• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

A może N-ka ?

K

Kpt.Nemo

Gość
glowawojtas napisał(a):
Teraz tylko przedstawić pomysł mamie...
Musisz użyć odpowiednich argumentów, że inni piją, palą, cpają, a Ty się "bawisz" w budowanie makiety.
Chyba trochę Cię lubi.
A może zabierz ją na imprezę, modelarską oczywiście, niech zobaczy starych i młodych, z rozpalonymi oczętami, przy swym miniaturowym świecie.
Z doświadczenia wiem iż z ponad 90% dorosłych można się dogadać, resztę trzeba zastraszyć. :sad:

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No :) Zgodziła się. Chociaż nie była w dobrym humorze. Odkrzyknęła tylko: "a rób co chcesz i nie gadaj mi już o tej swojej kolei " Ważne, że po "urlopie" Zacznę składanie ramy.

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeszcse tak na szybko by po wakacjach zacząć budować układ torowy. Jak zrobić prosty układ ANALOGOWY sterujący semaforami?? To znaczy:

Stoi na stacji lokomotywa :) .... Załączam włącznik, zapala się zielone światło...Kręcę kółkiem zasilacza...Pociąg rusza...pociąg opuszcza perony...Semafor zmienia światło na czerwone...

Chodzi mi o coś prostego. Jakieś kontraktony czy coś :) Albo odcinki izolowane. No nie wiem. Pytanie dla elektryków. Będzie na stacji 6 semaforów. Wjazdowe i na stacji.

Nie chcę aby pociąg stawał przed czerwonym! sam se pociąg zatrzymam. Po prostu za semaforem światło zrobi się czerwone. potem tak samo jeszcze raz klikne przycisk i światło się zrobi zielone a potem czerwone. Może jakiś przerzutnik bistabilny??

na razie mam taki obwód. Zasilacz zasila odcinek szlakowy i jeden z wybranych torów stacyjnych. Można puszczać 2 pociągi.

Edit:

Coś do tego przerzutnika wymyśliłem :) Można by zrobić zwykły przerzutnik bistabilny. Podłączyć go do diod semafora. Tym sposobem po naciśnięciu jednego przycisku zapali mi się zielone a po kliknięciu drugiego czerwone. Drugi demontujemy. Na jego miejsce wstawiamy kontrakton i umieszczamy pod torami. Naciskam przycisk zapala się zielone. Pociągiem ruszam przejeżdża nad kontraktonem i pod wpływem impulsu zapala się czerwone. Dobrze myślę?? A czy da się to zrobić inaczej, bez kontraktonu?? A jeżeli bym to chciał zrobić tak jak napisałem to: Jak umieścić kontrakton pod torem. W poprzek między podkładami czy wzduż pod nimi? Ten układ jest na tyle niepraktyczny, że będę musiał zbudować 6 przerzutników bistabilnych :D

Załączniki

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy znacie jakiś sklep internetowy gdzie można zamówić semafory w skali N ?? Ale takie sprawdzone by nie oszukiwali :)

Piszcie jakie znacie sposoby na problem z poprzedniego posta...

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
glowawojtas napisał(a):
Chodzi mi o coś prostego
Świeci się zielone. Pociąg po minięciu semafora załącza przekaźnik za pomocą kontaktronu. Przyciągnięcie się styków przekaźnika spowoduje na jednym styku przełączenie światła na czerwone a drugi styk będzie wykorzystany do podtrzymywania pracy przekaźnika. Chwilowe przerwanie obwodu za pomocą wyłącznika spowoduje spowrotem zaświecenie się światła zielonego
glowawojtas napisał(a):
Jak umieścić kontrakton pod torem.
Równolegle z podkładami.( pomiędzy nimi ) Jak będziesz miał już kontaktron i magnesik to sobie ustawisz tak aby działało.

Załączniki

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ponieważ Kluba nie produkuje semaforów pod N-kę zastosuje semafory kształtowe :) Wymyśliłem zasadę ustalania przebiegu na przekaźnikach. Działanie semafora wjazdowego oparłem o ustawienie zwrotnicy. Zależnie od ust. zwrotnicy (prąd lub brak prądu) przekaźnik albo przestawia prąd semafora na jedno lub dwa ramiona. Wolną dorgę ustawia się kliknięciem przycisku. Po nacisnięciu guzika prąd dociera do Tyrystora i odblokowywuje go. Gdy pociąg przejedzie przez kontrakton, prąd popłynie przez cewkę i odetnie doływ prądu do tyrystora przez co zatka się ponownie. Dobrze wymyślone :) ?? Czy do przekaźnika nie trzeba zastosować jakiejś diody by prąd nie rosnął na zam kniętym obwodzie??

