• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Alegratka już nie wróci ale jego jakość TAK. Kalki UMF w wersji wielkoseryjnej

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
rozumiem , a czym ten kisiel się zdejmuje ? tak zrozumiałem , że ten kisiel jest li tylko transporterem, a zostaje na koniec sama treść, czytaj literki,
potem werniks.
Nie no to źle zrozumiałeś. To jest lakier tak jak folia. Ona zostaje. To jest jak bardzo precyzyjnie wycięta zwykła kalka. Tylko, ze wycinać nie musisz bo kształt filmy jest juz gotowy.

Czy Ty nigdy nie kleiłeś kalek na samoloty czy choćby samochody Burago itp?

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.963 262 31
aaa kumam, pamiętam samoloty Aerofłotu z NRD do sklejania , 1969 rok, było tak tam.
miałem cichą nadzieje ,ze masz 3 generacje decalsów.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
aaa kumam, pamiętam samoloty Aerofłotu z NRD do sklejania , 1969 rok, było tak tam.
miałem cichą nadzieje ,ze masz 3 generacje decalsów.
Ja wtapiam napisy w farbę ale nie będę podawał na to przepisu bo to skrajnie niebezpieczne :p
Używam naprawdę mocnej chemii do tego typu czysty aceton. Operacja jest jednorazowa z w przypadku nieudanej zmywasz cały model jak jest metalowy. Jak jest plastikowy to wyrzucasz go :p
Dlatego skupmy się na płynach typu set i sol i lakierowaniu kalek :D

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
201 0 0
Miałem okazję obejrzeć próbki - jakość druku bardzo dobra - w naturze wygląda lepiej niż na zdjęciach. Kalki za bardzo nie chciały mi współpracować ze zwykłymi płynami do kalkomanii - sprawdzałem Set/Sol oraz Mr. Mark Setter/Softer i rezultat był nieciekawy. Za to użycie płynu bazującego na acetonie (naniesiony aerografem) rozpuszcza warstwę przeźroczystą całkowicie - staje się ona zupełnie niewidoczna (na zdjęciu poniżej po prawej stronie, lewy fragment potraktowany był tylko płynem Mr. Mark Setter/Softer i zamaskowany taśmą maskującą).

20220201_222555a.jpg

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
To po lewej wygląda trochę tak jakby powietrze było pod spodem. Po prawej ideał.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.856 27 9
OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
Ja od lat używałem tego specyfiku.
719_rd.jpg

Jednak skończył mi się płyn ze starej partii, śmierdzącej jakby glikolem lub acetonem.
Kupiłem nowy i zasadniczo jest to sam ocet.
Dla mnie beznadzieja.

Kiedyś przypadkowo odkryłem, ze ten płyn do klejenia samolocików jest całkiem skuteczny do kalek. Trzeba tylko go aplikować bardzo ostrożnie i malo pod kalkę a nie na nią.
To jest praktycznie czysty aceton ale jakby mniej śmierdzący i mniej stężony.
291_rd.jpg

Janusz, dla kogoś kto ma problemy z kalkami każda trudność będzie wyzwaniem.
Mamy tutaj przecież na forum kolegów, którzy robią piękne modele a pieprzą je źle położonymi kalkami.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.856 27 9
Kupiłem nowy i zasadniczo jest to sam ocet. Dla mnie beznadzieja.
Kiedyś przypadkowo odkryłem, ze ten płyn do klejenia samolocików jest całkiem skuteczny do kalek..
To niestety problem dzisiejszej mody na "eko". Wszystko co było choć trochę szkodliwe, jest zastępowane jakimś badziewiem. Ale na szczęście można jeszcze dotrzeć do profesjonalnych surowców. Przykładowo, jako "surfacer" do moich fototrawionych modeli używam teraz Paraloid B44 w samodzielnie przygotowanym roztworze acetonu.

Zaskoczył mnie ten klej do samolocików. Ale tym samym zachęcił do kolejnego eksperymentu. Następnym razem dodam do "nitro" pod kalki odrobinę Paraloidu. ;) Żywica powinna podziałać jak rodzaj wypełniacza lub kleju i jeszcze lepiej utrwalić kalki. ;)

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.963 262 31
Kalki Rangera doszły ,próba , podkład to MICROSET,
bardzo porządna robota, ukłony za ciemny papiór, na reszcie będzie cos widać,
dobry kryjacy druk ,klej super, zero srebrzenia,
próbę zrobiłem na fabrycznym lakierze Fleischmann'a ,
Natomiast jestem ciekaw jak Ci wyjdą opisy , np. DOKP PÓŁNOCNA , gdzie literki muszą być 0,7 mm,
a poniżej LOK. KOSCIERZYNA 0,5 mm ?

Załączniki

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
1.023 62 10
Jak temat sonda, to chętnie bym zamówił:
- kilka zestawów na SP/SU45 z dolnego śląska,
- 3 oznaczenia wagonów 1 kl. V ep. z Wrocławia
- 12 oznaczeń wagonów 2 kl. V ep. z Wrocławia
- 2 oznaczenia na 609A V ep. z Wrocławia
- 2 oznaczenia na 209C V ep. z Wrocławia
- 2 oznaczenia na 406R PetroLOT z V ep.
- 10 oznaczeń na 406R/Ra ROKITA Brzeg Dolny z IV ep.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 2