• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

AEROGRAF, wybór na lata, czyli co kupić...

K

Kpt.Nemo

Gość
14D40 napisał(a):
Ahh Kapitanie, już zakupy zrobione ku uciesze mojej i Twojej 8)
Można, trzeba tylko chcieć.

Twoje niezdecydowanie irytowało mnie, bo przed wielu laty,straciłem lat kilka właśnie w taki niefrasobliwy, wręcz głupi sposób, jak TY.
Może nie dręczył mnie wybór aerografu, kto wtedy o czymś takim słyszał, lecz traciłem cenne dni, tygodnier, miesiące , na nie mniej idiotyczne wybory, niezrealizowane projekty, itp.
Teraz mi tego czasu brakuje, może i Ty się kiedyś przekonasz że dwa lata, poświęcone na wybór narzędzia, nie oszukujmy ze średniej półki, to starta, nie do odrobienia.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Wiem Kapitanie jak to jest z tymi poszukiwaniami, z tym zdecydowaniem się, a czy będzie dobry, czy nie wychrzanię pieniędzy w błoto. Trzeba się po prostu przełamać ;)

Jak na pierwszy aero to TG całkowicie wystarczy. Nie mam zamiaru na wstępie użytkowania spieprzyć Paashe bądź Badgera. Myślę, że pierwsze próby podstawowej obsługi aerografu, czyszczenie i konserwacja najlepiej zrealizować na czymś tańszym, aczkolwiek niekoniecznie całkowicie badziewnym.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy ja wiem??????? :shock:
Kolego Ranger.....porownywalem do modelu TG...... i prosze nie twierdzic iz wskazany przezemnie aero jest jakoby slabym produktem ! :roll:

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Panowie, taka kwestia, przyszedł mi aero, ponoć w komplecie powinna być dysza oraz iglica 0,3, tylko ja widzę tylko samą dyszę, a iglica to takie to to długie zapewne tak? Tyle że tego nie ma w komplecie ;(

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.555 19 9
Bipa1966 napisał(a):
...i proszę nie twierdzić iż wskazany przeze mnie aero jest jakoby słabym produktem ! :roll:
Nikt nie twierdzi, że jest słaby. Jest po prostu inny i służy do innych celów.
Aerografy Paasche są narzędziami głównie dla artystów. Świadczą o tym np. wymienne dysze, wymienne zbiorniki, zbiorniki o dużej pojemności, a także możliwość zasysania farby wprost "z wiadra".
Nasze modelarskie zastosowania to zaledwie niewielki procent tego, co można uzyskać używając Paasche. I z tego powodu do naszych zastosowań bardziej przydają się aerografy specjalizowane niż takie super kombajny do wszystkiego.

Zauważ np., że żaden Paasche nie ma wbudowanego regulatora przepływu powietrza. Dlaczego? Bo producent zakłada że jego profesjonalny aerograf będzie używany jedynie w zestawieniu z profesjonalną sprężarką wyposażoną w profesjonalny reduktor, zapewniający pełną gamę ciśnień. Taki aerograf nie będzie więc dobrze współpracował z domowym "prychadłem" o wydajności kilku litrów na minutę. Co nie zmienia faktu, że takie "prychadło" jest najczęściej zupełnie wystarczające do pomalowania jednego małego wagonika...

ponoć w komplecie powinna być dysza oraz iglica 0,3, tylko ja widzę tylko samą dyszę, a iglica to takie to to długie zapewne tak?
Aerograf powinien być sprzedawany raczej kompletny, tzn. dysza i iglica powinny być już zamontowane w aero. Może ta dysza, którą widzisz, to tylko dodatkowa dysza o innej średnicy?

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Tak Panie Tadeuszu, ale jest wyraźnie napisane, że w komplecie dodatkowa dysza oraz iglica 0,3... Sprzedający napisał mi, że jest tylko jedna iglica i na nią można założyć dyszę 0,3. Nie rozumiem, tym bardziej, że w aukcji wyraźnie pisze: "W aerografie tym można również zamontować dyszę i iglicę o rozmiarze 0,3mm - jest w zestawie !" Przecież tamta iglica ma rozmiar 0,25 :|

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.555 19 9
14D40 napisał(a):
Sprzedający napisał mi, że jest tylko jedna iglica i na nią można założyć dyszę 0,3. Nie rozumiem, tym bardziej, że w aukcji wyraźnie pisze: "W aerografie tym można również zamontować dyszę i iglicę o rozmiarze 0,3mm - jest w zestawie !" Przecież tamta iglica ma rozmiar 0,25 :|
No to wszystko jasne, masz jedną iglicę i dwie dysze (0,25 i 0,3 mm). :)
Iglica jest tylko jedna, gdyż jest ona elementem uniwersalnym, niezależnym od średnicy dyszy. Różnica jest tylko taka, że w dyszę 0,25mm iglica będzie wchodziła płyciej, a w dyszę 0,3mm nieco głębiej. Dlatego po każdej wymianie dyszy konieczna będzie regulacja położenia iglicy. I to wszystko...

