Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Czytałem wątek od początku przynajmniej w większej jego części.
Rozumiem, że jest mało przestrzeni, ale kto wie co będzie za rok, albo dwa?
A wtedy można byłoby już małym nakładem prac powiększyć makietę...
A więc tak. Makieta się kurzyła, ale trza coś robić. Środki finansowe się kurczą, i jednak jak na taką małą makietę, zrezygnowałem z automatyki. Semafory będą sterowane ręcznie Przełączniki sie załatwi, a tymczasem trza semki zakupić. Kształtowe trochę drogie. O połowę tańsze są świetlne. Niemieckie niestety. Wolałbym polskie ale cóż. Może ktoś sprawdzony "handluje" polskimi semaforami N ? Jakie ceny?
Dobra. semafory na razie odłożyłem na bok, bo drogie. Zakupiłem za to podsypkę i mate trawiastą Fallera, klej wicol, piankę poliuretanową oraz wagonik, więc sądze że jutro zabiorę się za sypanie kamyczków
A nie lepiej postawić 2 W16 i zrobić przystanek osobowy z ładownią . Na www.haw.pl
są wskaźniki w skali N . Na www.gpm.pl znajdziesz różne kartonowe akcesoria do budowy makiety ( słupy , płyty betonowe lub kiosk )
Świetny pomysł z tym przystankiem! Tak zrobię
Tylko na stronie nie działają linki do szczegółowych opisów i instrukcji montażu (przynajmniej na takie trafiłem )
Ułożyłem wycięte z kartonu krawędzie peronu i wstępnie pomalowałem podkreślając łączenia ciemnym "asfaltem" mam też wstępnie ułożone przejazdy, które ostatecznie się poprawi bo wjazdy są za strome. Teraz chyba przyszedł czas na zabawy z pianką, nożykiem i papierem ściernym czyli inaczej: kształtowanie terenu Na pokrywie makiety zamontowaliśmy z dziadkiem też uchwyt ułatwiający jej podnoszenie i umieszczanie nad płytą makiety.
OK. A budynki jeszcze pomyślę. Budynek dworca najprawdopodobniej wykonam samemu (z małą pomocą dziadka ) a będzie on wzorowany na stacji Jaworzno (torowisko nie istnieje) do której mam wielki sentyment. Co do pozostałych budynków to się okaże. Peron skończyłem i pomalowałem, jutro zrobię z pianki teren. Na dziś to tyle
Proszę Jak zrobię cały teren to zajmę się wystrojem peronu. http://img142.imageshack.us/img142/4172/dsc04172wz4.th.jpg
Dla ciekawskich peron powstał następująco: Krawędzie peronu wyciąłem z kartonu (stos płytek 3x1cm co pasuje mi do skali) i przykleiłem na wikolu dopasowywując tak by przejeżdżający tabor o niego nie zahaczał. Następnie wnętrze wypełniłem pianka poliuretanową którą później odpowiednio przyciąłem. nakleiłem na nią kawałki papieru imitujące asfaltową nawierzchnię i pomalowałem plakatówką.
Przerabiać raczej nie będę. Pomalować zawsze bym mógł ale nie nawidzę się męczyć z kalkomaniami by odwzorować napisy, więc zostanie tak jak jest ewentualnie później ją spatynuję.