• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Żywkowo - makieta w skali H0e

OskarQ90

Nowy użytkownik
Reakcje
41 0 0
cześć kolego @Michał13 ,

fajnie, że masz pomysł i motywację podjąć temat makiety kolejowej. Każdy z nas miał kiedyś 12 lat i marzył o makiecie i super, że Ci się chce za to zabrać. Chęci to jedno, najważniejsze, by nie stracić zapału! Mnie się niestety jako nastolatkowi nie udało (z różnych powodów wylądowałem w innej gałęzi modelarstwa: gry bitewne) i dopiero jako dorosły wróciłem do tematu 'na poważnie'. Dzisiejsze czasy są jednak nieporównywalnie lepsze dla (początkujących) modelarzy, niż parę dekad temu. Internet (w tym youtube) jest pełen poradników, dostępność produktów "Polskich" czy też po polsku niebagatelnie wzrosła a i nasza (średnio rzecz ujmując) sytuacja materialna w Polsce się poprawiła, co w przypadku tak kosztownego hobby ma niemałe znaczenie...

Wydaje mi się, że co do zasady Twój pomysł na tort ma sens, ale niech wypowiedzą się eksperci. Dobrze, że nie planujesz od razu pięciometrowej makiety :). ALE: jeśli chcesz zrobić owal, to będziesz potrzebował co najmniej 90cm szerokości, a lepiej w okolicy metra: promień łuku minimalnie wynosi 358mm, a (lepiej: 420). Mnożąc x2 (a to tylko do środka toru!) i dając pewien margines szybko będziesz potrzebował już 90-100cm.

Przy pierwszej makiecie (spokojnie, nawet jeśli Ci się tak dziś wydaje, to nie będzie to makieta 'na całe życie') mógłbyś nawet zdecydować się na wyłożenie najpierw całości trawiastą matą (zobacz np. maty Faller, Noch czy innych producentów), kładąc na to tory i ew. już zakupione i złożone budynki. Oczywiście 'profesjonaliści' tak nie robią (i być może zaraz mnie zganią). Jednak dzięki temu 'na szybko' będziesz już miał jako-tako wyglądającą 'scenkę' na której będziesz mógł sobie do woli przestawiać elementy (i sobie to dużo lepiej zwizualizować i testować). Będzie to też dobra baza do dalszego rozwoju 'prawdziwych' projektów takich jak:
* elektryka (napęd rozjazdu, oświetlenie);
* szutrowanie toru (położenie toru na np. korku i wyłożenie szutrem + malowanie);
* na stałe przytwierdzone elementy terenu (droga, roślinność i detale scenerii, budynki z najbliższym otoczeniem itd.).

Myślę, ale oczywiście mogę się mylić, że najważniejsze jest to, żebyś się nie zraził, albo żeby nie przytłoczyła Cię (i Twoich rodziców ;) ) skala prac i wydatków, więc istotne jest zrobienie tego krok po kroku, a niekoniecznie od razu na tip top. Dlatego też wydaje mi się, że na początek nawet tor wyłożony na trawiastej macie z kilkoma budynkami będzie wyglądał nieporównywalnie lepiej niż tory ułożone na podłodze. A to dopiero początek wręcz nieskończonych możliwości. Oczywiście pomysł kolegi @Kris na małą dioramkę też jest dobry. Najważniejsze - nie przeszarżować :)

Rzuć sobie okiem na ten wątek, to dobre wprowadzenie dla początkujących: https://forum.modelarstwo.info/threads/budowa-makiety-plan-kosztorys-kilka-przemyśleń.37160/

Zastanów się na spokojnie i przegadaj z rodzicami jak chcesz do tego podejść - to wszystko nie ucieknie. To pasja w której cierpliwość popłaca, czego jako osoba momentami hiperaktywna muszę się wciąż uczyć ;).

