• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Żywkowo - makieta w skali H0e

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Legenda do załącznika:
1.lokomotywownia (posiadam)
2.zasiek węglowy (posiadam)
3.żuraw wodny (posiadam)
4.budynek stacji
5.wieża wodna(posiadam)
6.wolny teren do zagospodarowania
7.wiata lub magazyn
8.garaże(posiadam) 20251020_201210.jpg
9.droga
10.wolny teren do zagospodarowania
Kolor zielony-zasięg pracy żurawia
Kolor czerwony-tory
Kolor niebieski-droga

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.365 48 1
Więcej rozjazdów, to więcej kosztów dla młodego człowieka.
Ja jestem za prostszym rozwiązaniem.
To i tak dużo pracy modelarskiej.
Eee, nie przesadzaj. Lokomotywę, wagoniki, część torów, rozjazd i część zabudowy już ma.
Na resztę rodzice chętnie dadzą zamiast na inne "niecne rzeczy".;)
Resztę sam zrobi szlifując swój warsztat przy tym.

Wejdzie na styk 1200x700 (same tory). Dojść jeszcze musi zapas minimum z 50mm (lepiej więcej).

Zrzut ekranu 2025-10-20 223450.jpg
Zrzut ekranu 2025-10-20 223039.jpg

Dla zobrazowania. Kolory torów według ich rodzaju.
Zrzut ekranu 2025-10-20 231845.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.416 603 30

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 68 5
Nadal uważam, że to przekombinowane.
Plan z postu #41 uważam za najbardziej optymalny. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ.
Koledzy chyba zapomnieli o tej zasadzie i o tym, że Młody musi to udźwignąć.
Póki co, ma szkołę i to jest ważniejsze, niż Wasze fantazje o JEGO makiecie ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.416 603 30
Nadal uważam, że to przekombinowane.
Plan z postu #41 uważam za najbardziej optymalny.
Plan z postu 41 można uzyskać z mojego przez usunięcie szopy i toru do niej prowadzącego. Dla mnie jednak ciekawsza jest lokomotywownia niż ta bocznica po drugiej stronie. Ale napisałem wyraźnie, że przedłużenie toru lokomotywowni w prawo oraz tę bocznicę traktuję jako ew. dodatek. W wersji podstawowej jest tylko szopa i tor do niej. A wtedy plan jest równie prosty, jak ten z postu 41, choć nie identyczny. Tak że złośliwości na temat tego, o czym zapomnieliśmy i o naszych fantazjach uważam za zbędne.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 68 5
To nie złośliwość Panie Andrzeju, tylko stwierdzenie faktu.
Większość z nas na forum, pomagających początkującym, podświadomie chcemy realizować własne wizje na czyjejś makiecie (nawet jeśli nikt się do tego nie przyzna, niestety tak to jest). Wtedy fantazja niesie. :)

Ja obstaję przy swoim. Tak, czy siak, to makieta Michała i on decyduje. :)

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Dziękuję za duże zainteresowanie moim wątkiem:)
Nt. Ostatecznego układu muszę jeszcze pomyśleć(Raczej między propozycją z postu #41 a tą z #43)
Nie wiem, czy na tak duży układ (5 rozjazdów)
Będzie mnie stać.

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
No i proszę pamiętać, że mam kolejkę analogową, więc czy tak "rozwinięty" układ torowy nie jest trochę bezsensowny? (oczywiście to tylko pytanie):niepewny:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 68 5
Właśnie dlatego jestem za prostszym układem na początek. Jak tą makietę zbudujesz i skończysz, będziesz mógł myśleć o czymś większym, bardziej zaawansowanym.
Nie porzucaj jednak tematu dioram. To może iść dwutorowo... No i mantra:
1. P O W O L I - to nie wyścigi, tylko przyjemne oderwanie od codzienności.
2. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ - im mniej naćkasz, tym więcej zyska projekt.
3. Lepiej planować 2 lata, niż zepsuć w 2 godziny. ;)

Powodzenia. W razie wątpliwości - pytaj. Masz dobre podejście - przyjemniej i łatwiej się pomaga. :)

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Eee, nie przesadzaj. Lokomotywę, wagoniki, część torów, rozjazd i część zabudowy już ma.
Na resztę rodzice chętnie dadzą zamiast na inne "niecne rzeczy".;)
Resztę sam zrobi szlifując swój warsztat przy tym.

Wejdzie na styk 1200x700 (same tory). Dojść jeszcze musi zapas minimum z 50mm (lepiej więcej).

