Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Niestety kolego ale syf, który wyszedł przy założeniu tego tematu zmusił mnie do wykonania katalogu kalek w którym nie będzie zdjęć arkusików kalek a gotowych modelu z położonymi tymi kalkami.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie ktoś przerysowuje moje kalki i sprzedaje jako swoje.
Dlatego to się tak schodzi. Mocno zastanawiam się jak ten katalog wykonać przy setkach kalek, które mamy na stanie.
To wg mnie nie jest dobry pomysł. Oznaczenia są rozmieszczone w różnych miejscach taboru - na ostojnicach, czołownicach, ścianach bocznych oraz czołowych. Nie ma szans, żeby pokazać je wszystkie na jednym zdjęciu. Arkusik będzie na pewno czytelniejszy. Allegratka miał na swojej stronie bezskalowe obrazki JPG w takiej rozdzielczości, która pozwalała na odczytanie większości napisów, ale która chroniła przez prostym ponownym zwektoryzowaniem projektu.
Oczywiście osoba znająca się na rzeczy i tak sobie poradzi ze "skopiowaniem" projektu. Mając rozrysowane wektorowo wszystkie niezbędne symbole zgodnie z normami PKP/UIC oraz dane z katalogów taboru, to wystarczy tylko znajomość samego numeru inwentarzowego, żeby zaprojektować sobie analogiczne kalki. Osobną kwestią jest oczywiście sens takiego działania w sytuacji, gdy takie kalki będzie można po prostu kupić.
Miło mi poinformować, że wszystkie nasze kalkomanie trafiają dzisiaj do wolnej sprzedaży.
Są dostępne w poniższym katalogu
oraz na naszej stronie www.eaos.pl.
Do katalogu będę dodawane nowe pozycje w miarę ich projektowania i drukowania.
Niestety nie mam dostępu do jest oferty. Nie wiem jakie to były auta, jakie skale itd.
Może coś więcej napiszesz? Bo pojęcie kalek na auta jest bardzo szerokie.