Opis aukcji jest rzeczywiście trochę mylący. Sugeruje bowiem, że w zestawie jest jakaś specjalna iglica wyłącznie do dyszy 0,3mm, choć fizycznie nie ma to sensu. Gdyby w zestawie miała być druga iglica, to powinna być opisana jako "zapasowa".

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Rozumiem, a kolega Bipa1966 jak kupował swój TG180 to też miał w zestawie jedną iglicę? Pytanie kieruję również do reszty posiadaczy tego aerografu, proszę Was o informację jak to wyglądało w Waszym przypadku.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Panowie, w komplecie nie ma iglicy 0,3 mm. Jest tylko dysza. Sprzedający poinformował mnie, że opis aukcji może rzeczywiście wprowadzać w błąd. Teraz pytanie: czy można przyczepić dyszę 0,3 do iglicy 0,25? Czy muszę dokupić iglicę?

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kamil....nie pamieta, dosc dawno to bylo.....ale jak pisalem juz wczesniej....nie raz
Body.....czyli toto metalowe to w zasadzie masz do konca dni swoich....no....chyba ze pod walec wrzucisz !
Reszta.....ktora jest w zasadzie najwazniejsza.....oringi....dysze....iglice.....MOZNA DOKUPIC !
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14656862
I RADZE dokup SOBIE ....tak abys mial po kompeciku .....do swojego modelu.....i przestan sie martwic!!!
Jak zadbasz .....pochodzi latka.....czego Ci zycze !!!
A TERAZ ZACZNIJ W KONCU COS MALOWAC !!!!!!!!! :D
i pochwal sie jak wychodzi ! :D

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Dzięki Bipa za słowa wsparcia. Będzie dobrze. A pierwsze efekty malowania już niebawem :) Muszą mi dosłać jeszcze filtr oraz wężyk do aerografu, nie dołączyli mi do kompresora... Tylko zastanawia mnie jeszcze taka kwestia. Skoro w komplecie z aerografem nie ma iglicy to po jakiego grzyba w futerale znajduje się ta podłużna rurka, tak jak by tam była ta iglica... Nie wiem czy nie wyciągają tej iglicy z każdego zestawu...Np. tutaj: http://allegro.pl/aerograf-tg-180-0-2mm ... 62319.html jest dysza i iglica 0,3 w komplecie... Dlatego zdziwił mnie fakt, że u tego sprzedawcy tego nie ma.

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
przecież w opisie podane jest, że:
Zestaw zawiera:

aerograf dwufunkcyjny BD-180 0,2 [mm]
dodatkową dyszę i iglicę w rozmiarze 0,3 [mm]
wężyk oplatany o długości 1,8 [m] (istnieje możliwość wyboru jednego z 4 kolorów)
i rozmiarze gwintu wewnętrznego 1/8'' (wymiar rzeczywisty: 9,6 [mm])
szybkozłączkę (umożliwia szybkie podłączanie i odłączanie wężyka i aerografu)
przejściówka umożliwiającą nałożenie na nią wężyka
kluczyk do aerografu
instrukcja w języku polskim oraz schemat budowy
Czyli w aero masz włożoną 0,2mm i dodatkowo w secie jest dysza i igła 0,3mm oddzielnie.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Aerograf i kompresor są już u mnie. Jak narazie psikałem na sucho. Mam jeszcze takie pytanie: aerograf do czyszczenia trzeba kompletnie rozbierać na części pierwsze? W jaki sposób czyścicie np. iglicę? Oczywiście oringi na bok co by nic im się nie stało złego. Aha, czy można przeczyścić aero rozcieńczalnikiem do farb? Zanim dojdzie to: http://allegro.pl/wamod-zmywacz-do-akry ... 19994.html to upłynie troszkę wody w Wiśle a już chciałbym ćwiczyć malowanie.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Sprobuje napisac tak..... jak malujesz 1 kolorem....akryl.....to nie ma potrzeby rozbierac calego ! Dobrze przedmuchac woda z plynem do mycia naczyn lub podobnym ,,przeczyszczaczem,, :D
Co innego gdy poswiecasz wiecej czasu na malowanie...wtedy jak najbardziej zalecane jest rozebranie i przemycie wszystkiego !! Nie wyciagaj oringow !!
Paleczka do czyszczenia uszu dobrze zmoczona powinna zalatwic sprawe !
Iglice wyciagniesz jak rozkrecisz caly zadek tego aero ! Tylko rozkrecaj uwaznie i patrz jak wszystko jest poskladane !

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Rozumiem. Jeśli chodzi o farbę to chcę malować olejnymi, Humbrolami. Oczywiście przy zmianie koloru nie będę bawił się w rozkręcanie, ale po zakończonej pracy warto by było. Pobawię się dziś jeszcze w demontaż aero na sucho żeby poznać jego budowę. Czyli rozcieńczalnik do farb np. Humbrol też będzie dobry do czyszczenia?