• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Acme 90033 IC "Chrobry"

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
@ICkonduktor jednak sam PIC reklamował je jako wagony na trasę Warszawa-Szczecin i tak to się przyjęło i utrwaliło.
Z tego co wiem, to chyba dopiero wagony z drugiej dostawy (łącznie 20 sztuk w tym te nowe restauracyjne) z którą to było/jest tyle problemu były przewidziane na trasę Warszawa-Szczecin. Ta pierwsza partia zdaje się nie miała określonego przeznaczenia. Dlatego też wagony te pojawiały się tak często w różnych składach.

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Wystarczy napisać wypłata 20-ego i czeka
czy
Chrobry
czy
lokomotywa
czy coś innego
Koledzy którzy u mnie kupują wiedzą że tak jest.

Jeśli to nie 10 czy 20 zestawów, to miesiąc i dłużej poczekam ja nie prowadzę sklepu dla siebie.
Jeśli czegoś potrzebujecie bo ma się ukazać i nie jesteście pewni czy się nie wyprzeda
od tego jestem żeby wam pomóc, piszcie dzwońcie a na pewno się dogadamy.
U mnie dokładnie tak było jak napisałeś powyżej. Widać że można z tobą się dogadać.

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Dziś i do mnie zawitał ten wspaniały skład :D. Kilkadziesiąt Chrobrych co prawda wyleciało z portfela ale warto było ;).

Tak Chrobry przedstawia się na mojej dioramce :)
image.jpeg image.jpeg

Do składu dołączył rownież wagon restauracyjny
image.jpeg

A tak wygląda wnętrze :)
image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja się tam cenami nie bulwersuje i nawet nie za bardzo na nie patrzę. Ja najbardziej lubię czytać uzasadnienia konieczności sprzedaży "Januszów biznesu" którzy myślą że mają do czynienia z debilami modelarzami. Bardzo mnie bawią opisy w stylu: przez przypadek kupiłem dwa zestawy a po przemyśleniu uznałem że nie są mi potrzebne aż dwa albo moja druga połówka kupiła mi pod choinkę nie wiedząc że ja też sobie kupiłem....i tak dalej.

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
W sumie tego się spodziewałem, że co bym nie napisał w treści aukcji i tak będzie obśmiane na forum, hehe :LOL:
Tak, mam dwa zestawy bo chciałem zestawić długi skład, ale jak zobaczyłem że towar jest poszukiwany i tak wielu osobom nie udało się go nabyć, to stwierdziłem że nie będę taki i w sumie mogę kogoś poratować i podzielić się.
Cena (tak wiem dość wysoka) jest ceną sklepową powiększoną o rekompensatę dla mnie. Pojedynczy, krótki skład wszak będzie wyglądał mniej okazale na makiecie którą buduję.
Mam jednak nadzieję że ze mną jednak zostanie. :cool:
Pozdrawiam wszystkich czujnych i szukających :)

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
ale jak zobaczyłem że towar jest poszukiwany i tak wielu osobom nie udało się go nabyć, to stwierdziłem że nie będę taki i w sumie mogę kogoś poratować i podzielić się.

Wspaniały człowiek, po prostu wspaniały :cry::cry::cry:. Takich ludzi potrzebuje ten kraj. :D:D:D

A tak na marginesie to zauważcie, że w pudełku każdy wagon posiada swoją osobną styropianową wytłoczkę. Nie było tego we wcześniejszych zestawach. Chyba jest to ewidentny sygnał, że wagony będą wydawane również pojedynczo i w zestawach o różnych konfiguracjach.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
A tak na marginesie to zauważcie, że w pudełku każdy wagon posiada swoją osobną styropianową wytłoczkę. Nie było tego we wcześniejszych zestawach. Chyba jest to ewidentny sygnał, że wagony będą wydawane również pojedynczo i w zestawach o różnych konfiguracjach.
Głównie są to jednak względy ekonomiczne, pojedyncza wypraska jest uniwersalna (większość wagonów 303mm), jedna do wszystkiego. Acme wydaje zestawy po 2, 3, 4 wagony i do każdego musieli by robić nowe styropiany, a tak aby wezmą odpowiednią ilość pojedynczych.
Także czekam na kolejne wagony z czarnym pasem, do "wzorowego" Chrobrego jeszcze ich brakuje. Co do nowych zestawów to podzielam opinię zamieszczoną kilka postów wcześniej, że Panorama by była dobrą opcją.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.589 558 30
Głównie są to jednak względy ekonomiczne, pojedyncza wypraska jest uniwersalna (większość wagonów 303mm), jedna do wszystkiego. Acme wydaje zestawy po 2, 3, 4 wagony i do każdego musieli by robić nowe styropiany, a tak aby wezmą odpowiednią ilość pojedynczych.
Też tak myślę i nie przywiązywałbym wielkiej wagi do tego, czy jest jedna wspólna wypraska, czy 3 indywidualne. Wyciąganie z tego wniosków, że ACME zamierza wypuszczać te wagony pojedynczo wydaje mi się zbyt daleko idące.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Nazwa składu na pudełku to akurat nie istotna kwestia. Ważniejsze dla mnie by było aby nowy set miał nowe numery inwentarzowe i brak tablic kierunkowych jak obecny.
Wówczas można by złożyć skład EIC jaki tylko się chce...
A nazwa handlowa... może zostac i Chrobry;);)

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nowy zestaw mógłby nazywać się Lech, Ondraszek, Krakus...
Ja jednak uważam, że kolejny zestaw to powinna być "Panorama". Na drugim miejscu "Lech". Wszak w tych dwóch pociągach dochodziło do sytuacji, że cały skład (prócz rest.) składał się z "czarnuszków".

A tak poza tym. Czy te 20 wagonów, o które było tyle zamieszania (8 - 1kl, 8 - 2kl , 2 - rest, 2 - dla niepełn.) są już wszystkie w posiadaniu InterCity czy jeszcze nie ? Czy wagony z tej 20-tki (prócz oczywiście tych które stanowią nowe typy) to te same wagony co 156A, 158A i 159A czy są jakieś różnice ?

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
A tak poza tym. Czy te 20 wagonów, o które było tyle zamieszania (8 - 1kl, 8 - 2kl , 2 - rest, 2 - dla niepełn.) są już wszystkie w posiadaniu InterCity czy jeszcze nie ? Czy wagony z tej 20-tki (prócz oczywiście tych które stanowią nowe typy) to te same wagony co 156A, 158A i 159A czy są jakieś różnice ?
Wagony są odebrane i kursują, ale trochę je porozrzucali. Próbowałem znaleźć na YouTube Chrobrego całego z pasem, no ale zawsze się tam gdzieś trafi z reguły 154A i psuje efekt. Jakimiś minimalnym szczegółami mogą się różnić, bo to wkońcu inna dostawa, ale to już spece by musieli się wypowiedzieć. Najtrudniej z tej całej serii będzie od ACME uzyskać 407A i inwalide, bo to praktycznie jednostki, ale po tym jak wcześniej wydali oba nasze restauranty, które także powstały po 2 sztuki, nie należy tracić wiary.;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 27
Tabor 1
Tabor 0
Tabor 19