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.367 48 1
H0e.
promień łuku minimalnie wynosi 358mm
Zrzut ekranu 2025-10-20 124255.jpg
dając pewien margines szybko będziesz potrzebował już 90-100cm.
Zrzut ekranu 2025-10-20 124421.jpg

Oczywiście, trzeba zagospodarować okolice toru z obu stron, więc zapas jest mile widziany.
Autor chce miniaturowy rozmiar i chce bazować na tym co ma.
Czyli jak widać powyższy zestaw+rozjazd (może 2)+ kilka dodatkowych torów.
będzie miała wymiary ok.65×120cm (brak miejsca).
To poniżej natomiast jest urzekająco piękne!!!
20251019_220816.jpg :love:
Tylko jedna uwaga: lokomotywownia i rozjazd do niej musi być na (przy) stacji.
Dodałbym też gdzieś jeszcze jeden rozjazd z bocznicą, aby mieć gdzie wozić i obsługiwać pociąg towarowy.

PS.
Ziomal - trzymaj kurs, idź naprzód...(y)

Ostatnio edytowane:

OskarQ90

Nowy użytkownik
Reakcje
41 0 0
@melonowy - nie zdawalem sobie sprawy, ze ten promien (do HOe) jest normalnie dostepny - sadzilem, ze on byl tylko w starych ofertach (np. tory Fleischmanna). W takim razie 65cm jest jakos tam mozliwe, choc kazdy cm ekstra bylby mile widziany :) .

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Michał13
Reakcje
33 0 0
Znalazłem trochę czasu więc uzupełniam informacje nt. makiety.
1. Dlaczego Żywkowo? Po prostu mam duży sentyment do tej miejscowości i , mimo że stacja kolejowa w tak małej wsi nie ma żadnego sensu, to i tak postanowiłem ją tam umieścić.
Tu więcej onfo na temat położenia itd... tej miejscowości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywkowo_(województwo_warmińsko-mazurskie)
2. Makieta:
W załączniku zamieszczam plan.(wymiary makiety ok.75×120cm, więcej nie wycisnę z dostępnej przestrzeni)
Dlaczego nie w Scramie? Ponieważ Scram jest doatępny tylko na Windowsa, a w domu mamy tylko laptopy na IOS...
Legenda do załącznika:
1.lokomotywownia (posiadam)
2.zasiek węglowy (opcjonalny,posiadam)
3.żuraw wodny (posiadam)
4.budynek stacji
5.wieża wodna(posiadam)
6.nastawnia(posiadam)
7.domek
8.garaże(posiadam)
9.droga
10.wolny teren do zagospodarowania
Kolor zielony-zasięg pracy żurawia
Kolor czerwony-tory
Kolor niebieski-droga

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 68 5
Now we're talking. :) Teraz to rozmawiamy ( o konkretach).

Nastawnię możesz sobie darować, ale możesz z niej zrobić coś innego. Nie wiem, jaki to budynek (pokaż proszę).
Dlaczego? Na tak małej stacyjce nie jest potrzebna. Jeden rozjazd przełączany ręcznie przez pracownika kolei.

