• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Alegratka już nie wróci ale jego jakość TAK. Kalki UMF w wersji wielkoseryjnej

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
Jak się zamawia te kalki to fajno było by zapoznać się z pełną ofertą co jest na teraz. Gdzie można? Na stronie eaos nie znalazłem.
Niestety kolego ale syf, który wyszedł przy założeniu tego tematu zmusił mnie do wykonania katalogu kalek w którym nie będzie zdjęć arkusików kalek a gotowych modelu z położonymi tymi kalkami.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie ktoś przerysowuje moje kalki i sprzedaje jako swoje.
Dlatego to się tak schodzi. Mocno zastanawiam się jak ten katalog wykonać przy setkach kalek, które mamy na stanie.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.856 27 9
...zmusił mnie do wykonania katalogu kalek [...] gotowych modeli z położonymi tymi kalkami.
To wg mnie nie jest dobry pomysł. Oznaczenia są rozmieszczone w różnych miejscach taboru - na ostojnicach, czołownicach, ścianach bocznych oraz czołowych. Nie ma szans, żeby pokazać je wszystkie na jednym zdjęciu. Arkusik będzie na pewno czytelniejszy. Allegratka miał na swojej stronie bezskalowe obrazki JPG w takiej rozdzielczości, która pozwalała na odczytanie większości napisów, ale która chroniła przez prostym ponownym zwektoryzowaniem projektu.

Oczywiście osoba znająca się na rzeczy i tak sobie poradzi ze "skopiowaniem" projektu. ;) Mając rozrysowane wektorowo wszystkie niezbędne symbole zgodnie z normami PKP/UIC oraz dane z katalogów taboru, to wystarczy tylko znajomość samego numeru inwentarzowego, żeby zaprojektować sobie analogiczne kalki. Osobną kwestią jest oczywiście sens takiego działania w sytuacji, gdy takie kalki będzie można po prostu kupić.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
Zbieramy nakład i planujemy druk w okolicach wakacji.
Wcześniej na pewno nie wyjdzie bo planowany jest arkusz A3 z nakładem min 150 powtórzeń.

Przesyłam też nasza paletę sprawdzonych kolorów. Każdy kolor dodatkowy to dopłata ok 350zł.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
Ogłoszenie parafialne

Za tydzień puszczamy kolejny nakład kalek jak w temacie. Jeśli ktoś ma ochotę na większą ilość kalek w super jakości to zapraszam na PW.

Planowany nakład to 125-250 kopii.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.824 14 1
Miło mi poinformować, że wszystkie nasze kalkomanie trafiają dzisiaj do wolnej sprzedaży.
Są dostępne w poniższym katalogu
oraz na naszej stronie www.eaos.pl.

Do katalogu będę dodawane nowe pozycje w miarę ich projektowania i drukowania.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 2