• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Ambitne plany, zobaczymy jak wyjdzie - tym razem w wielkości N

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.150 657 30
Jak rozumiem nie praktykuje się obu wersji naraz
Teoretycznie jest możliwe, że raz jedzie się wg jednej wersji, a innym razem wg drugiej, ale w praktyce przyjmuje się jedną zasadę. Zasady obsługi bocznic muszą być z góry ustalone i umieszczone w regulaminie obsługi bocznicy jak i w regulaminie technicznym stacji, która bocznicę obsługuje. Teoretycznie można w takich regulaminach uwzględnić obie wersje, ale w praktyce raczej się ustala jedną wersję.
W zamyśle mijanka o efektywnej długości 30 cm była przeznaczona dla niego, żeby nie blokował innego ruchu na tej trasie.
Prawdę mówiąc, nie bardzo rozumiem problem. Szynobus zatrzymuje się na chwilę na przystanku i jedzie dalej, więc trudno tu mówić o blokowaniu szlaku. Jeżeli miałby tam kończyć bieg i wracać, to faktycznie, powinna to być stacja (posterunek ruchu), na której może to nastąpić. Zasadniczo nie praktykuje się jazdy do określonego kilometra i z powrotem. Ale tak, jak było to narysowane, nie dałoby się tam minąć, bo tory były za blisko siebie, zwłaszcza na łukach. Moim zdaniem jednak nie ma to wielkiego sensu: utrzymywanie posterunku ruchu tylko po to, żeby kilka razy dziennie przyjechał szynobus wydaje się nieracjonalne.
Wszystkie łuki zoptymalizowałem pod względem promienia, żeby były jak najłagodniejsze.
Ale wyszło to jakoś średnio przez zacieśniające się łuki, zwłaszcza na jednotorowej łącznicy i na dwutorowej linii między główną stacją a dolną bocznicą, ale także na samym dole makiety. Spróbowałem wstawić w te łuki fragmenty okręgów, żeby unaocznić problem:

N 13 po AH - popr.jpg

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
407 1 0
Dziękuję za pomoc i uwagi kolegom @Andrzej Harassek, @Harry Potter, @Misiek, @MisioPas, @Alex D, @Dzulian, @piottrw, @JohnyTRS, @t_domagalski i innym.

Chyba w końcu pojąłem, jak wykonać prawidłowe łuki w programie AnyRail i mam nadzieje, że ta wersja planu nie zawiera znaczących błędów. Sprawdziłem też połączenie 2-go i 3-go modułu makiety i skorygowałem rozjazdy.

Teraz planuje całość wydrukować i rozpocząć wykonanie a raczej kontynuować, bo niedawno zacząłem wykonywać prostą znajdującą się na górze planu pierwszego modułu.

I jak zwykle pojawia się pytanie – jak sprawić, aby była ona idealnie prosta? Nie jest to takie łatwe biorąc pod uwagę, że są to flexy i po byle pozorem wyginają się jak im się podoba ;)

N 15.0 po popr AH.jpg

N 15.0 po popr AH opisy.jpg

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
407 1 0
Prace postępują. Wiem - korek nie wygląda tak jak trzeba, szczególnie na łukach ale poprawię to przed szutrowaniem. Czekam na rozjazdy aby dokończyć układanie torów na pierwszym module a tymczasem biorę się za napędy zwrotnic.

Modul 1a.jpeg
Modul 1.jpeg

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
407 1 0
Mała aktualizacja na koniec roku

1. Tory na pierwszym module od strony fabryki mebli są ułożone.
Fm bocznica 1.jpeg Fm bocznica 2.jpeg Fm bocznica 3.jpeg
2. Schematyczne przebiegi dróg kolejowych i niektóre ich parametry są wpisane do programu iTrain
Stan na koniec 2025.jpg

3. Teraz zajmę się dokończeniem układania dróg kolejowych od strony stacji.

4. W perspektywie instalacja i podłączenie napędów zwrotnic i detektorów zajętości.
gaszcz do ucywilizowania 1.jpeg

Urlop mi się kończy, więc intensywność uprawiania hobby spadnie.

