• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Acme 90033 IC "Chrobry"

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Przecież mozna było kupić praktycznie bez problemu. Nie ma to nic ze szczęściem wspólnego. Np kolega @Zaklejony zbieral zamówienia i to chyba w dobrej cenie i ci którzy zamówili to dostali. Większość sklepów internetowych tez wywiązała sie z zamówień. Ja w LokoModel widziałem w zeszłym tygodniu jeszcze z jedna sztukę dostępną.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mimo wszystko nie da się sytuacji z "Chrobrym" porównać do żadnej innej. Bardzo się pomyliłem sądząc że tak jak zawsze zestaw będzie dostępny kilkanaście miesięcy. ACME/DREAM ewidentnie zmieniło strategię, no bo jak to oceniać skoro zestaw był w sklepach dostępny 13 (!!!!!) dni ?

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ocenić należy to tak, że wokół tego zestawu zrobił się taki szum, że nie dość , że dystrybutor podniósł cene na 2 dni przed sprzedażą to jeszcze wszyscy byli szczęśliwi , że modele się pokazały co doprowadziło do tego , że ci dysponujący większą ilością gotówki po kupili po kilka zestawów i teraz będą się pojawiać na alle albo jako zestawy albo jako pojedyncze wagony co jak widać ma sens bo ludzie sobie wołają po co najmniej 300zl za wagon, zrobił się bum na wagony acme w malowaniu iccc zobaczcie co się dzieje z cenami, restauracyjny za 510zl ! 1, 2 po 380 - 400zl więcej niż EU07 od PIKO którą za 480 można na luzie kupić. Sami sobie kreujemy taki stan rzeczy bo wszyscy chcą montować długie składy :) na wszystko zawsze jest górka cenowa ale zawsze przychodzi też jakiś dołek.
[DOUBLEPOST=1457820911,1457820548][/DOUBLEPOST]Takie działania będą doprowadzać do tego , że duża ilość kolekcjonerów będzie kupować wszystko co leci ze strachu , że za miesiąc trzeba będzie zapłacić o 30% więcej. Sklepy nie wprowadzą reglamentacji :) to nie PRL, jak płcę za 10 zestawów to kupie 10 :) a za 3 miesiące biznes się będzie kręcił bo zawsze są ci którzy mają ważniejsze wydatki niż wagony i musi wolniej zbierać kase na to co wychodzi, zobaczymy co będzie z SU45.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
jak chce się montować długie składy to trzeba było zamówić sobie trzy komplety a nie dokupować po jednym wagonie,
[DOUBLEPOST=1457821295][/DOUBLEPOST]zawszę można Provident czy inne Vivus uruchomić, przekalkulować zamówić 15 zestawów, zapłacić, sprzedać z zyskiem, zarobić,
albo nie kupować i sobie odpuścić.
Nie rozumiem tego narzekania. Chce to kupuje, nie chce to nie kupuję.
Sklepy internetowe oferują raty i inne możliwości nabycia.
Nie zdarzyło mi się nie kupić tego co chciałem.
Co ci przeszkadza że ktoś chce sprzedać ten zestaw za 200% ceny?

Ostatnio edytowane:

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Przecież mozna było kupić praktycznie bez problemu. Nie ma to nic ze szczęściem wspólnego. Np kolega @Zaklejony zbieral zamówienia i to chyba w dobrej cenie i ci którzy zamówili to dostali. Większość sklepów internetowych tez wywiązała sie z zamówień. Ja w LokoModel widziałem w zeszłym tygodniu jeszcze z jedna sztukę dostępną.
Można było? Jeżeli ktoś zawsze wszystko w jednym sklepie kupuje... dostaje maila ze podrożały i czy dalej chce? I do dziś czeka ... to już jest nie ok i jestem przekonany , że to nie wina sklepu pomimo tego, że Sklep pisze ze maja jeszcze jedna zapewniona dostawę, to coraz bardziej boję się, że Chrobry przejechał mi koło nosa

Reakcje
0 0 0
Jak to było w reklamie ING. Masz tyle niezależności ile oszczędności :). A swoją drogą, czy wam też tak strasznie piszczą zestawy kołowe (bo wątpię żeby ACME celowo zrobiło imitacje zagrzanych maźnic albo zahamowanych hamulców :D)

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja mimo wszystko nie wierzę, że tylko wielkie zainteresowanie i związane z tym wyczekiwanie jest przyczyną masowego wykupywania tego zestawu przez spekulantów. Tak na prawdę nie było powodu dla którego ten zestaw jest taki wyjątkowy. Był po prostu długo wyczekiwany i tyle. A spekulanci pojadą, bo na naszym rynku nie da się w mojej ocenie w ten sposób zarobić zwłaszcza, że te wagony będą w innych zestawach.

Najlepiej by było, aby ktoś kto jest blisko producenta lub dystrybutora określił ile zestawów zostało wyprodukowanych.

