• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Świat w pomniejszeniu - wariant dla płaskoziemców

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Witajcie!
Jak już wspomniałem w powitaniu (o tutaj) - mój projekt powstał jakiś czas temu. Sam dokładnie nie wiem kiedy zdecydowałem się na ten krok. Ale obstawiam końcówkę 2014 roku.
Pierwszy priorytet: ma być tanio! Tu warto się od razu zdecydować czy od razu nie zignorować tego wątku...
Druga sprawa: będzie płasko, prosto, bez gór, wzniesień i pagórków. Kolejny powód by nie czytać dalej...

Google szybko podpowiedział, że do planowania torowiska jest prosty soft. Zacząłem planować. Niestety, nie mam już planów ani zrzutów tego co wymyśliłem. W castoramie kupiłem sklejkę z pewnym marginesem i ... na szczęście sklejka weszła do mojego "combi" na styk. Plan makiety okazał się ważniejszy niż pojemność bagażnika.

Tory nabywałem także najmniejszym kosztem. Różne gatunki, modele, producenci. Proste, łuki, rozjady... udało się to podocinać i poskładać do kupy.

Trzecia sprawa: Analog czy cyfra: tu oczywiście w moim przypadku wygrał analog. Nawet zdjęcia robię jeszcze analogiem (małoobrazkowym slajdy, a średnim formatem /cz-b i kolor). Całkowicie akceptuję jazdę tylko jednego skadu - ale torowisko mam izolowane więc składów "aktywnych" może być wiecej. Izlowane są główne perony oraz bocznice.

Gdy to poskładałem w grudniu 2014, wyglądało to mniej więcej tak:
Gru2014.jpg

Wiem, niewiele widać ale to jedno z pierwszych zdjęć które odszukałem. Tu powstała panel do załączania zasilania w częściach izolowanych torowiska.

Moj ówczesny tabor składający się ze spalinowych lokomotyw DB V215/100/110 oraz BN150 raczej dawał radę na tym ulepku. Potem "planeta" była wyjmowana zza pianina okazyjnie, od czasu do czasu, i tak aż do 2019 roku. Wtedy zacząłem sklejać budynki na makietę które kiedyś kupiłem w sieci (mała infrastruktura wycinana laserowo), malować i planować ich rozmieszczenie. Bo tak na prawdę plan przestrzenny gdzieś tam w głowie siediał - ale nie miał pokrycia w zakupach.

Doszły nowe budynki i elementy z kartonu oraz z plastiku. Wszystko co kupuję musi mi się po prostu podobać i pasować do bardzo luźniej koncepcji.

Do dzisiaj koncepcja na pewno się rozwinęła:
- mam, chyba, większkość budynków (planowana lokomotywownia urosła z 1/2 stanowisk do 3/4)
- torowisko już nie ulegnie zmienie (w zeszłym roku wymieniłem niektóre zwrotnice na coś bardziej z tej epoki i dołożyłem W3 na bocznicy lokomotywowni/hali napraw)
- wkrótce makieta trafi na "koziołki" - bo od paru miesiący leży na kartonach - ledwie 50 cm na ziemią. Tu nieograniczony dostęp mają koty, które biegaja po peronach. Oczywiście jak będzie wyżej - też będą biegać, ale mi będzie łatwiej prac... naprawiać szkody.
- zasilanie oświetlenia budynków/latarni jednak trafi pod makietę (tak, miałem w planie ukrywać to "nad" - nie pytajcie jak... )

Czego nie będzie:
- napędów zwrotnic - tu stawiam na manual - przy rozmiarze 115x180cm - ustawianie trasy dla składu to nie problem.
- semaforów - przynajmniej na razie, nie planuję ich dodawać - bardziej skłaniam się ku atrapom, a jeśli mialby świecić, to nie wiem czy mi życia starczy.

