Mała aktualizacja na początek lutego 2026
Czasu mniej, bo praca. Niemniej jednak udało mi się podłączyć 28 napędów podmakietowych DP1 i 2 DP4 (z dekoderem) firmy
MTBna pierwszym module i wszystkie działają zadowalająco. Teraz pracuję nad podłączaniem 3 detektorów zajętości toru
Roco 10819 do 42 punktów informacji zwrotnej oraz nad ich komunikacją z programem iTrain (poniżej zrzut ekranu).
Zobacz załącznik 1168938
Pojawia się jednak problem z przetestowaniem połączeń, ponieważ często, chociaż nie zawsze, gdy stawiam lokomotywę na torach to centralka
Roco 10820się wyłącza chyba z powodu przeciążenia. Nie mam co do tego pewności, bo nie wiem, jakie napięcie pobierają zasilane z centralki DP1 i DP4 (jeśli w ogóle), będące w stanie czuwania. Nie wiem też, jaki prąd pobierają detektory. Wszystko, co wiem na ten temat to, że centralka wyłącza się przy natężeniu przekraczającym 3A a na torach mam niecałe 16V.
No i jak myślicie, czy jest to kwestia przeciążenia, czy też może coś innego? A jeśli przeciążenie to jak sobie z nim poradzić? Będę wdzięczny za odpowiedzi i podpowiedzi.