• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Alegratka już nie wróci ale jego jakość TAK. Kalki UMF w wersji wielkoseryjnej

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.340 34 1
Ja jestem pokojowo nastawiony :) i nie mam zamiaru skakać sobie do gardeł - daleki jestem od tego ;) .
Już nie będę się wtrącał w Twój temat - obiecuję. Szanuję również Twoją opinię.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.825 14 1
Zupełnie nie to miałem na myśli.
Ale jeśli masz jakieś przykłady wydruku kalek w N w lepszej jakości to chętnie zobaczę. I piszę to zupełnie szczerze.

Ostatnio edytowane:

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.947 104 132
Ja mam pomysł, zrób album z kalkomaniami. Kilka stron kalkomani na parowozy, elektrowozy, spalinówki, manewrówki, wagony osobowe, towarowe, historyczne, fikcyjne. Wtedy to pójdzie.
Mój ojciec zawsze chciał mieć kolekcję kalkomanii. Wcale nie chciał wykonywać tych modeli. Czasami człowieka cieszy sama możliwość wykonania czegoś. Tak było z Alegratką. Są, leżą, kiedyś kupię i tak kilka razy. I co? Nie ma.
Uważam, że taki album z róznymi kalkomaniami to jest świetny pomysł i na pewno się powiedzie. Tania impreza to nie jest, ale jak się nie ma skąd kupić, to się zaczyna problem.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
201 0 0
Zupełnie nie to miałem na myśli.
Ale jeśli masz jakieś przykłady wydruku kalek w N w lepszej jakości to chętnie zobaczę. I piszę to zupełnie szczerze.
To zgłaszam do rywalizacji kalkomanie na zdjęciu poniżej, choć różnica nie jest duża. ;) Drukowane w drukarni, ale nie wiem jak i gdzie, bo kontakt do drukarza był przez pośredników i już się urwał.

kalk.jpg

Możesz napisać coś więcej o technice druku? Kolory wyglądają na pełne - czy każdy kolor to odrębny przebieg, czy są one jakoś mieszane? I jak wygląda sprawa zgodności tych kolorów z ze standardem RAL?

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.825 14 1
To zgłaszam do rywalizacji kalkomanie na zdjęciu poniżej, choć różnica nie jest duża. ;) Drukowane w drukarni, ale nie wiem jak i gdzie, bo kontakt do drukarza był przez pośredników i już się urwał.

Zobacz załącznik 870336

Możesz napisać coś więcej o technice druku? Kolory wyglądają na pełne - czy każdy kolor to odrębny przebieg, czy są one jakoś mieszane? I jak wygląda sprawa zgodności tych kolorów z ze standardem RAL?
Kolory są z palety drukarskiej Pantone Solid Coated. Każdy kolor jest kładziony w oddzielnym przebiegu. Teraz mieliśmy 10 kolorów więc trafienie idealnie to już nie lada wyczyn.

Mnie w N przeraża wycinanie tego co w przypadku kalek, które pokazałeś jest konieczne. Jeszcze ten jazdy papier nie ułatwia tego.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
533 5 2
Andrzej najczęściej do jednego zestawu ,proponował parę numerów /przydziałów jak i w lokomotywach jak i wagonach. Pamiętajcie nie od razu Kraków zbudowano ,z czasem przegonicie ofertę Andrzeja ,oby tylko zbyt był. Co do tabliczek , to powinny być w zestawie ,jak ktoś będzie bardziej wymagający to sobie blaszki zamówi.
Zamysłem Ś.P. Andrzeja było nakładanie kalek na tabliczki by nie trzeba było ich malować.

Ostatnio edytowane:

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.963 262 31
To mój pomysł !!!! ,ja to Andrzejowi podsunąłem,
to też brałem od Niego kalki i w tajemnicy CDR (crd) do trawienia blach, co by idealnie pasowało ,
(jak wszystkie dobre moje pomysły. ) bez chwalenia ...
Przy dobrej chemii wychodziło super.
Potem uciekłem z blachami do tampodruku. Szwajcarskie maszyny i blachy/sita.
Ale do tematu,
ja produkowałem kalki też ,papier Techmod , najlepszy jaki znam !!!
i zanosiłem do tampodruku, jakość Allegratki.
Wada taka ,ze maksymalny format to 5 x 5 cm kartonik.
Jakość obłędna, cena też , taki druk to był koszt 400 zł. A w tym 40 kartoników 5 x 5 . I dramatyczny termin.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.825 14 1
Chyba muszę napisać jeszcze jedno słowo nt sampli.
Nie rozdajemy darmowych sampli. Kalki są juz w regularnej sprzedaży.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.963 262 31
RANGER,
to przyślesz free czy przelewik na cudo zbiorcze ?
może żem nie kumaty , ale to będą kalki z folią klasyczne ,czy te ze zdejmowaną folią ?

Qmaty

Znany użytkownik
Reakcje
5.838 235 3
Ponieważ mój post zapewne umknął pośród dyskusji wszelkiej maści oszustów i złodziei ;) (pokrzywdzonym współczuję) ponawiam zapytanie:
jaki koszt całego arkusza A4?

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.825 14 1
Ponieważ mój post zapewne umknął pośród dyskusji wszelkiej maści oszustów i złodziei ;) (pokrzywdzonym współczuję) ponawiam zapytanie:
jaki koszt całego arkusza A4?
Kolego nie wydrukujemy Ci całego A4 w jednym egzemplarzu. Drukujemy na maszynie, która ma min 250 arkuszy A4. Naprawdę nie chcesz znać ceny całego nakładu :/

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 2