Na dzisiaj ten bałagan wygląda tak:
[1] rzut z góry - układ torów
TopView.jpg

- na południu "miasto"
- na północy "zaplecze techniczne, przeładunkowe", etc
- na wschodzie stacja główna
- na zachodzie stacja mniejsza (to też nowość, której nie było w planie - tam była tylko długa bocznica)

[2] układ stacji głównej
MainStation.jpg

[proszę zignorować suszarkę w szklance - w procesie naprawy - nie jest cześcią makiety ;-)]

[3] przystanek osobowy
PrzystanekOsobowy.jpg

[4] "Centrum"
Centrum.jpg

[5] Pozostała infrastruktura
MalaInfrastruktura.jpg

Do tego jeszcze:
- szutrowanie...
- rozmaite lampy/latarnie
- auta osobowe/ciężarowe + Ikarus (do pomalowania)
- drzewka, krzewy, kępy traw, żywopłoty (część trawy z rolki, ale będzie taka z elektrosadzarki)
- bramy, ogrodzenia, płoty... ławki

Czy na razie jestem zadowolony z efektów? Biorąc po uwagę stopień amatorszczyzny jaki prezentuję, założenia wstępne i brak doświadczenia: nie, i raczej nie taki jest tu cel. Cel to mieć fan z pracy, poprawek i samodoskonalenie. Nie wykluczam, że kiedyś będę waloryzował tabor. Na razie się uczę i podpatruję... I stan ten raczej będzie trwał zawsze.
Deadline: brak - wszystko powstaje w swoim tempie.

Tabor: to sprawa drugorzędna.

To na tyle... pisałem na szybko, mam nadzieję, że byków dużo nie narobiłem.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Makieta, makietą, a w międzyczasie zabrałem się za szutrowanie tory "prezentacyjnego". Może kiedyś zrobię z niego półkę. Zależy jak wyjdzie...
A więc:
- kawałek dębowej deski (pozostałej po budowie łazienki)
- tor flex od Piko
- dość drobny szuter
- klej Mod Podge matowy (rozrobiony 1:6)
Całkiem z premedytacją nie użyłem podkładki korkowej - bo w końcu robię wszystko dla płaskoziemców.

Efekt na razie taki:
Szutrowanie.jpg

Plan na jutro: trawa.
Też pierwszy raz w życiu.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Kolejne koty za płoty. Kolejne doświadczenie.

Tor prezentacyjny:

20230819_193737.jpg

*
20230819_193751.jpg

*
20230819_193758.jpg

Trawa: mieszanka 6mm jesnozielonej i 3mm ciemno zielonej.

Wiem, że na makiecie nie będzie tak łatwo jak tutaj "zbierać" nadmiaru trawki. Makiety nie obrócę i nie obstukam. Bez odkurzacza ani rusz... Czy samochodowe się sprawdzają?

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Kurczę, odkurzacz mam tylko wodny i przygotować go do pracy i potem ogarnąć po sprzątaniu to już trochę absorbujące zajęcie. Ale chyba warte zachodu.

Tymczasem na makiecie weekendowe postępy.

[Od strony centrum]
Od_strony_centrum.jpg

Droga do Pocztowej strefy przeładunkowej (z trylinki) już gotowa.
Z lewej strony, tam gdzie ucięta jest rampa - będzie jeszcze pochylnia (wzdłuż drogi). Ale to już pewnie z kartonu.
Na samym środku, za przystankiem, a przed parkingiem - puste miejsce aż prosi się o jakąś fontannę.

[Od strony peronów]
Od_peronu.jpg

Peron na łuku niestety musi mieć taką a nie inną skrajnię. Musi się tu zmieścić SN61, EN57 i wagony pasażerskie od Robo.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Makieta, makietą, a w międzyczasie zabrałem się za szutrowanie tory "prezentacyjnego". Może kiedyś zrobię z niego półkę. Zależy jak wyjdzie...
A więc:
- kawałek dębowej deski (pozostałej po budowie łazienki)
- tor flex od Piko
- dość drobny szuter
- klej Mod Podge matowy (rozrobiony 1:6)
Całkiem z premedytacją nie użyłem podkładki korkowej - bo w końcu robię wszystko dla płaskoziemców.

Efekt na razie taki:
Wez prosze wykałaczkę bądź cienki pędzelek i pomaluj na ciemny brąz szyny i będzie super!

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
A będzie malowanie na brąz. Na makiecie też mam pomalowane. A jak... Fakt, że pomalowałem dopiero umocowane szyny - co było dość karkołomne i... trzeba się było nagimnastykować. Zwłaszcza w jednym miejscu, gdzie ścianki peronu już "stały". Tu, na prezentacyjnym, malowanie będzie formalnością.
Dzięki @miki.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Tor prezentacyjny oczywiście maźnąłem brązem więc szyny, mniej lub więcej, wyglądają bardziej realnie. Niestety nie mogę załadować zdjęć, ale myślę, że wiecie jak to wygląda.
Poza tym, korzystając z chwili czasu wyszutrowałem jedna bocznicę i zagruntowałem. Już wiem, że w paru miejscach szuter się zbrylił i na pewno będę poprawiał. Zapowiada się chirurgia (nie koniecznie plastyczna).

