem ramy a w części towarowej, która będzie bardziej widoczna chciałbym pokazać jak najwięcej "smaczków" czyli amortyzatory, filigranowy wydech itd.
Mam też nowe pomysły na reflektory i szybę przednią. Powinny być jeszcze łądniejsze niż w 105.
Paka jest już wzbogacona o ostatni element, czyli wlew paliwa.
Zastanawiam się nad kolejnym projektem. Będę się trzymał schematu jedna Syrena - jeden inny model. Miałem zrobić stare Stary ale one w sumie były już dostępne od Anatola i Seweryna. Napiszcie czy wolicie Stary 20/25 czy może coś czego nie było, na przykład autobusy z serii SAN (lub Autosan H9)?