• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Ambitne plany, zobaczymy jak wyjdzie - tym razem w wielkości N

OP
OP
Mario

Mario

Ostrzeżony
Donator forum
Reakcje
479 1 0
Wreszcie się doczekałem i mogę w końcu trochę pojeździć. Elektryka gotowa, jeszcze tylko parę drobnych poprawek i będę mógł pójść dalej z pracą nad makietą. :)

OP
OP
Mario

Mario

Ostrzeżony
Donator forum
Reakcje
479 1 0
Gagar idealny do przeróbki na PKP
(y)

I z taką intencja go kupiłem. Dźwięk ma dużo lepszy niż się spodziewałem, chociaż kilka pozycji jak na moje oko nie odpowiada tym, które występowały w polskich lokomotywach (mam Gagariny w H0).

Do innych należałoby wymienić reflektory na duże "wiadra".
Oj tak, wiadra jak najbardziej konieczne, bo nie pamiętam, żebym widział Gagrina bez nich „w prawdziwym życiu” jak to mówił mój syn (wciąż żyje, ale przestał tak mówić ). Oczywiście były bez wiader, ale te z wiadrami są mi dużo bliższe. Plan przerobienia tej lokomotywy na PKP jest następny w kolejce, bo najpierw chciałbym dokończyć konwersję i ucyfrowienie BR03 na Pm2. Planów mam dużo…

OP
OP
Mario

Mario

Ostrzeżony
Donator forum
Reakcje
479 1 0
Mam problem z przejazdem piętrusów przez krzyżowe połączenie torów równoległych i mam ochotę upitolić tego dinksa pod spodem. Czy jego długość ma jakiekolwiek znaczenie, czy mogę to zrobić? Domyślam się, że służy on do rozłączania sprzęgów, ale jak na razie nie zamierzam instalować rozsprzęglaczy, bo brzydko wyglądają. No chyba ża są jakieś systemy niewidoczne?

Wolę zapytać, żeby później nie żałować.

pietrus1.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.382 671 30
Domyślam się, że służy on do rozłączania sprzęgów
Dobrze się kolega @Mario domyśla, te pręciki służą do rozprzęgania. Płoza rozprzęgacza podnosi się, powoduje uniesienie sprzęgów i ich rozłączenie. Ewidentnie w tym modelu ten pręcik kończy się za nisko i zahacza o kierownicę rozjazdu. Może cały sprzęg opadł i to jest powodem problemu? A jeśli nie, to można te pręciki skrócić, ale wtedy może być problem ze zdalnym rozprzęganiem wagonów. Niewidocznych systemów rozprzęgania nie znam, zwłaszcza, że głowice sprzęgów są plastikowe. A jeżeli kolega @Mario planuje np. wymianę sprzęgów na krótkie, to może problem sam zniknie?

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
323 2 0
Nie za bardzo, chyba, że na ST44-001 do 004 i to w III epoce. Tylko wtedy przeszkadza tłumik na dachu. Do innych należałoby wymienić reflektory na duże "wiadra".
Dlatego napisałem do przeróbki, a nie przemalowania bo ma poziome żaluzje, a nie pionowe jak niektóre wersje DDR.
Czyli wersja z wiadrami.

Załączniki

OP
OP
Mario

Mario

Ostrzeżony
Donator forum
Reakcje
479 1 0
Po wielu próbach i dostosowaniach udało mi się w końcu opanować krzyżowe połączenia torów równoległych (a @Misiek ostrzegał, żeby je wyrzucić…) i teraz skład przejeżdża przez dwa z nich bez problemów. Jeśli miałbym jeszcze raz planować makietę to posłuchałbym Miśka, bo ich poprawna instalacja jest dużo trudniejsza niż się spodziewałem. No ale zabawa jest :) Koniecznie z dźwiękiem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.382 671 30
I efekt wizualny też, więc chyba warto było. Moim zdaniem rozjazdy Peco wyglądają rewelacyjnie, a angliki chyba jako jedyne z wielkoseryjnych produktów mają komplet 8 iglic, jak w oryginale. Na temat ich działania się nie wypowiadam, bo z N-ką nie mam doświadczeń.

OP
OP
Mario

Mario

Ostrzeżony
Donator forum
Reakcje
479 1 0
Mam pewne doświadczenie prac w skalach H0 i N – w H0 kilka lat a w N jakieś 5 miesięcy i mam wrażenie, że jest w niej dużo trudniej osiągnąć wymaganą precyzję wykonania. Chociażby problem wielkości przerw pomiędzy szynami oddzielających odcinki wykrywania zajętości. Może jest to kwestia czegoś innego, ale mam wrażenie, że szyny w Nce znacznie zmieniają swoja długość pod wpływem temperatury.

