• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Nie jestem pewien, czy którakolwiek z ośmiu EU43(1) prowadziła kiedykolwiek jakiś rozkładowy pociąg PKP.
Wiadomo mi o przynajmniej jednej takiej jeździe testowej z rozkładowym pociągiem, do/z Poznania.

... EU43(1) ...
Żadna z EU43 nigdy nie została formalnie przejęta przez PKP, ...
... i właśnie dlatego, formalnie, to te lokomotywy nigdy nie otrzymały takiego oznaczenia serii. Ono było jedynie planowane i dlatego, wyprzedzająco, zostało naniesione na te lokomotywy.
Jak wszyscy wiemy, formalnie, to oznaczenie otrzymały dopiero Traxxy.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.274 21 0
W 1998 nie było BWE. To dopiero era PKP IC.
Pomyśl, gdyby plany PKP wypaliły i zakup doszedł do skutku, to pewnie pociąg z Warszawy do Berlina prowadziłaby właśnie EU43 z Pafawagu z wagonami, które teraz oferuje ACME, z prędkością 160 km/h, pewnie byłby to expres i może by się już wtedy, w 1998 r., nazywał BWE. Trochę więcej fantazji ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.639 518 30
Ono było jedynie planowane i dlatego, wyprzedzająco, zostało naniesione na te lokomotywy
I, co ciekawe, oznaczenia te zostały przyjęte przez nowego, włoskiego właściciela i są stosowane do dziś.
pewnie byłby to expres i może by się już wtedy, w 1998 r., nazywał BWE. Trochę więcej fantazji ;)
Byłby to po prostu Eurocity, jak było już od 1992 roku i raczej nie z wagonami z tego ostatniego zestawu ACME, bo w EC nie było ani kuszetek, ani wagonów 2 klasy z 8 miejscami w przedziale. A BWE to nazwa wspólnego przedsięwzięcia PKP IC i DB. Ale fantazji nigdy nie za dużo...

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.546 151 0
Ja zamówiłem Ost-West w Świecie modeli, przyszło potwierdzenie i kazali czekać na informację kiedy mam wpłacić należność. Potem na ich stronie pojawiła się informacja, że sprzedaż zacznie się w poniedziałek, 10.10.2022.
1665406214910.png

Ale dziś, po kliknięciu w tą informację nie ma już tego zestawu na ich stronie. :(

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4
Ja zamówiłem Ost-West w Świecie modeli, przyszło potwierdzenie i kazali czekać na informację kiedy mam wpłacić należność. Potem na ich stronie pojawiła się informacja, że sprzedaż zacznie się w poniedziałek, 10.10.2022.
Zobacz załącznik 924259

Ale dziś, po kliknięciu w tą informację nie ma już tego zestawu na ich stronie. :(
Już wczoraj był "na zamówienie".

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
124 1 0
Otrzymałem dziś mój zestaw ACME Ost-West. Na szybko, po pobieżnym oglądnięciu nie stwierdzam żadnych usterek. Jedyne co mi się rzuciło w oczy, to fakt i w każdym wagonie wózki z jednej strony poruszają się na trzpieniu swobodnie, z drugiej zaś strony z pewnymi oporami. Nic nie jest połamane, nie lata luzem, części didatkowe w woreczkach, nic nie odpadło od wagonów do wypraski. Malowanie bez defektów widocznych na pierwszy rzut oka. Miałem pewne opory przed kupnem zestawu, jednak postanowiłem zaryzykować - w przypadku usterek oddał bym zestaw do sklepu. Jestem w sumie miło zaskoczony. No ale to chyba powinna byc norma..:niepewny: że dostajemy model bez wad.