• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Żywkowo - makieta w skali H0e

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Oczywiście, zgodnie z radą p. @Kris , zanim zrobię właściwą makietę poćwiczę na małej dioramce:)
Faktycznie, makiętę zacznę od zabudowań- taki miałem plan od jakiegoś czasu.
Na makiecie nie chciałbym robić więcej niż 3, ewentualnie 4 rozjazdów.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.195 8 0
Powoli do przodu, niech ta budowa zajmie Tobie parę lat, ale wykonaj ją na wysokim poziomie. Raz, że będziesz miał więcej satysfakcji z wykonanej pracy, po drugie ma to być także zabawa, odprężenie i ucieczka od codzienności, a nie wyścig po złoty puchar.
Wykonaj okrąg z tego co masz, będzie kasa wstawisz dodatkowe rozjazdy, rozbudujesz układ. Oczywiście przy wykańczaniu weź to pod uwagę, żeby nie rujnować poprzedniej pracy.
Sam zobaczysz ile czasu zajmie wykonanie porządnej zieleniny na makiecie (oczywiście jeśli nie pójdziesz w gotówce).
Itd

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Powoli do przodu, niech ta budowa zajmie Tobie parę lat, ale wykonaj ją na wysokim poziomie. Raz, że będziesz miał więcej satysfakcji z wykonanej pracy, po drugie ma to być także zabawa, odprężenie i ucieczka od codzienności, a nie wyścig po złoty puchar.
Wykonaj okrąg z tego co masz, będzie kasa wstawisz dodatkowe rozjazdy, rozbudujesz układ. Oczywiście przy wykańczaniu weź to pod uwagę, żeby nie rujnować poprzedniej pracy.
Sam zobaczysz ile czasu zajmie wykonanie porządnej zieleniny na makiecie (oczywiście jeśli nie pójdziesz w gotówce).
Itd
Jak chodzi o zieleń, to w gotowce iść nie zamierzam, a o czasie robienia zieleni mam pewne pojęcie, ponieważ ostaynio robiłem drzewo na próbę (3 "calusieńkie" dni roboty)
20251021_195220.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.413 603 30
Ja dalej megalomańsko uważam, że mój pomysł nie jest ani taki zły, ani za bardzo skomplikowany. Dlatego mam prośbę do kolegi @melonowy o zrobienie jeszcze raz tego rysunku:
Wejdzie na styk 1200x700 (same tory). Dojść jeszcze musi zapas minimum z 50mm (lepiej więcej).

Ale nam prośbę o jak największe zbliżenie do siebie torów stacyjnych (nie zważając na to, czy i co miałoby się między torami znaleźć) tak, żeby całość zmieściła się w założonych wymiarach 1200 x 750 mm z odpowiednim marginesem. Ja na tej podstawie zaproponuję warianty z 3, 4 lub 5 rozjazdami, do wyboru i decyzji kolegi @Michał13, zależnie od jego poczucia, że będzie w stanie to wykonać i od możliwości finansowych.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
188 0 0
Na tym też, ale tutaj chodziło mi o makietę modułową (między innymi pana @Marcin Wojda, który pozwolił mi nawet poprowadzić kilka modelowych pociągów:))
Tak, potwierdzam, Michał istnieje naprawdę i ogarnia temat. ;)
Co do przedstawianych propozycji, to proponowałbym jednak zostać przy układach o jak największym promieniu (30-35 cm), a stacje upchnąć w środku owalu. Przyda się w przyszłości dla modeli polskiego taboru, które jednak są znacznie dłuższe, tu była kiedyś dyskusja na ten temat:
https://forum.modelarstwo.info/threads/promień-łuku-w-h0e.24318/

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Tak, potwierdzam, Michał istnieje naprawdę i ogarnia temat. ;)
Co do przedstawianych propozycji, to proponowałbym jednak zostać przy układach o jak największym promieniu (30-35 cm), a stacje upchnąć w środku owalu. Przyda się w przyszłości dla modeli polskiego taboru, które jednak są znacznie dłuższe, tu była kiedyś dyskusja na ten temat:
https://forum.modelarstwo.info/threads/promień-łuku-w-h0e.24318/
Jestem zaskoczony, że mnie pan jeszcze pamięta:eek:
A co do łuków, to z powodu wymiarów makiety (120×75cm)
Promień i tak będzie wiele mniejszy niż wspomniane w tym wątku 50cm:(
W załączniku zamieszczam jedyne, co mi przychodzi do głowy aby ominąć ten problem...
Legenda:
1.lokomotywownia
2.zasieki węglowe
3.żuraw wodny
4.peron
5.budynek stacji
6.wieża wodna
7.domek
8.garaże
9.plac składowy (np. buraków cukrowych)
10.wolny teren do zagospodarowania
11.droga