Makietę buduję w piwnicy, którą normalnie nie ogrzewam i panuje tam średnia temperatura 14°C. Wieczorem, kiedy schodzę do piwnicy, włączam grzejnik i do pewnego czasu zasilanie makiety działało normalnie, aby zazwyczaj po jakichś 2 godzinach centralna wskazywała na zwarcie. Myślałem, że to przeciążenie – nawet pytałem Was o to, ale okazało się, że nie. Odkryłem, że przyczyną jest zwarcie na styku niektórych szyn i krzyżownic. W chłodzie małe przerwy między szynami, jakie ustawiłem były w porządku, ale po nagrzaniu pomieszczenia, łączyły się. Poprawiłem wszystkie problematyczne miejsca i problem zniknął.

I teraz powiedzcie mi, czy mieliście podobne doświadczenia, czy dośpiewałem sobie wytłumaczenie do czegoś, czego nie rozumiem?

Tak czy siak, kontynuuję konieczne i estetyczne poprawki

poprawki 1.jpeg poprawki 2.jpeg

i zastanawiam się co powinienem zrobić w następnej kolejności. Czy położyć tory na pozostałych dwóch modułach i mieć wszystko w stanie surowym, czy pracować nad tym, żeby obecny moduł zaczął przypominać odwzorowanie prawdziwej drogi kolejowej? A jeśli kontynuować, to co zrobić w następnej kolejności? Myślałem o malowaniu torów, a potem o podsypaniu ich. Tylko tyle, że chcę zainstalować sygnalizacje i nie wiem, czy zabrać się do tego przed, czy po szutrowaniu? Intuicyjnie myślę, że lepiej przed, ale boję się, że przy szutrowaniu połamię te maleństwa. Jak radzicie?

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.529 85 12
Mam pewne doświadczenie prac w skalach H0 i N – w H0 kilka lat a w N jakieś 5 miesięcy i mam wrażenie, że jest w niej dużo trudniej osiągnąć wymaganą precyzję wykonania. Chociażby problem wielkości przerw pomiędzy szynami oddzielających odcinki wykrywania zajętości. Może jest to kwestia czegoś innego, ale mam wrażenie, że szyny w Nce znacznie zmieniają swoja długość pod wpływem temperatury.

Makietę buduję w piwnicy, którą normalnie nie ogrzewam i panuje tam średnia temperatura 14°C. Wieczorem, kiedy schodzę do piwnicy, włączam grzejnik i do pewnego czasu zasilanie makiety działało normalnie, aby zazwyczaj po jakichś 2 godzinach centralna wskazywała na zwarcie. Myślałem, że to przeciążenie – nawet pytałem Was o to, ale okazało się, że nie. Odkryłem, że przyczyną jest zwarcie na styku niektórych szyn i krzyżownic. W chłodzie małe przerwy między szynami, jakie ustawiłem były w porządku, ale po nagrzaniu pomieszczenia, łączyły się. Poprawiłem wszystkie problematyczne miejsca i problem zniknął.

I teraz powiedzcie mi, czy mieliście podobne doświadczenia, czy dośpiewałem sobie wytłumaczenie do czegoś, czego nie rozumiem?

Tak czy siak, kontynuuję konieczne i estetyczne poprawki

Zobacz załącznik 1175283 Zobacz załącznik 1175282

i zastanawiam się co powinienem zrobić w następnej kolejności. Czy położyć tory na pozostałych dwóch modułach i mieć wszystko w stanie surowym, czy pracować nad tym, żeby obecny moduł zaczął przypominać odwzorowanie prawdziwej drogi kolejowej? A jeśli kontynuować, to co zrobić w następnej kolejności? Myślałem o malowaniu torów, a potem o podsypaniu ich. Tylko tyle, że chcę zainstalować sygnalizacje i nie wiem, czy zabrać się do tego przed, czy po szutrowaniu? Intuicyjnie myślę, że lepiej przed, ale boję się, że przy szutrowaniu połamię te maleństwa. Jak radzicie?
Wygląda to na spore...
Może machnij resztę torów i wtedy będziesz mieć pogląd na rozmiar całości i potencjalną opcje korekty zamiarów do tego co na gruncie...

Pozdr,...

OP
OP
Mario

Mario

Ostrzeżony
Donator forum
Reakcje
479 1 0
Ze wszystkich różnych dostępnych opcji postanowiłem zmierzyć się z zagadnieniem semaforów. Kupiłem 2 zestawy do montażu Viessmanna 4401a (Hp0/Hp2) i ku mojemu zdziwieniu nie tylko udało mi się polutować diody 0402 (1 x 0,5 mm), ale nawet je zamontować na słupie i w dodatku świecą, czyli nie popsułem lutów w czasie montażu a miejsca jest naprawdę mało. Robię to po raz pierwszy w życiu i w nastroju umiarkowanego optymizmu idę spać. :)

Pozdrawiam kolegów!

Semafor 1.jpeg Semafor oswitlony.jpeg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4
Planuję i buduję makietę 2