Życzę do siego roku wszystkim kolegom i żeby duch prokrastynacji był Wam obcy!

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
407 1 0
ps. Pytanie ..., czy dobrze się domyślam, że ten uzysk drewna to ma być jakaś wąskotorówka w Nce??

Podrążyłem trochę temat wąskotorówki i zakupiłem te tory w skali Nf (1:450) oraz ten napęd (do skali T czyli też 1:450). Maleńkie są to rzeczy. Najlepsze jest to, że tory (chyba z dużą ilością żelaza) i napęd są połączone nie tylko siłą grawitacji, ale też siłą magnetyczną. Magnesy są w osiach.

Magnesy w Nf - T.jpeg

Tory są trochę przeskalowane, bo wprawdzie odstępy między podkładami to jakieś 90 cm w realu, ale podkłady to około 40 cm a nigdzie nie widziałem tak szerokich podkładów do wąskotorówki. No i nie wiem, czy bawić się w ich zmniejszanie chociaż o połowę i jeśli tak to jak? Czy jest jakiś sposób, żeby to zrobić i nie popsuć za dużo?

Tory Nf 01.jpeg
Tory Nf 02.jpeg
Tory Nf 03.jpeg

A jeśli chciałbym dodać rozjazd lub dwa to jak to zrobić bo nie ma takowych w skali Nf; są tylko w skali T ale z podsypka i z za gęstym rozstawem podkładów. Kupić np. te i kombinować z przeróbka czy łatwiej zrobić samemu z flexów?

Co do napędu to kupiłem najkrótszy możliwy jaki był i mogę go skrócić do 35mm, czyli prawie 16 metrów w realu. Nie wiem, czy jest jakaś lokomotywa tej długości, która pracowałaby w lesie i/lub tartaku. Macie może jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?

Naped T 03.jpeg Naped T 05.jpeg Naped T 06.jpeg Naped T 07.jpeg Naped T 08.jpeg
Naped T 10.jpeg Naped T 09.jpeg

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.023 149 0
Pokaż prędkość tego podwozia. Czy słusznie się obawiam, że jest "kosmiczna" *

35mm to mniej więcej cirkaebalt rozstaw wózków Lxd1 w N

* absurdalna, wg Mela Brooksa, lub WARP wg Williama Shatnera?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.150 657 30
Co do napędu to kupiłem najkrótszy możliwy jaki był i mogę go skrócić do 35mm, czyli prawie 16 metrów w realu. Nie wiem, czy jest jakaś lokomotywa tej długości, która pracowałaby w lesie i/lub tartaku.
A jak kolega @Mario to policzył? Bo jeżeli ma to być napęd wąskotorówki w Nf - 1:160, to mnie wychodzi 35 x 160 = 5600 mm, czyli 5,6 metra, a nie 16 metrów. To wprawdzie tez trochę dużo, jak na lokomotywkę leśną na tor 600 mm, ale może już da się coś z tego zrobić.

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
407 1 0
A jak kolega @Mario to policzył? Bo jeżeli ma to być napęd wąskotorówki w Nf - 1:160, to mnie wychodzi 35 x 160 = 5600 mm, czyli 5,6 metra
To wspaniale!!! Takie błędy to fajnie jest robić ;) Pod warunkiem, że ktoś poprawi, za co bardzo dziękuję! Tak się nakręciłem skalą 1:450, że to właśnie przez 450 pomnożyłem wymiary zabawek, a nie przez 160. Pozostałe wyliczenia też są błędne, ale weekend nadszedł, więc dokładność może mi się poprawić.

A oto porównanie torów w skali Nf oraz N

Tory Nf - N.jpeg

i loki Busch vs Fleischmann Nf vs N

lok Bush vs Fleischmann Nf vs N _03.jpeg lok Bush vs Fleischmann Nf vs N _02.jpeg lok Bush vs Fleischmann Nf vs N _01.jpeg

Czy ktoś potrafiłby uruchomić Buscha? Może na wózku TG-022?

Pokaż prędkość tego podwozia.
Kosmiczna to ona nie jest, ale wąskotorowa tez nie. Popatrzcie sami. Szczegóły w opisie videa.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4
Planuję i buduję makietę 2