• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

AEROGRAF, wybór na lata, czyli co kupić...

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Przeczytaj tabliczkę znamionową kompresora i dane dla aerografu i porównaj . Jak kompresor daje więcej niż potrzebuje aerograf to dobrze jak odwrotnie to źle. Tetnieniem sie nie przejmuj bo przy 2 metrach rurki ośrednicy 4 mm to się wytłumi z pewnymi stratami ciśnienia.

AdamG

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Polecicie mi taki kompresor ? Będzie to mój pierwszy mały kompresor do malowania w domu.Mój aerograf to TG-180. http://allegro.pl/kompresor-z-butla-do-aerografu-pistolet-aerograf-i3136389043.html
Witam

Mam podobny kompresor mój ma oznaczenie AS-186 i jest rewelacyjny, wypróbowałem go na wszystkie sposoby i pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń, dwa tygodnie temu pracował prawie bez przerwy 3 godziny, trochę się grzał ale nic strasznego się nie wydarzyło. Dzięki butli powietrze się wyrównuje, ciśnienie i czas załączania sprężarki można regulować, jest szczelny. W sumie jestem zadowolony, wypróbowałem już trzy kompresory i ten jest najlepszy..

Adam

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
"Naprostszą metodą na zapewnienie zasilania aerografu jest dętka samochodowa. Kosztuje niewiele - 13-18 złotych. Kiedy chcemy malować idziemy na stację benzynową, pompujemy ile się da i taszczymy do domu. W ten sposób mamy sporo powietrza na długie malowanie. ....
Jednak najlepszym rozwiązaniem jest kupienie kompresora ze zbiornikiem 50 litrowym. Ma on kluczowe zalety dla dobrego malowania - podaje zimne powietrze pod stałym ciśnieniem."
Cały tekst o aerografach i kompresorach
http://www.cytadela.pl/modules.php?name=News&file=print&sid=1056

Miejsce mam, w porównaniu z kompresorem z zbiornikiem 50l, którym malowałem w garażu, to to będzie pszczółka :D.
Może lepiej pozostać przy starym kompresorze? ;)

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Chciał bym malować na makiecie, ale teraz kusi mnie rozwiązanie z dętką.Ten kompresor z 50l zbiornikiem też się siepie, muszę jeszcze to dokładnie przemyśleć.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wyobraziłem sobie gostka zasuwającego na stację z dętką z takiego koła :D

Tylko nie wiem czy jeszcze można kupić dętkę, bo większość opon jest bezdętkowa ;)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.847 32 2
Wyobraziłem sobie gostka zasuwającego na stację z dętką z takiego koła :D

Tylko nie wiem czy jeszcze można kupić dętkę, bo większość opon jest bezdętkowa ;)
Taka dętka to starczyłaby na dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo:D. A poważnie, to sam malowałem z dętki jak jeszcze nie było kompresorów, ale obecnie odradzam.

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Po głowie mi jeszcze chodzi kompresor 10, 24 lub 25 litrowy.Taki kompresor planuję wstawić do szafy, napisałem do jednego Pana z allegro, czekam na odpowiedź.

hmm nie zasycha, przygotowuję farby przed malowaniem z dużym zapasem i zakraplam do zbiorniczka max 1/4 pojemności. Jak kończę zawsze od razu przepłukuje thinerem. Nawet gdybym miał malować druga stronę czy coś innego za 5 min. Woda nie zabezpieczy komory przed iglicą i jak tam zaschnie to masa pracy żeby to wyczyścić. Lepiej zużyć nieco więcej thinnera.Takie przyzwyczajenia z dużej lakierni.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Używam akryli wodorozcieńczalnych i nigdy nawet po pół godzinie nic nie zaschło bo musiał bym kupić nowy aerograf a tak to ten ma już 7 lat.
thinner to zapewne po polsku rozcieńczalnik?
Używam rozcieńczalnika w dużej ilości po malowaniu. Na szczęście mój rozcieńczalnik jest dość tani i leci bez ograniczeń z kranu. Dla polepszenia działania dodaje jeszcze trochę ludwika.
Dla zainteresowanych malowaniem polecam filmiki SPIN

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 24 5

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Kupiłem u nich 2 lata temu również na targach kompresor MA 3000 ( teraz jest dostępny jego następca MA4000 ) i aerograf AD-7781 z dyszą 0,2 i 0,3 mm.
I jak na razie jestem zadowolony. Wszystko działa bez problemów i oczywiście trzeba przestrzegać zaleceń producenta odnośnie konserwacji i użytkowania, wówczas sprzęt długo Ci posłuży.