Zobacz załącznik 1147595 Zobacz załącznik 1147596
Dla zobrazowania. Kolory torów według ich rodzaju.
Zobacz załącznik 1147609
Jeszcze jedno:
Jak widać w załączniku, lokomotywownia wystaje poza obrys torów o jakieś 4,5 cm, więc z drugiej strony nie zostanie prawie żaden zapas... Jak już pisałem, z przestrzeni nie wycisnę więcej niż 120×75cm, więc chyba opcja z postu #43 "nie da rady"

Załączniki

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Właśnie dlatego jestem za prostszym układem na początek. Jak tą makietę zbudujesz i skończysz, będziesz mógł myśleć o czymś większym, bardziej zaawansowanym.
Nie porzucaj jednak tematu dioram. To może iść dwutorowo... No i mantra:
1. P O W O L I - to nie wyścigi, tylko przyjemne oderwanie od codzienności.
2. MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ - im mniej naćkasz, tym więcej zyska projekt.
3. Lepiej planować 2 lata, niż zepsuć w 2 godziny. ;)

Powodzenia. W razie wątpliwości - pytaj. Masz dobre podejście - przyjemniej i łatwiej się pomaga. :)
Tematu dioram w żadnym razie nie porzucam:)
Ciągle też zastanawiam się nad opcją z postu #25- tam miałbym bardzo dużo miejsca na jakieś nowe pomysły, zieleń, po za tym te koszty...
Myślę, że tyle by mi wystarczyło- i tak ma to być makieta "ćwiczebna".

OP
OP
Michał13
Reakcje
31 0 0
Masz absolutną rację. Proponuję kompromis pomiędzy #25 i #41 = #30. Dla przypomnienia:

Zobacz załącznik 1147642

To są wtedy 3 rozjazdy, ale masz wszystko, PLUS miejsce na jakiś krajobraz w lewym dolnym rogu. Może nawet tunel.

Zastanów się na spokojnie. Zobacz też plany w wątku :
https://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/

Może tam Cię coś zainspiruje. :)
Masz absolutną rację. Proponuję kompromis pomiędzy #25 i #41 = #30. Dla przypomnienia:

Zobacz załącznik 1147642

To są wtedy 3 rozjazdy, ale masz wszystko, PLUS miejsce na jakiś krajobraz w lewym dolnym rogu. Może nawet tunel.

Zastanów się na spokojnie. Zobacz też plany w wątku :
https://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/

Może tam Cię coś zainspiruje. :)
Wątek ten czytałem- był bardzo pomocny przy projektowaniu makiety ( w wersji 25 układ jest bardzo podobny do wersji #1 w tym wątku )
Tak, zastanowię się, przemyślę różne możliwości i postaram się wybrać tę najlepszą- kwestia czasu i cierpliwości, której modelarz powinien mieć dużę pokłady- mam nadzieję, że je w sobie znajdę zarówno teraz, jak i podczas samej budowy makiety:)

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
392 56 1
Pytanie czy nie ambitnie jak na pierwszą makietę. Nie lepiej zacząć skromnienie jak tu
https://forum.modelarstwo.info/threads/drewniany-dom-z-kartonu.61785/page-5

Przecież takie kolejki były bardzo skromne, bo to coś na poziomie kolejki cukrowniczej, leśnej, polowej
https://stacjamuzeum.pl/upload/Koleje polowe Sochaczew 2019.pdf

Może lepiej zacząć od budowy zabudowań w tej miejscowości na końcu Polski
https://www.google.com/maps/place/Ż...try=ttu&g_ep=EgoyMDI1MTAxNC4wIKXMDSoASAFQAw==

Tor wąskotorowy puścić środkiem zabudowań wzorem wielkopolski

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.365 48 1
@Kris Twój plan niestety wygląda dobrze tylko na rysunku, bo biorąc pod uwagę dostępny obszar do zabudowy (1200x750 zaznaczony na grafice), to będzie to całkowicie niefunkcjonalnie i brzydkie. Nawet zmieniając rozjazd do lokomotywowni odwrotnie, to nie będzie jak tej lokomotywowni sensownie wstawić.
Oto jak wychodzi Twój plan w rzeczywistości:

Zrzut ekranu 2025-10-21 163508.jpg Zrzut ekranu 2025-10-21 164018.jpg

Dlatego jeszcze raz przemodelowałem całość tak, żeby "było dobrze".:)
Poniżej 2 uproszczone propozycje z listą części.
1.
Zrzut ekranu 2025-10-21 162248 2.jpg Zrzut ekranu 2025-10-21 162322 2.jpg

2.
Zrzut ekranu 2025-10-21 162524 3.jpg Zrzut ekranu 2025-10-21 162621 3.jpg