Bardzo fajny plan narysowałeś i ja bym się go trzymał.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.195 8 0
Znalazłem trochę czasu więc uzupełniam informacje nt. makiety.
1. Dlaczego Żywkowo? Po prostu mam duży sentyment do tej miejscowości i , mimo że stacja kolejowa w tak małej wsi nie ma żadnego sensu, to i tak postanowiłem ją tam umieścić.
Tu więcej onfo na temat położenia itd... tej miejscowości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywkowo_(województwo_warmińsko-mazurskie)
2. Makieta:
W załączniku zamieszczam plan.(wymiary makiety ok.75×120cm, więcej nie wycisnę z dostępnej przestrzeni)
Dlaczego nie w Scramie? Ponieważ Scram jest doatępny tylko na Windowsa, a w domu mamy tylko laptopy na IOS...
Legenda do załącznika:
1.lokomotywownia (posiadam)
2.zasiek węglowy (opcjonalny,posiadam)
3.żuraw wodny (posiadam)
4.budynek stacji
5.wieża wodna(posiadam)
6.nastawnia(posiadam)
7.domek
8.garaże(posiadam)
9.droga
10.wolny teren do zagospodarowania
Kolor zielony-zasięg pracy żurawia
Kolor czerwony-tory
Kolor niebieski-droga
No i plan jest super, masz na nim wszystko co na początku będziesz chciał i mógł robić bawiąc się na makiecie : bocznica z rampą lub też terenem płaskim na towar oraz stacja plus boczny tor do garażowania i obrządzania lokomotyw. Wąski tor rządzi się swoimi prawami. A poza tym pełno terenu na aranżację scenerii ;):).
Mówiąc poza nawiasem, jestem zszokowany Twoją elokwencją w wypowiadaniu się nie w Twoim wieku mając porównanie z możliwościami słowotwórczymi starszej młodzieży.
Także zaczynam kibicować Twoim poczynaniom na polu modelarskim. Pamiętaj, że takie rzeczy nie robi się, nie buduje na szybko. Modelarstwo uczy pokory, cierpliwości oraz zdolności manualnych.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.367 48 1
No i plan jest super, masz na nim wszystko co na początku będziesz chciał i mógł robić bawiąc się na makiecie :
bocznica z rampą lub też terenem płaskim na towar oraz stacja plus boczny tor do garażowania i obrządzania lokomotyw. Wąski tor rządzi się swoimi prawami. A poza tym pełno terenu na aranżację scenerii ;):).
Zamiast domku 7 daj może przy tej bocznicy jakąś wiatę, czy magazyn. Coś co będzie korespondowało z bocznicą i z tym co tam będzie przeładowywane, czy składowane (np. jakieś kruszywo, czy deski).
jestem zszokowany Twoją elokwencją w wypowiadaniu się nie w Twoim wieku mając porównanie z możliwościami słowotwórczymi starszej młodzieży.
Też na to zwróciłem uwagę. Po prostu porządny chłopak.(y)

PS.
Już wcześniej to sprawdziłem.
Z Żywkowa można beretem do ruskich dorzucić. Dosłownie. :p:ROFL:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.418 604 30
Polemizowałbym z tymi zachwytami. Podstawową wadą planu jest brak możliwości oblotu składu, choćby z celu zjazdu do hali parowozowni - trudno założyć, że ruch odbywa się tylko w jednym kierunku. Ja zrezygnowałbym z tego toru po prawej stronie, dołożyłbym jeden rozjazd i zrobiłbym mijankę z dodatkowym ślepym torem, kończącym się w hali. Spróbuję coś naszkicować, ale dopiero wieczorem.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 68 5
Panie Andrzeju, chłopak ma 13 lat, ten plan jest naprawdę wystarczający, by poćwiczyć przed czymś większym...
Co prawda, z drugiej strony ma Pan rację. Ale powolutku....

Nabazgrałem coś kompromisowego pomiędzy Pana pomysłem, a tym, co jest.

H0e plan.jpg

OP
OP
Michał13
Reakcje
33 0 0
Now we're talking. :) Teraz to rozmawiamy ( o konkretach).

Nastawnię możesz sobie darować, ale możesz z niej zrobić coś innego. Nie wiem, jaki to budynek (pokaż proszę).
Dlaczego? Na tak małej stacyjce nie jest potrzebna. Jeden rozjazd przełączany ręcznie przez pracownika kolei.

Faktycznie, nastawnia nie ma tu zbyt dużego sensu-wykorzystam ją do urozmaicenia wyżej wymienionej dioramki.
Cieszę się, że plan się podoba

OP
OP
Michał13
Reakcje
33 0 0
Na tak małej makiecie mijanka byłaby tak mała, że pomieści ledwie 2, ewentualnie 3 wagony...
Ale na makiecie raczej składy większe niż wspomniane 2-3 wagony nie będą jeździły...
Opinie zostawiam panom, w załączniku starałem się pokazać, o co mi chodzi. 20251020_172146.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.367 48 1
Masz rację, ale bardziej chodzi tu o oblot lokomotywy wokół składu wagonów, aby zmienić kierunek. To pożądane.
Tak jak naszkicował Kris będzie dobrze (lokomotywownia po skosie) + bocznica po drugiej stronie...