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Dokładnie ja kupiłem od kolegi @Zaklejony i jestem zadowolony z gratisów oraz szybkiej realizacji. Polecam

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Można było? Jeżeli ktoś zawsze wszystko w jednym sklepie kupuje... dostaje maila ze podrożały i czy dalej chce? I do dziś czeka ... to już jest nie ok i jestem przekonany , że to nie wina sklepu pomimo tego, że Sklep pisze ze maja jeszcze jedna zapewniona dostawę, to coraz bardziej boję się, że Chrobry przejechał mi koło nosa
Ja zamawiałem dawno i mój sklep wysłał do mnie informacje ze jest dla mnie w dostawie i czy reflektuje.
Może sklep trzeba zmienić?

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
432 22 4
Nie będę się wdawał w dyskusję na co kogo stać. Niemniej ja np. dostaję wypłatę co miesiąc a nie co tydzień, tak że chyba (ponieważ jeszcze do mnie nie dotarł) udało mi się kupić ostatni zestaw dostępny w sklepach i to tylko dzięki temu że ktoś biegał przez pół dnia z moją kasą po bankach i kantorach, gdyż jestem za granicą i nie mogłem sam wszystkiego załatwić. Po raz kolejny napiszę że dzięki temu że takie zestawy i wagony (przykład bonanzy z Nysy) wychodzą w małych nakładach. Nie rozumiem tego, że firma ACME i Piko nie wznawiają natychmiast produkcji. Widać nie zależy im na zarobku! Przypuszczam że osoby (zwane tu spekulantami w najlepszym wypadku) wykupujące takie niskonakładowe wagony i zarabiają prawdopodobnie więcej na tych wagonach niż producenci i dystrybutorzy którzy włożyli czasem mnóstwo wysiłku i pieniędzy w stworzenie danego modelu. Naprawdę nie rozumiem takiej postawy tandemów producent-dystrybutor. Tillig chyba po raz trzeci wznowił fikcyjny wagon poczty i po raz kolejny wagon znakomicie sprzedaje się na allegro powyżej 250zł. Zresztą nie tylko ten wagon. Ale Tillig jak widać wznawia co jakiś czas chociażby ten wagon. Szkoda że nie inne wagony, choć także i innym daleko do zgodności z oryginałem. Widać wyraźnie że nasz rynek modelarski jest dużo bardziej chłonny niż np. 10 lat temu. U producentów nadal chyba panuje przekonanie że Polska to biedny kraj i nie warto zbyt inwestować. Faktem jednak jest że 10 lat temu był znikomy wybór taboru PKP, nie mówiąc nawet o zgodności z oryginałem. W tej chwili dzięki SK Model , Dream, panu Krzysztofowi Kojowi i wielu innym w końcu mamy dość duży wybór polskich modeli, tak duży że nie jest dziwne że niejeden z nas nie był w stanie wyłożyć w ciągu kilku dni prawie 900zł.
Przepraszam za takie długie wywody i pozdrawiam kolegów ;-)

Reakcje
24 10 0
Wystarczy napisać wypłata 20-ego i czeka
czy
Chrobry
czy
lokomotywa
czy coś innego
Koledzy którzy u mnie kupują wiedzą że tak jest.

Jeśli to nie 10 czy 20 zestawów, to miesiąc i dłużej poczekam ja nie prowadzę sklepu dla siebie.
Jeśli czegoś potrzebujecie bo ma się ukazać i nie jesteście pewni czy się nie wyprzeda
od tego jestem żeby wam pomóc, piszcie dzwońcie a na pewno się dogadamy.

tokarz76

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 1 5
Ja zamawialem Chrobrego w Modelmanii półtora roku temu. Niestety, zestawu nie dostałem w pierwszym terminie, jednak otrzymałem juz dwa maile, że zestaw przeznaczony dla mnie znajduje się w drugiej dostawie. Mam nadzieję, że takowa będzie... Nerw mnie chwyci jeśli nie, przecież gdyby jasno napisali że np. dostali mniej zestawów niż zamówili, kupiłbym sobie gdzieś indziej. Dam znak - sygnał jak potoczą się losy mojego zamówienia.
Aha, żeby nie było, do tej pory tez byłem zadowolony z Modelmanii. Oby to się nie zmieniło...

Jarecki

Użytkownik
Reakcje
47 0 0
Jak widać korespondencja z MM jest jednakowa dla wszystkich, aż się zastanawiam kto się załapał na pierwszą dostawę? ;)

Oczywiście, można było zamówić gdzie indziej, ale rabat za historię zakupów na tym akurat zestawie dawał realne oszczędności.

Ja też czekam, ale z tego co Koledzy piaszą nt braku zestawów u dystrybutora, to ta mityczna przesyłka z drugą partią Chrobrych wydaje mi się coraz bardziej odległa. Szkoda, bo zawsze w MM byłem zadowolony i z cen i z obsługi zamówień.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja dużo zamawiam w MM. Ale dwa razy polecieli ze mną bardzo w ch... Gdybym nie zareagował to bym się dwa razy obszedł smakiem na modele które bardzo chciałem mieć.

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Jak nie było w pierwszej dostawie dla mnie - dzwoniłem do Modelmanii czy na pewno z drugą dostanę - bo inaczej zamówię w innym sklepie.... wtedy był jeszcze w Drimie. Powiedzieli mi, ze spokojnie - mają dostać drugą partię - więc nie zamawiałem w Drimie. Tym bardziej jestem przekonany, że problem jest po stronie Dystrybutora, a nie Modelmanii....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 27
Tabor 1
Tabor 0
Tabor 19