• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny AM/PMR - wagony typu 408W

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.314 136 1
Potwierdzam Kolegów spostrzeżenia dotyczące krzywo stojących modeli na wózkach typu 1XTa.
Natomiast model na nowszych wózkach 25TNa "haczą" o imitacje "rurki" na podwoziu (jest za długa).

Eaos_01.jpg

Do tego krzywe stopnie. Nie wiem dlaczego Albert Modell w swoich modelach stopnie manewrowych odlewa razem z całą skrzynią ładunkową (przy ich złamaniu nie ma możliwości wymiany na nowe). A jeżeli już stosuję taką technologię, to powinien dopilnować, aby końcowy produkt był dobrze i bez wad wykonany.
Resumując, modele ładne, szegółowe, ale przez niedopracowanie/niezbyt dobre dopasowanie wózków oraz niechlujnie wykonanie rzeczonych stopni, niestety, obniża to pozytywną ocenę:(

Ps. Pozwoliłem sobie wykorzystać dla zobrazowania problemu, zdjęcie Kolegi @ffox. Mam nadzieję, że się nie obrazi.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.196 277 41
U mnie w 2 zakupionych zestawach IVb i IVc :
- wygięty jeden stopień ,

- zagięty element z tablicami
- pęknięta jedna poręcz

- we wszystkich 4 wagonach nadlew powodujący przechylenie wagonu ! :mad:

W temacie węglarek czterosiowych ograniczyłem się tylko do IV epoki i stosuję przybliżone proporcje w składzie na podstawie danych z Atlasu Wagonów Towarowych Pawła Terczyńskiego.
Więc na tych 4 sztukach moje zakupy 408W kończą się ... :podstepny:

Węglarkami 401Wj i 409W do rozładunku na wywrotnicach,nie posiadającymi drzwi tylko małe otwory wyczystkowe i występujących w IV epoce tylko w zwartych składach nie jestem zainteresowany.

Więc potencjalnie zakup max. już tylko po 2 szt
- 401Wk * ,
- 412W
- R462W
jak ktoś je kiedyś opracuje ...

Ale kontroli technicznej nad modelami Albert Model najwyraźniej nie ma ... ! :D

* - 401Wk produkowany w latach 1975-1977 tylko w Zielonej Górze w liczbie 5037 szt . - na podstawie Atlasu Wagonów Towarowych Pawła Terczyńskiego.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.021 197 0
U mnie sprawa reklamacji załatwiona. Wadliwy zestaw zwróciłem w ciągu 14 dni do Świata Modeli, a po rozmowie z p. Kojem kupiłem bezpośrednio od PMR nowy zestaw wolny od wad. No tylko od ŚM zero korespondencji w sprawie zwrotu kasy...

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.059 67 3
Tak zgadza się. Wagony są jeszcze dostępne w PMR Modele. Wczoraj odebrałem zestaw z epoki IVc. U mnie żadnych wad z wyjątkiem nadlewu przy gnieździe skrętu wózka, co usunąłem w 5 minut. I wagony stoją prosto.
20250710_105407.jpg
20250710_105448.jpg

Wagony prawie identyczne ale nie do końca. Mają pokrętła hamulca postojowego o różnych średnicach.

map69

Znany użytkownik
Reakcje
112 0 0
Jeśli ktoś chciałby powalczyć z wykrzywionym stopniem (tym podwójnym, nietypowym, który pokazuje strzałka w poście nr 41) to jest on, w przeciwieństwie do pozostałych, wklejony. U mnie odpadł po lekkim dotknięciu. Po wyczyszczeniu prostokątnego gniazda udało się go wkleić na miejsce i jest już prosty :) .

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
Węglarki przyszły bez żadnych defektów.
Ten stopień mały z podwójnym mocowaniem trzyma się na bardzo małej powierzchni. Łatwo jest go oderwać.
Przy zakładaniu przewodów powietrznych trąciłem przypadkowo palcem i odpadł.
Tak jak pisał kolega wyżej łatwo można go wkleić.
Ja mam pokrętła hamulca postojowego tej samej średnicy. EpIVb.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
Czy ktoś obeznany mogły napisać czym sie różni 408W od 412W? Wózkami?
Ja bym zadał jeszcze pytanie czym różni się 408W od 408Wa/Wb?
Wizualnie różnią się wzmocnieniami słupków ścian bocznych - w wagonach 408W miały/mają wysokość 590 mm natomiast w 408Wa/Wb - 1050 mm. Drugą charakterystyczną (tę widoczną) różnicą są zbiorniczki na smar.
408Wa/Wb miały też stopień na ścianach bocznych.
Następne drzwi - W wersji 408W możemy spotkać mix wszystkiego, co udało się ZTNK naprawiającym wagony wyprodukować/stworzyć. Problem ten w mniejszym stopniu dotyczy wagonów nowszych, czyli odmian Wa/Wb. Tu generalnie spotykamy drzwi oryginalne z okresu budowy wagonów.

Teraz dopiero różnice wizualne między 408Wa/Wb, 412W to głównie wózki i rozstaw czopów skrętu. Przy wózkach 1XTa 8500m, a na wózkach 25TNa 9000m.
412W nie mylić z czeskimi węglarkami w/g mnie to są te same co C462W(różna nazwa handlowa). Jak się mylę proszę mnie poprawić.
Na necie można znaleźć trochę zdjęć C462W opisanych jako 412W budowy czeskiej.

Ostatnio edytowane:

map69

Znany użytkownik
Reakcje
112 0 0
412W nie mylić z czeskimi węglarkami w/g mnie to są te same co C462W(różna nazwa handlowa). Jak się mylę proszę mnie poprawić.
Wyjaśnienie znajdziesz tuż powyżej Twojego postu, na pierwszym skanie z Atlasu Wagonów Towarowych, warto przeczytać ;).

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.961 55 2
Przepraszam, że się wtrącam w dyskusję - ale taka ciekawostka: według danych przedstawionych przez @Arekmiz zakłady w Aradzie dostarczyły 10.500 sztuk wagonów R462W w ciągu 6 lat. Licząc 250 dni roboczych na rok wychodzi, że dla PKP produkowano 7 wagonów dziennie... WOW :)

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
Ja bym zadał jeszcze pytanie czym różni się 408W od 408Wa/Wb?
Wizualnie różnią się wzmocnieniami słupków ścian bocznych - w wagonach 408W miały/mają wysokość 590 mm natomiast w 408Wa/Wb - 1050 mm. Drugą charakterystyczną (tę widoczną) różnicą są zbiorniczki na smar.
408Wa/Wb miały też stopień na ścianach bocznych.
Następne drzwi - W wersji 408W możemy spotkać mix wszystkiego, co udało się ZTNK naprawiającym wagony wyprodukować/stworzyć. Problem ten w mniejszym stopniu dotyczy wagonów nowszych, czyli odmian Wa/Wb. Tu generalnie spotykamy drzwi oryginalne z okresu budowy wagonów.

Teraz dopiero różnice wizualne między 408Wa/Wb, 412W to głównie wózki i rozstaw czopów skrętu. Przy wózkach 1XTa 8500m, a na wózkach 25TNa 9000m.
Miałem napisać 8500mm i 9000mm, a nie 8500m i 9000m. Zjadło po jednym "m".o_O