• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME 55262 - zestaw 3 wagonów EIC Lech

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
555 2 0
Wagony 156 to nowa forma ACME? I znów mógłby ktoś pomóc i wskazać różnice pomiędzy nim (typ 156) a 159A?

Swoją drogą mam nadzieję że zamówiono wystarczającą ilość modeli i tym razem wystarczy dla wszystkich zainteresowanych. :)

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
219 2 0
Modele 90164 i 90217 w katalogu ACME i na aktualnych ulotkach (na poprzeniej stronie wątku) są opisane jako typ 156A. Jeśli ich zdjęcia z tych ulotek okażą się wersją ostateczną to otrzymamy kolejne wagony typu 159A (bezprzedziałowe dwójki) a nie 156A.

Wagony 156A są to wagony przedziałowe występujące w trzech odmianach :
156A - pierwsza klasa z przedziałami biznesowymi
156A (pierwotnie 166A) - pierwsza klasa bez przedziałów biznesowych
156A (pierwotnie 167A) - druga klasa

Mają inny układ okien i z istniejącej formy wagonu 159A nie da się ich wykonać (jeśli maja być zgodne z rzeczywistością).

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Modele 90164 i 90217 w katalogu ACME i na aktualnych ulotkach (na poprzeniej stronie wątku) są opisane jako typ 156A. Jeśli ich zdjęcia z tych ulotek okażą się wersją ostateczną to otrzymamy kolejne wagony typu 159A (bezprzedziałowe dwójki) a nie 156A.
Czyli jest błąd na ulotce? Albo typ wagonu źle wpisany albo zła ilustracja?
Czyli ta reguła ponownie tutaj zadziałała. Niestety na stronie (na ten moment) nie ma wagonów pojedyńczych, zatem pewnie będzie trzeba na nie jeszcze poczekać. I może to nawet i dobrze, że nie wszystko za jednym razem ;).
Pragnę sprostować mój post. Jako, że te dwa wagony będą zrealizowane specjalnie na zamówienie Dream, ich na stronie oficjalnej nie będzie. Podobnie jak to było np. z Marysią od PR. Także mogą pojawić się nagle i wszystko wskazuje na to, że razem z 'Lechem'.
I jeszcze podsumowując, zerkając do katalogu ACME na rok 2022, to modelu 90217, jest tylko 'Lech' oraz model 90164. Natomiast w katalogu na rok 2023 model 90217 już się ukazał, także wydając oba wagony oraz Lecha, ACME ostatecznie wywiąże się z opóźnionych zapowiedzi.

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
554 21 1
No i tak ocena?
Np. w porównaniu do Chrobrego
Odpowiem za Kolegę, bo też mam już zestaw w łapkach. Wydaje się porządnie wykonany, nie wiem jak w Chrobrym, ale tutaj widać ślady kleju na wózkach, głównie wokół czarnych przewodów. Tak poza tym to żadnych wad jakościowych nie stwierdziłem, sprzedający jednak pozwolił mi obejrzeć zestaw przed zakupem - wziąłem pierwszy otwarty.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.372 473 107
Wagony 156A są to wagony przedziałowe występujące w trzech odmianach :
156A - pierwsza klasa z przedziałami biznesowymi
156A (pierwotnie 166A) - pierwsza klasa bez przedziałów biznesowych
156A (pierwotnie 167A) - druga klasa
"Lekko" mylisz typy, bo i pewien galimatias wprowadziło samo PKP IC w tej materii.

Pierwotnie wyprodukowane były wagony 156A - 1 klasa bezprzedz. z częścią biznesową
158A - 1 klasa bezprzedziałowa
159A - 2 klasa bezprzedziałowa

2-3 lata później było kolejne zamówienie na kolejne wagony typów :

164A - bezprzedziałowy 1 klasy
165A - bezprzedziałowy 2 klasy z wieszakami na rowery
166A - przedziałowy 1 klasy
167A - przedziałowy 2 klasy z miejsc. dla niepełnosprawnych

Ale z formalnych przyczyn łatwiej było (i pewnie taniej) wrzucić te typy do już istniejących które posiadały dopuszczenie czy homologację, nie znam się na tym. W ten sposób z wagonów 164A zrobiono 158A, ze 165A zrobiono 159A, ze 166A z kolei 156A i 167A również 156A.

Nie wiem jakie są numery wydanych teraz "dwójek", ale jedynka ma numer z zakresu wagonów 158A (tych starych, nie 164A) z drugiej dostawy pochodzącej z 2015 roku. Różnica pomiędzy pierwszą dostawą i drugą tego typu pewnie jakaś jest, bo pierwsza ma jeden piktogram, a druga ma 3. Szkoda, bo chciałem te modele wykorzystać do EIC Panorama (dokładnie z 2013 roku), ale wygląda na to, że nie będzie się dało.

Mam też poważne wątpliwości, czy ten skład z pudełka będzie się z tych wagonów dało złożyć. Bo moim zdaniem to zdjęcie zostało wykonane w roku 2013 kiedy w składzie był wagon 158A oraz 156A. Dokładnie tak samo jak w "Panoramie".

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 27
Tabor 1
Tabor 0
Tabor 19