• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Ambitne plany, zobaczymy jak wyjdzie - tym razem w wielkości N

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
344 1 0
Celuję w lata 90-te a z tego co wyczytałem i pamiętam to na większych stacjach była już sygnalizacja świetlna. Myślę, że pasowałaby do tego mechaniczna nastawnia (a może dwie) w których dyżurny mógł sterować semaforami świetlnymi za pomocą dźwigni, podobnie jak w przypadku sygnalizacji kształtowej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.968 629 30
Myślę, że pasowałaby do tego mechaniczna nastawnia (a może dwie) w których dyżurny mógł sterować semaforami świetlnymi za pomocą dźwigni, podobnie jak w przypadku sygnalizacji kształtowej.
OK, czyli rozumiem, że mają być urządzenia srk mechaniczne, ale z sygnalizacją świetlną. W takiej sytuacji muszą być dwie nastawnie, na obu końcach stacji. Spróbuję coś naszkicować, ale dopiero za tydzień, bo teraz wyjeżdżam na parę dni.

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
344 1 0
Trochę zmieniłem plan i niedługo będę przystępował do realizacji. No chyba, że jest coś co wg. Was jeszcze powinienem uwzględnić.

N 9 budynki FM.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.417 85 12
...a tak się.glupio spytam... A jaki materiał torowy ma być ( może to info przegapiłem, nie mam pojęcia)?? Pytam, bo jak na Nke, to tak trochę wąski wybór mamy, a mam wrażenie, że widziałem w układzie.torowym coś, co wyglada mi na 2 sztuki WX310 z Kato Unitrack...
Screenshot_20251104-182604.png
Może być problem ze skompletowaniem asortymentu... Nie lepiej zrobić zwykły trapez??

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.417 85 12
Takie podwójne przejście krzyżowe w N miało kiedyś w ofercie Peco. Nie wiem, czy wciąż jest dostępne.
...tez coś mi się kojarzy, ale wiadomo jak bywa z dostępnością... wczoraj produkowali dziś już się odwidziało.
Dlatego pytałem bo np. Kato robiło i może na ebayu jeszcze się znajdzie, Tomix też coś miał no i ww Peco...

Pozdr,...

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
344 1 0
Postawiłem na Peco, code 55. Wszystkie tory i rozjazdy już mam. Przejścia krzyżowe SLE383F - Code 55 - Finescale Scissors Crossover i niektóre rozjazdy kupiłem w UK tutaj. Po skorzystaniu z letniej przeceny, dobrego kursu funta i doliczeniu cła wyszło mi znacznie taniej niż np. w MS Lippe czy u DM Toys.

Czy możecie mi doradzić, jakie napędy będą najlepsze? Chodzi mi głównie o to płynny i cichy przesuw. Do tej pory używałem MP1 oraz MP6, ale są trochę głośne jak na moje ucho.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.417 85 12
Postawiłem na Peco, code 55. Wszystkie tory i rozjazdy już mam. Przejścia krzyżowe SLE383F - Code 55 - Finescale Scissors Crossover i niektóre rozjazdy kupiłem w UK tutaj. Po skorzystaniu z letniej przeceny, dobrego kursu funta i doliczeniu cła wyszło mi znacznie taniej niż np. w MS Lippe czy u DM Toys.

Czy możecie mi doradzić, jakie napędy będą najlepsze? Chodzi mi głównie o to płynny i cichy przesuw. Do tej pory używałem MP1 oraz MP6, ale są trochę głośne jak na moje ucho.
Z tego co JA się orientuje, to sporo osób leci na MTB ( ww napędy), Conrada odradzam ( działa bo działa, ale bez agrotiuningu to ...powiedzmy, że są dyskusyjne. Część osób bawi się serwami pod Adriuno... Sam pomału zastanawiam się nad MTB w razie rozbudowy...

Pozdr,...

ps. Pytanie ..., czy dobrze się domyślam, ze ten uzysk drewna to ma być jakaś wąskotorówka w Nce??
Jeśli tak, to coś więcej można szczegółów??

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
344 1 0
Pytanie ..., czy dobrze się domyślam, ze ten uzysk drewna to ma być jakaś wąskotorówka w Nce??
Jeśli tak, to coś więcej można szczegółów??
Też bym chciał więcej szczegółów ;) ale nie mam jeszcze spójnej koncepcji. W grę wchodzi wąskotorówka w skali Z lub ZZ albo pojazdy dłużycowe najlepiej w systemie Faller albo Magnorail, ewentualnie pojazdy bez ruchu. Ale to będzie późniejszy etap.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.417 85 12
...zawsze zostaje Ci LEMISO ( lemiso.de). W ofercie mają 750mm w Ne z L45H... No, tylko kasa za loka wychodzi coś 2,5-3 000 pln...A to niestety musi być na stanie...
Ja sobie dłubie dodatkowo Nm na gratach Rokuhana i tu tabor jest bolączką - o ile wózki od bidy niech będą, to już pudła samemu trzeba dłubać ( standardowo analogowo lub druk 3D)...

Pozdr,...

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
344 1 0
Czytałem i szukałem cichego pod-makietowego napędu do zwrotnic i chyba obecnie nie ma nic lepszego niż produkty firmy MTB. Zdecydowałem się na DP1. W Czechach mają fajną promocję.

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.906 148 0
to jest stacjonarne, nie warto.

Ćwiczyłem temat przystosowania Buscha H0f na potrzeby N i w sumie to w tę stronę bym szedł.
Jakis filmik testowy YT
Zostało mi potym stadko skorup na jakieś złomowisko :)

p.s. do postu poniżej - serwa mogą być tanie chińskie i czasem a nawet lepsze, sterowniki serw mogą być np. od forumowego kolegi @Lucky

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 0 0
Witam
Patrzac sie na plan i ilosc rozjazdów z mechanizmami mtb to fortuna nie mała .
Serva i sterownik np. Esu jak zaznaczył kolega @Misiek .
Koszt dwa razy niższy conajmniej .Ja używam tanich chińskich serv , nie mam żadnych problemów i są bardzo ciche.
Pozdrawiam

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
344 1 0
Ćwiczyłem temat przystosowania Buscha H0f na potrzeby N i w sumie to w tę stronę bym szedł.
Jakis filmik testowy YT
Super to wygląda. Zapaliłem się do tego rozwiązania ale mam trochę pytań... :niepewny::
1. Czy rozstaw szyn 6.5 mm nie wyglądał na trochę za duży przy N-ce?
2. Czy tory są z zestawu startowego?
3. Jaki napęd ma Twoja lokomotywa na filmiku?
4. Czy da się to zrobić w DCC?
5. Skąd wagony? Czy i jeśli tak to gdzie kłonicowe są dostępne?
.....

Jeśli masz czas i cierpliwość to proszę odpowiedz chociaż na niektóre.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4
Planuję i buduję makietę 2