OP
OP
Michał13
Reakcje
33 0 0
Masz rację, ale bardziej chodzi tu o oblot lokomotywy wokół składu wagonów, aby zmienić kierunek. To pożądane.
Tak jak naszkicował Kris będzie dobrze (lokomotywownia po skosie) + bocznica po drugiej stronie...
Ok. Chciałem się rylko upewnić.
Za godzinę-dwie , jak będę miał czas postaram się narysować plan tej makiety (niestety teraz uczę się na jutrzejszy sprawdzian...)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.418 604 30
Nabazgrałem coś kompromisowego pomiędzy Pana pomysłem, a tym, co jest.
A po co iść w kompromis, jak tym samym kosztem można zrealizować mój pomysł?

20251020_142220.jpg

Tor zaznaczony na żółto jest propozycją nieobowiązkową ;), bo kosztuje jeszcze jeden dodatkowy rozjazd. Podobnie traktuję tę bocznicę po drugiej stronie makiety. Moja podstawowa propozycja to mijanka plus dodatkowy tor do obrządzania parowozów, ale zrobiony tak, jak na moim rysunku, a nie będący tylko przedłużeniem toru mijankowego - w obu wersjach potrzebne będą trzy rozjazdy zamiast dwóch, jak na oryginalnym rysunku. Kolejne jeden lub dwa rozjazdy można ew. wykorzystać do zrobienia przedłużenia toru dla parowozów (żółty) lub/i tej bocznicy po drugiej stronie.

OP
OP
Michał13
Reakcje
33 0 0
A po co iść w kompromis, jak tym samym kosztem można zrealizować mój pomysł?

Zobacz załącznik 1147526

Tor zaznaczony na żółto jest propozycją nieobowiązkową ;), bo kosztuje jeszcze jeden dodatkowy rozjazd. Podobnie traktuję tę bocznicę po drugiej stronie makiety. Moja podstawowa propozycja to mijanka plus dodatkowy tor do obrządzania parowozów, ale zrobiony tak, jak na moim rysunku, a nie będący tylko przedłużeniem toru mijankowego - w obu wersjach potrzebne będą trzy rozjazdy zamiast dwóch, jak na oryginalnym rysunku. Kolejne jeden lub dwa rozjazdy można ew. wykorzystać do zrobienia przedłużenia toru dla parowozów (żółty) lub/i tej bocznicy po drugiej stronie.
Wszystko pięknie ((y)), tylko takie rozwiązanie umiejscowienia lokomotywowni powiększa powierzchnię makiety.
Nie wiadomo czy @Michał13 zmieści to tam, gdzie Kolega zaplanował.
Maksymalnie z dostępnej przestrzeni najprawdopodobniej uda mi sie wycisnąć 120×75cm...
Raczej się nie zmieści...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.418 604 30
Wszystko pięknie ((y)), tylko takie rozwiązanie umiejscowienia lokomotywowni powiększa powierzchnię makiety.
Nie wiadomo czy @Michał13 zmieści to tam, gdzie Kolega zaplanował.
To będę się tym martwił, jak już będę wiedział, że to się nie zmieści - na razie nie wiem nic.
uda mi sie wycisnąć 120×75cm
To mi nic nie mówi, nie znam geometrii torów wąskotorówki w H0e. Najlepiej byłoby, gdyby kolega @Michał13 sprawdził doświadczalnie, co wejdzie, a co nie. W razie czego można pomyśleć o umieszczeniu lokomotywowni wewnątrz owalu torów. Natomiast zwracam uwagę na moją wersję umieszczenia rozjazdów - to pozwala na wydłużenie torów stacyjnych w porównaniu z wersją kolegi @Kris.