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
OK. Elektryka jest już opracowana. Teraz (w tej chwili) Skręcam z dziadkiem pokrywę makiety następnie zrobimy kołki by pokrywa przylegała do blatu :) Ide bo dziadek mnie woła...

ziombol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hehe to jesteśmy na podobnym etapie :razz: - pierwszym ... ja własnie skręcam listwy ... połowa pierwszej części już jest !

Pozdrawiam

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cała pokrywa gotowa. Jako, że płyty wiórowe ważą swoje, makieta (w stanie złożonym) będzie chowana za łóżko tocząc się na kółkach :) Teraz muszę kupić tory. Trochę to potrwa. Może wpadnę do Krakowa gdy będę wracał z parowozjady w Chabówce. Jak nie to kupię kiedy indziej. Jak złożę z torów kółko to zaznaczę przebieg linii na płycie za pomocą markera. Wtedy to już tylko wszystko rozplanuję i zacznę budować ;D

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
M

Melchior

Gość
Podoba mi sie ten pomysl z enka.Ty z mama wygrales mi po takiej samobuójczej probie nie zabardzo.Poprostu rodzice nie chca slyszec o czyms takim jak N. :LOL:

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hehe ;) Fuksło mi się. Tak jak jak przedstaw argumenty. Inni piją ćpają a ty robisz makietę...

W dodatku najlepiej powiedz im o tym kiedy są zajęci. Np.

Mama się skupia robi coś i odpowiada: tak tak, rób co chcesz i nie zawracaj mi głowy...

M

Melchior

Gość
No niby tak...ale oni nie chca rzebym sie pozbyc taboru w HO a jest teg spro.Probowalem ale tata powiedzial ze konbinuje jak kon pod gore wiec juz ich nie prowokuje :cool:

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A w czym to niby przeszkadza :shock: Ja jakoś mam na meblach rozłożone tabor i tory H0 (Nie da się nic postawić ;) ), robię N-kę i nic nie przeszkadza :) Zawsze kolekcję H0 możesz trzymać pokazowo na półce :) No chyba, że masz zrobioną makietę H0.

OP
OP
G

glowawojtas

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. :)

Żeby nie było, że prace stoją :twisted:

Zbierałem pieniądze cały czas. Juz ich jest na tyle, że mozna rozplanować ile czego trzeba i iść na zakupy.

1 sprawa to tory.

Mam tu pytanie. Ile łuków R3 potrzeba, by wykonac zwrot o 180 stopni? Czy tak jak w skali H0 6?

I drugie pytanko :) Jeżeli ma już ładne kółko. dwa zwroty, i dwie zwrotnice jako proste odcinki. Jaki promień łuku muszą mieć wewnętrzne tory by się wpasować? A może lepiej kupić flexa?

Dla przypomnienia daję schemacik :)

A tak na marginesie :D Myślę sobie, skala N to dość małe (no, mała to jest skala Z :roll: )
Skoro tory N-ki są jak H0e czyli wąskotorówka a skala H0 to w miarę uniwersalna skala, to może warto się przeżucic właśnie na wąskotorowy swojski klimat :) i chyba tak zrobie.

Czy napewno 6 łuków R3 w skali H0e będzie mieć wymiar taki jak w N-ce? Musz ebyć pewnien...

Kosztorysy dla 2 sklepów :

N

12łuków R3 - 39.20 zł
2 zwrotki - 124.20 zł
flex - 9.90 zł
przewody podłączeniowe - 9.90 zł
końcówki flex'ów - 12.00 zł
RAZEM - 195.60 zł

H0e

12łuków R3 - 63.60 zł
2 zwrotki - 72.30 zł
flex - 14.40 zł
przewody podłączeniowe - brak zł
końcówki flex'ów - brak zł
RAZEM - 150.30 zł

Chyba się jednak przerzucam na H0e :) Co wy na to :D ??

Załączniki

S

Sebastian

Gość
glowawojtas napisał(a):
Chyba się jednak przerzucam na H0e Co wy na to ??
Mimo, że jest to tort, to na tak małej powierzchni nie zdziałasz wiele w podziałce 1:160, a co dopiero 1:87. Dobrze się zastanów, czy warto tworzyć karykaturę.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
glowawojtas napisał(a):
Mam tu pytanie. Ile łuków R3 potrzeba, by wykonac zwrot o 180 stopni? Czy tak jak w skali H0 6?

I drugie pytanko Jeżeli ma już ładne kółko. dwa zwroty, i dwie zwrotnice jako proste odcinki. Jaki promień łuku muszą mieć wewnętrzne tory by się wpasować? A może lepiej kupić flexa?
Musisz po prostu znaleźć opis geometrii tych torów modelowych..

Coś w rodzaju: http://www.lokshop.de/images/Kataloge/R ... e_276.html , http://www.lokshop.de/images/Kataloge/R ... e_277.html i http://www.lokshop.de/images/Kataloge/R ... e_278.html

Bez tego i dokładnego rozrysowania geometrii torów może ci się nie udać...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 67
Buduję makietę 5