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
395 1 0
NiedzielnySzuter.jpg

Płyty betonowe już przykleiłeś czy jeszcze leżą luzem? Takie różnice wysokości i spadki wyglądają karykaturalnie, ta droga i te przejścia / przejazdy powinny być w jednym poziomie z główną szyny, ewentualnie minimalnie niżej.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
@JohnyTRS masz całkowitą rację. Ta ścieżka już leży. Niestety na razie nie planuję podwyższać terenu. Podobny problem miałem już przy hali napraw. Tam cała hali jest na poziomie torów... tak samo z terenem przed halą...
A parę ścieżek jeszcze niebawem powstanie. Bo nie wszystkie budynki wiedzą już gdzie będą postawione.
Płaskoziemcy już tak mają. Pojmują świat inaczej. Liczę, że uda mi się tę karykaturalną wizję jakoś zamaskować otoczeniem. Kiedyś, w przyszłości.
Dzięki za wpis!

Reakcje
1.190 4 1
@void-tech powalcz lepiej trochę, tam nie ma dosyć wymagającej pracy, nawet wystarczy coś pod ta płytę postawić, jak nie masz już tych płyt
(tych szerokich 34mm), to Ci mogę za darmo te kilkanaście sztuk wypalić, zapłaciłbyś tylko za wysyłkę. Te na lewym torze całkowicie do wyrzucenia, bez podnoszenia terenu strasznie tam wygląda, już chyba lepiej bez płyt, zrobić typową ścieżkę przez tory.
A skoro to "wariant dla płaskoziemców" to tym bardziej powinny być na jednej płaszczyźnie bo krzywizn nie uznajecie :p

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
@mudol mnie nie trzeba długo przekonywać do zmian, poprawek, korekt. Poza tym widzę, że w moim koszyku alle-drogo jest już parę gadżetów które mam u Ciebie upatrzone. Płyty, fakt, skończyły mi się - i tak muszę kupić więcej. To jednak załatwimy jak wrócisz z urlopu! :cool:
Obecnie kusi mnie po prostu zerwanie płyt z toru po lewej i dosypanie ścieżki. Ale podwyższenie płyt także jest opcją - będzie to lepiej wyglądać w kontekście dojazdu z prawej... muszę szerzej myśleć w tym miejscu, bo ścieżka będzie musiała iść jeszcze dalej na lewo (poza kadr). Tam też będzie co najmniej jeden niski budynek techniczny - w dodatku zastanawiam się czy go na podwyższeniu nie wybudować.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Moje plany wyglądają mniej więcej tak:
Draft-29.08.2023.jpg

Kolor szary - drogi dla pojazdów wszelakich
Kolor czarny - wiadomo, torowisko (z zaznaczonymi na czerwono odcinkami izolowanymi)
Kolor niebieski - perony
Kolor fioletowy - rozmaite budynki
Kolor nijaki-zielony - trakty piesze, chodniki, ścieżki
Kolor zielony - panel sterujący izolacją torów
Kolor czerwony - plany...

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Ja dzisiaj prowadzę lekkie prace w północno-zachodniej części "planety". Rejon rozładunkowo-techniczny.
Znalazłem miejsce dla jednego z budynków, które nie do końca miałem gdzie postawić.

a/
MalyBudGosp.jpg

Za nim trochę trawy z rolki, przedłużonej wzdłuż rampy (tego nie widać) aż do koziołka (za wagonem).
Przed trochę prefabrykatów betonowych i schodki na rampę (pomysł last-minute) przed budynkiem.
Wolną przestrzeń raczej wypełni piasek i pewnie jakieś kępki traw (zakładam że to mało nasłonecznione miejsce).
A podwyższenie płyt z prawej... musi poczekać na dostawę.

b/
przejsciePtory.jpg

Karykaturalne przejście przez tory zlikwidowane. Zostanie zasypane szutrem, a w kolejnych dniach powstanie "piaskowa" ścieżka.
Międzytorze bedę musiał trochę podwyższyć.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6
Buduję makietę 9
K
Buduję makietę 797
Buduję makietę 23
Buduję makietę 13